HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Schrödinger macskájára Maxwelli megjegyzés

2008-aug-22 | 234. nap |  Énvezettem?

Olvasok egy nagyon érdekes könyvet a megértésről. A The Intelligibility of Nature-ben olvastam egy Maxwell-i reakciót a gravitációval kapcsolatban. Annak idején persze ment a vita arról, hogy a Newtoni gravitációs erőt leíró törvény értelmezi-e a gravitációt, vagy csak leírja, mint jelenséget. Azóta persze ilyen viták nem is folytatódnak, pegid ezt a mechanikus világképet lehetne vitatni eleget.

A gravitációs erőről alkotott képünk közben tovább finomodott az általános relativitás elméletével. Az elmélet jobban közelíti a világot, és a megismert jelenségeket, de még mindig nem adja meg a választ arra az egyszerű kérdésre, hogy miért is lét fel vonzóerő két tömeggel rendelkező test vagy részecske között.

Vissza a lényegre, Maxwell megjegyzésére. Így szól:

"Why does the energy of the system increase when the distance increases?" Vagyis: Miért növekszik a rendszer energiája, ha a távolság növekszik?

Ez megütötte a fülemet. Nagy távolságok esetén az energiaváltozás rendkívül kicsivé válnak mind a Newtoni, mind az Einsteini gravitáció szerint. Mi történik, ha ekkor a rendszer energiaváltozása megközelíti a Planck állandó által képviselt energiaértékeket? Megváltozik a rendszer hőmérséklete? Vagy a mozgás folytonossága szakad meg és egyre nagyobb és nagyobb távolságokra "ugrál" el a két egymástól eltávolodó test, egyre növekedő ugrásokkal, minthogy nem tudja a rendszer a saját energiáját kisebb, mint a Planck állandó diktálta energiaértékkel (kvantum) növelni?

És mi történik akkor, ha az eltávolodás során, a kvantum szerű eltávolodáskor az ugrások nagysága akkora mértéket kell hogy öltsön, hogy a következő ugrás miatt a testek egymástól a fény sebességénél nagyobb sebességgel kelljenek, hogy eltávolodjnak?

Meglepett a gondolat. Pont olyan érzésem támadt tőle, mint középiskolában, amikor saját kútfőből kitaláltam, hogy a Maxwelli elektromágnesességet leíró törvények nem relativisztikusak.

Van valakinek ötlete?

Címkék: tudomány gondolat fizika

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr701926004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gézoo 2008.08.28. 13:31:29

Kedves Kolléga! Planck állandó értékét elérni? Hiszen csupán egy szorzó. Akár az energia akár más paraméter számításánál akalmazzuk. E=h*f az f frekvenciájú foton energiája (h a PLanck féle állandó). Mint látható az f közeledésével zéró felé az E értéke is zéróhoz közeledik és ha f=0 akkor E=0.. Tehát nincs olyan csekély energia amelytől, "lejebb" ne lenne még kissebb energia. Ez a megoldás.. a kérdéseidre.

Ismeretlen_87799 2008.09.04. 20:59:48

Kedves Gézoo! Gondolkodtam a dolgon. Finomítsuk a feltételezett helyzetet. Ha az E=h*f egyenletet használjuk, akkor a világegyetemben, egy adott maximum átmérő esetén a minimális energia nem lehet alacsonyabb, mint azon energia, amely egy olyan foton által képviselt, amelynek a hullámhossza megegyezik az átmérő kétszereseével. Hogy miért? Mert ennél nagyobb félhullámot nem lehet csinálni. A kérdés tehát a következő. Van-e olyan átmérő, amely esetén a két test egymástól való eltávolodása egy adott távolságon kisebb energianövekedést idéz elő a rendszerben, mint amekkorát a legkisebb energiafokozatot képviselő foton nyújthat. Kiváncsi vagyok, hogy ez így megállja a helyét, és hogy mit válaszolsz...

misaf 2008.09.14. 16:41:05

Hello kedves kereszt kettő-énvezettem. Ne haragudj. de kezdő vagyok ebben a szakmában. CSak annyit akarok kérdezni tőled, hogy mi van akkkor ha, az anyag nem atom? Hanem annál egy kicsit más dolog, aminek nem az atomi elem a része? Ne haragudj, cak egy amatőr kérdése. De nagyon érdekel a válaszod, nem baj ha tudatlannak mondasz.

Ismeretlen_87799 2008.09.28. 10:13:11

Misaf! Bevallom, nem értem a kérdést, emiatt is ódzkodtam a választól... Szerintem a távolodási kérdésben pont az a legkevésbé számomra felfogható, hogy teljesen mindegy, hogy atom vagy nem atom, ha a távolság növekszik, akkor a rendszer energiája növekszik. Ez pedig minden zárt rendszerben hőmérsékletnövekedéssel jár. Ami annyit jelent, hogy a világegyetem átmérőjének (vagyis minden elemi részecske eseményhorizontjának) növekedésével a hőmérséklet automatikusan növekszik. Tudom, hogy ez nem válaszol a kérdésedre, de azért leírtam. Őszintén szólva, minél tovább gondolkozom a dolgon, annál kevésbé értem.

rolisz (törölt) · http://rolisz.wordpress.com/ 2010.11.28. 18:28:26

Helló!
Miért változna a rendszer hőmérséklete? A hőmérséklet az atomok kinetikus energiájával arányos, ez pedig nem változik, ha távolodik a test, csak a gravitációs helyzeti energia.
"Maxwelli elektromágnesességet leíró törvények nem relativisztikusak." - De igen! Einstein Maxwell egyenleteiből indult ki amikor a speciális relativitáselméletet levezette és azt mondta, hogy nem csak azok kell Lorentz invariánsok legyenek, hanem a mechanika törvényei is. Az általános relativitáselmélettel pedig sok minden nem kompatibilis :P
süti beállítások módosítása