HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A mentelmi jog vezéráldozattal

2010-máj-01 | 120. nap |  Énvezettem?

Érdekes írást közölt a nol.hu Ábrahám Zoltán tollából a mentelmi jogról és a gárdaegyenruha viselőjéről. Arról a helyzetről, hogy mi is történne akkor, ha valaki egy betiltott egyesület betiltott egyenruhájában jelenne meg a parlamentben képviselőként. Amire ugye elég nagy az esély, hiszen Vona Gábor többször is kijelentette, hogy így fog tenni, ha a Jobbik a parlamentbe kerül.

A helyzet politikailag igencsak megérett, és tele van csavarokkal.

A cikk írója szerint azonban a mentelmi jog nem lesz elég ahhoz, hogy az egyenruhát viselő képviselő "megússza" a büntetést, hiszen ha a képviselőt helyben tettenérik, amit nehéz lesz nem megtenni, főleg ha újságírókkal lesz tömve a Ház az első ülésen, akkor a várhatóan jelenlevő legfőbb ügyésznek kell csak indítványoznia a mentelmi jog felfüggesztését, amire 72 két órája van (az előzetes időtartama).

Minthogy a Fidesznek kétharmados többsége van, és nyiltan kiállt a Gárda és egyenruhája ellen többek között a választások első fordulója után tartott sajtótájékoztatón is, így, ha sikerül gyorsított eljárásként a szavazást meghozni (kétharmados többséggel azonnal napirendre tűzheti), akkor a mentelmi jog három napon belül megszűnhet.

A helyzet pikantériája persze abból fakad, hogy vajon a legfőbb ügyész jelen lesz-e, ha igen, benyújtja-e az indítványát, ha igen, a Fidesznek lesz-e gyomra ahhoz, hogy a saját képviselőivel elfogadtassa a mentelmi jog megszűnésének eshetőségét, és ezek után képes lesz-e a párt a törvényjavaslatot az első három nap alatt végigkergetni a Parlamenten. Azt gondolom mondani sem kell, hogy ha a legfőbb ügyész indítványa az asztalon van, elég sokatmondó lesz az, hogy mennyire fog a Fidesz köpönyeget forgatni vagy simán időt húzni annak érdekében, hogy a saját képviselői megtarthassák a mentelmi jogot.

Ha nem így lesz, ha a politikai csillagok konstellációja éppen megfelelő, akkor (majdhogynem automatikusan) megszűnik majd a képviselői mentelmi jog Magyarországon.

A legszebb persze az egészben az, hogy nem azért, mert a Fidesz így akarja, hiszen a képviselőknek nem ez az "érdeke", hanem azért, mert a Jobbik egyik (vagy több) képviselője ezt kikényszerítette.

Micsoda fordulat ez, mondhatni vezéráldozat a Jobbiktól.

Címkék: politika belföld · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr601966032

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 145. A nyolc új törvény. 2010.05.01. 17:41:28

Az éppen hatalomba lépő FIDESZ nemsokára benyújtja 8 új törvényjavaslatát. Eddig ez politika, megvizsgálva azonban a törvényeket jól látható, hogy egy részük az eddigi liberális hozzállású büntetési tételeket súlyosbítaná elég jelentősen.Az egyik javas...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.05.01. 17:04:31

szerintem komolyabb is lesz, és ezt nyugodtan tudomásul veheti minden hazánkat ki-rabló senkiházi

ergerberger 2010.05.01. 17:09:44

"pikánssága"

Ezt a nagyok úgy mondják, hogy "pikantériája".

Éjfúria 2010.05.01. 17:11:12

Ez nettó hülyeség, persze nem a te hibád cinnbora, hogy ez az mélysötét okfejtés sír a teljes jogi fogalmatlanságtól, bár szerintem a sziklakemény értelmetlenségek észrevételéhez nem kell jogásznak lenni. Na mindegy.

drkovax 2010.05.01. 17:12:43

Mivel a 2/3 elegendő a mentelmi jog adott ügyre vonatkozó felfüggesztésére, nem értem miért kellene ehhez átírni a mentelmi jogra vonatkozó szabályokat. A LÜ kérésére a parlament kiadhatja jelen szabályok szerint is VG-t (persze ehhez az OGY mentelmi bizottságának is tárgyalnia kell az indítványt).
Az elkövetett cselekmény (a dress code megsértése) viszont nem alapoz meg előzetes letartóztatást, tehát ebben gondolkodni butaság.

Jobb lenne ha a harcos antiszemiták felfognák, hogy az ő módszereik/elvárásaik nem alkalmasak a Jobbik megregulázására (többek között ezért is nem sikerült nekik, a hiányzó szándék mellett).

Iustizmord 2010.05.01. 17:22:39

namost a 72 óra a rendőri őrízet max. időtartama, ami UTÁN jöhet a előzetes letartóztatás 30 napja. erről ennyit.

a legfőbb ügyész ugyan jelen lehet, de nagyon csodálkoznák, ha ott hirtelen hivatalból eljárást idnítana. ő, saját kezűleg. előkapja a papírt-ceruzást és gyorsan rittyent egyet. életszerű.

harmadszor, mért feltételezi bárki is, hogy kizárólag fogvatartás mellett kellene védekezni bármely bűncselekmény alapos gyanuja esetén?

értelmesebb lett volna nem leírni ezt a cikket.

és vonagábor monnyon le.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.05.01. 17:25:55

www.BiSzex.hu · bisex.hu 2010.05.01. 17:04:31: Azért ilyen névvel merész dolgokat írsz barátom :DDDD

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.05.01. 17:57:30

>egy betiltott egyesület betiltott egyenruhájában

Helyesen: egy betiltott egyesület engedélyezett kedvenc viseletében.

Sajnos a gárda "egyenruha" nem elég jellegzetes ahhoz, hogy betiltható legyen. Vagy csak a lila neccharisnyával és a John Lennon-szemüveggel együtt.

Tóni papa 2010.05.01. 18:00:44

Ez egyértelmű provokáció! A jobbik nem akar itt nemzeti egységet; sőt arra játszik ,hogy az országban káosz ,zürzavar, esetleg belviszályok legyenek?? És ez kinek jó ?? Szomorú vagyok, hogy van egy ogyan csoport ,akik nem a békés felemelkedést akarják ,hanem a saját alul-inteligentáltságukból fakadó őrületes szenvedést hoznák a Magyar Népre!! Kell ez Neked V.. Úr ?!

Orcsány_Virenc 2010.05.01. 18:05:15

Vona nem azt mondta, hogy gárda egyenruhában fog bevonulni a parlamentbe, hanem azt, hogy gárda mellényben fog megjelenni az első ülésen. A gárda mellény pedig egy szimpla fekete mellény.

Lovastengerész 2010.05.01. 18:05:39

na ez tényleg érdekes lesz...

vajon menni fog magától a dolog, vagy lehet majd hetekig törvényt értelmezgetni és vitatkozni azon hogy mi is van betiltva, mi az egyenruha, és kinek mire van joga és hatásköre...és közbe egy ország röhög rajtuk ugyanugy mint az OVB-n április 11-én.

ha ezt el akarják kerülni ki kell találni valami gyors megoldást. (az a bizonyos két pofon és hazazavarás?)

Blogger Géza 2010.05.01. 18:08:05

Szerintem tiltsák be a fehér inget is, mert biztos volt már olyan, hogy egy rossz ember olyat hordott!

Lovastengerész 2010.05.01. 18:11:22

@Blogger Géza: na ezaz!!!

súlyosan veszélyezteti a leendő parlament komolyságát ha avval indul hogy ilyen hülyeségeken vitatkoznak hogy kinek milyen mellénye meg inge van.

viszont szó nélkül mégse lehet elmenni mellette, mert akárhogy is nevezzük, egy elmebeteg marketingfasiszta baromról van szó, aki lehet hogy jogilag nem hord "gárdaegyenruhát" de valami olyasmit akar demonstrálni ami nem kívánatos.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.05.01. 18:14:02

@drkovax:
@Éjfúria:

Jogilag nem vagyok annyira otthon, hogy el tudjam dönteni azt, hogy az Ábrahám Zoltán által felvázolt folyamat tényleg véghezvihető-e vagy sem.

Az posztom sem erről szólna, hanem inkább arról, hogy ha így van, akkor pont egy Jobbikos megmozdulás kényszeríthetné a leendő kormánypártot arra, hogy a majd minden képviselő által megszüntetni nem akaródzó mentelmi jogot mégiscsak megszüntessék.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.01. 18:14:42

@Tóni papa: Ha jól emlékszem egy bizonyos Orbán Viktor négy évig ugyanezt csinálta. Be is jött neki az ország megosztása, az állandó szarkavarás, az ország érdekinek háttérbe tolása a saját hataloméhségével szemben. Vagy neki ezt szabad volt?

A fagyi visszanyal.

Lovastengerész 2010.05.01. 18:15:04

@Énvezettem?:
lehet hogy pont ez a céljuk vele

Templ@r 2010.05.01. 18:16:46

@cukicica: Kinek nem kívánatos? A választók több mint 16%-a erre a pártra szavazott. Bár ez nem a választók többsége, de egy demokráciában a kisebbség is hallathatja a hangját, vagy ha nem, akkor nem demokráciáról beszélünk.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.05.01. 18:16:53

@Iustizmord: Lehet, hogy a főügyész is olvas Karinthy-t, és készül előre. Már csak az íze kedvéért is... Nehogy úgy járjon, mint a jegybank elnöke. ;)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.05.01. 18:19:29

@cukicica: Na, akkor lehet, hogy a Fidesz és OV arra hivatkozik majd, hogy a Jobbik pont ezt akarja, és ezért nem tesznek majd inkább semmit.

Mindenki jól jár, a mentelmi jog megmarad, a főügyész sem lesz elmarasztalva, hogy nem készült, Vona (és a Jobbik) pedig tovább parádézik majd...

nland 2010.05.01. 18:19:48

sztem meg jól meg kellene sz.vatni a népet

Sima feke mellényben -fehér ingben bemenni a parlamentbe....
(az ugye nem gárdaegyenruha hanem csak sima ruha viselet)
majd az ülés elkezdése előtt lazán feltenni rá egy kitűzőt és ennyi...

Nehogymár be lehessen tiltani egy "ruhát" azért mert egy szervezet "egyenruhának" nevezi...

Ha pl. meglakulna pl. egy magyarországi kimondottan nacionális-szélsőséges szervezet amely a fehér ing és nyakkendőt nevezné meg egynruhának, akkor minden fehéringest és nyakkendőst lecsuknak majd ?!?!?!?

Biztosan személyiségi jogot sért tehát alkotmánysértő is egy ruhaviselet betiltása mert a ruha "korábban volt", mint a szervezet... no comment...

szélsőséges esetként ha amerikai vagy izraeli zászló mintájú ruhája lenne a gárdának akkor azt titanák be ?!
Ugye milyen nevetséges felvetés ?!
Pont annyira mint ahogy abírósági döntés is az volt....jogellenes...

nland 2010.05.01. 18:21:52

illetve igazságtalan... pont úgy mint az is hogy a holokauszttagadásért lecsuknak, de az indiánok kiirtásának tagadásáért nem...

Méghogy demokrácia... ;o)

nland 2010.05.01. 18:23:48

mutyi bíró-ügyvéd haveri ítéletek, elfogult bírók és "ismertség" alapján kiszabott ítéletek...

Ilyen ma a magyar bíróság/ítélkezés...

nland 2010.05.01. 18:24:42

amerikában 12 "hülye"/laikus ember igazságosabban dönt, mint itt egy "szakavatott" bíró....ez a szégyen....

Lovastengerész 2010.05.01. 18:25:51

@nland: ja, ugy lenne igazán vicces hogyha mindenki de legalábbis a 2/3 fidesznyikok ugy mennének be az alakulóülésre hogy fekete nadrág fehér ing fekete mellény.
biztos futná erre vmi protokollkeretből :P

akkor aztán csak lesnének ezek a szerencsétlenek, mert nem tudnak feltünést kelteni

nland 2010.05.01. 18:27:18

Bill Clinton esete nyilvánosságra/bíróságra került...

Szerintetek pl. egy magyar miniszterelnöké mikor került volna ide ?

Soha...nos akkor melyik jogrendszer szolgálja jobban az "igazságot"... ;o)

flamer 2010.05.01. 18:29:57

@Énvezettem?: Az a baj, hogy még mindig teljesen faszságokat beszélsz.
Kurvára nem kell hozzányúlni ahhoz a mentelmi joghoz, hogy a mentelmi jogát felfügesszék, ráadásul tettenérés esetén nem véd a mentelmi jog.
(Nem tudom, hogy meg van-e még pl Székely Zoltán ügye, ő is ment a rácsok mögé, amikor elkapták a "dokumentumokkal".)

Sikerült felfogni, vagy le is rajzoljam?

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.05.01. 18:30:12

@nland: Tudom, hogy kicsit dúúúúrva, de ha a németek nyerték volna meg a 2. világháborút, és ezzel sikerült volna a központi hatalmaknak az USA felett komoly gazgasági és katonai erőfölényt kieszközölniük akkor és az elkövetkező évtizedekben, akkor hatvan év távlatában lehet, hogy mi sem tragédiaként emlékeznénk a holokausztra.

Hát ennyit az indiánokról... Nem ők nyertek, és a támogatottságuk sem volt elég nagy az akkori nemzetközi politikai porondon. (De azért az USÁ-ban nem olyan könnyű téma ez, nem tudom, hogy próbáltad-e már ott felhozni.)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.05.01. 18:34:41

@flamer: Értettem. Rajzolásra nem lesz szükség. :)

A főügyész hogyan kerül akkor a képbe? Vagy ÁZ itt is hibázik?

mokas_gizi 2010.05.01. 18:40:44

Azért nagy poén ez a gárdás balhé...
A Gárda mikor és hol ölt meg, vagy vert meg egy embert...vagy egy tanárt vagy egy orvost...?

Jó lenne ha a politikai "elit" inkább a "nem létező" cigány bűnözéssel lennének elfoglalva a "Náci" "rasszista" gárda helyett...

Szabad idejükbe meg elmehetnének 1-2 Borsodi faluba megtekinteni a nem létező cigány bűnözés fogalmát...

Remélem hogy tényleg szigorítani fogják a büntetési tételeket Magyarországon és nem kap egy gyilkos 10 hónapot 4-5 évre felfüggesztve mert ilyen sincs sok helyen a világon...

kuki123 2010.05.01. 18:59:24

Mókás hogy a fidesz legnagyobb baja az hogy Vona gárda ruhába megy e be vagy sem...

egy Pintér Sanyikát viszont simán belügyminiszternek tesznek meg

mocsadék fidesz

ergerberger 2010.05.01. 19:02:45

@Énvezettem?: "Kijavítva... Köszönöm!"

ehh, ez nem ér bazzeg... :(

Ezt úgy kell játszani, hogy én bunkón beszólok, te meg úgy hagyod, nyelvtannácinak nevezel és elküldesz az anyám picsájába!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.01. 19:03:02

Azért Vona óvatos duhaj: nem az egyenruha viselését ígéri, hanem csak a Gárda-mellényét. Ügyes. Az utalás is meglesz a hívek felé (bátor vagyok vazze, és nem mernek belém kötni), meg a bírósági ítélettel se megy szembe, hisz nem a konkrét ruhaösszeállítás lesz rajta, csak egy fekete mellény hímzett díszítéssel.

val 2010.05.01. 19:11:42

Sajnos véget ért a cikk azzal, hogy juj, nem lesz mentelmi jog a csúnya Jobbik miatt...

pfr1234 2010.05.01. 19:16:23

Lehet mentelmi jogot a yaben (yabe.hu) tendereztetni :D

dr. médiafigyelőbété 2010.05.01. 19:18:52

Most akkor Gárda-mellény,vagy nagy mellény,esetleg mindkettő?...

Szittyakürt 2010.05.01. 19:22:12

Majd Hisztike megsimogatja Gabika okos kis buksiját, hogy milyen kemény fickó. Aztán kéz a kézben sétálnak egyet a Duna parton.

Rob67 2010.05.01. 19:28:51

@Éjfúria: cinnbora?
Ez aranyos. Te sem a Magyar Tudományos Akadémiáról jöttél :)

Ma Baker 2010.05.01. 19:54:52

Magyarország legnagyobb problémája...

Az igazi Trebics 2010.05.01. 19:56:43

Mindössze két probléma van:

1. Ha besétál a mellényben, maximum szabálysértést követ el, szó nincs letartóztatásról, de még őrizetről sem.

2. Miután a parlament plenáris ülése nem nyílvános rendezvény (csak meghatározott személyek vehetnek részt rajta), tetőtől talpig gárda-egyenruhában is besétálhat, akkor sem követ el semmit.

(Aki nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről - annak jellegzetes tulajdonságai miatt - bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható)

neurotikk! (törölt) 2010.05.01. 20:08:10

@Az igazi Trebics:
Jogosnak hangzik.
Csak egy gondolat:
Kozvetitik es mindenki megtekintheti az ulest, meg ha nem is engednek be a Parlamentbe barkit. Ha nagy tomegek megtekinthetik akkor mar nyilvanos, nem?
Egy rendezveny mondjuk csak mert nem mehetsz fel a szinpadra attol meg nem lesz zartkoru.

Amugy jo lenne ha ez lenne a legnagyobb problema amivel foglalkozniuk kell. Remelem nem ezen ragodnak majd hosszasan. Mint regen Torgyan pubi dolgai korul, ki mit mondott egymasra napokat vitaztak erdemi munka nelkul.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.05.01. 20:18:22

Nincs olyan viselet, amit a bíróság betiltott volna.

Már megint megy a csúsztatás ezerrel.

A Gárdát betiltották. Pont. A ruhát nem.

Egyenlőre tehát nincs olyan törvény, ami meggátolná az állampolgárok bármilyen viseletét.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.01. 20:18:43

Na az ilyenektől kellene elvenni a választójogot, mint aki ezt a mérhetetlenül ostoba posztot írta. Ezek azok az emberek, akik nem tudnak kiigazodni még a tévéújságban sem, nemhogy az ilyen borzalmasan bonyolult különbségtételekben, mint ami valaki mentelmi jogának a felfüggesztése és a mentelmi jog intézményének megszüntetése között van.

Az igazi Trebics 2010.05.01. 21:23:46

@neurotikk!: Nem tudom, a szabálysértési törvény vagy az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet rendelkezik-e a nyilvános rendezvény fogalmáról, de a BTK garázdasághoz fűzött értelmező rendelkezése szerint:

nyilvános rendezvény: a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény, továbbá az olyan rendezvény, amely mindenki számára azonos feltételek mellett nyitva áll.

neurotikk! (törölt) 2010.05.05. 02:06:40

@Az igazi Trebics:
Csak remelni tudom, nem a garazdasagrol szolo ertelmezes hatarozza meg a parlamentalis esemenyek nyilvanossagat. ; ))
Egyebkent a definicio masodik resze szerint egy szinhazi eloadas vagy egy nyilt szini koncert, mondjuk a Sziget Fesztival sem nyilvanos rendezveny. A szervezoknek es fellepoknek masok a feltetelei mint a fizeto vendegeknek.
Bar nem tudom mi lehet a gyulekezesi torveny hatalya ala tartozo rendezveny, talan az szelesebb hozzaferest engedelyez.

Mocskos politikus 2010.05.06. 17:32:49

a fidesz nem fogja ezt eltörölni, mert ök is mocskos szemetek, sok köztük a bünözö.. igy viszont nem lesz felemelkedes, csak egyszerüen mäshogy hivjäk most a gyereket. ennyi.
süti beállítások módosítása