HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A tokaji aszúról az édességen felül

2010-okt-17 | 289. nap |  Énvezettem?

Érdekes cikket közölt a dívány a tokaji aszúról, az aszúszőlő szüreteléséről. Azt viszont, hogy a tokaji aszú miért is olyan különleges bor, nem sikerült teljességgel megragadniuk.

Mi kell ahhoz, hogy valakinek tokaji aszúja legyen?

Kezdjük a legkönnyebbel. Először is kell egy tűzhányó.

Ha kialudt, akkor jobb, ha nem, akkor figyelgetni kell. A déli lankái nagyon megfelelnek majd a szőlőtermesztésnek. Legyen a környéken egy nagyobb folyó is, ami lehetőleg olyan irányban feküdjön, hogy az őszi szelek a párás levegőt a tűzhányón levő szőlőkertekre fújja majd. Ja, és legyen hozzá egy különleges nemes penészgomba fajta is a környéken, amely egyrészt ne szeresse a túl meleg időt, vagyis csak ősz környékén üsse fel a fejét, és amelyik nem utazik teljességgel a cukorra, de azért kellőképpen átlyuggatja majd az érett szőlőszemeket, hogy a víz könnyűszerrel eltávozhasson belőlük.

Ha ez mind megvan, akkor kellenek még meleg nyarak is, amelyek a szőlőben a cukortartalmat kellően feltornásszák, hogy mire az ősz és a penészgomba ideje eljön, legyen miből gazdálkodni.

Ezek után kezdjünk egy jó évvel, ahol a helyi szőlőfajták (ha furmint, akkor az igazi) egy jónak mondható évet hoznak. Csináljunk belőle bort, ahogyan szoktuk, és várjuk az őszt és imádkozzunk, hogy a következő hónapok igen csak jók lesznek, mert ha nem, akkor lőttek az aszú készítésnek.

Az ősz beköszöntésével, feltéve, hogy igencsak meleg nyarunk volt, és a szőlőtőkén maradt szemek cukortartalma megéri a misét, és még szerencsénk is volt, vagyis se túl hideg, se túl meleg, se túl esős sem volt az őszi időjárás, és a penészgomba is el tudta végezni a munkáját, akkor jöhet az aszú szüret. A gondos (női) kezek munkájaként van aszúszőlőnk is, amelynek levét kipréselve tegyük hozzá az ezévi borunkhoz a puttony mértékeket megtartva. (Köszönet Kusumának a kiigazításokért, lásd alább a kommenteket...)

Hagyjuk a bort még egyszer felforrni, és a borkérszítés szabályai alapján csináljunk belőle így mégegyszer bort. Ha kész, akkor hordózzuk le jó minőségű fahordókba, s tegyük a (kialudt) tűzhányó belsejébe vályt alagútrendszerbe, amelyet az évszázadok alatt sűrűn belepett (faltól falig és padlótól mennyezetig) ugyanaz a nemespenész, ami az aszú szőlőt is csinálja.

Most már nincs is más dolgunk, mint vagy négy évet várni, s közben a bor állapotát időnként ellenőrizni. Négy év után, ha minden jól ment, megüti a mércét, és tokaji aszú lesz belőle.

Ilyen egyszerű. 

Nem véletlen, hogy sokban kerül, s ha jó, akkor igencsak sokan megcsettintik utána a nyelvüket.

Ja, azt mondani sem kell, hogy a tokajit az ember nem issza, hanem miután egy kortynyit a szájába vett, addig kavargatja a nyelvével, amíg az ízáradat a szájában fel nem robban.

Isteni itóka, meg kell hagyni. Az egyetlen bor, amit, ha az ember iszik, nem alkohol, hanem szőlőízt hagy a szájában.

Címkék: bor mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr652378456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kusuma 2010.10.18. 10:49:29

Kedves Énvezettem?!

A hatályos szabályozás szerint az évjáratok nem keverhetők, azaz az előző évi borhoz nem szabad hozáátenni az aktuális évi aszútésztát, csak évjáratazonos musthoz, murcihoz vagy borhoz. Mindez persze csak a kereskedelmi forgalomba kerülő aszúkra igaz, saját célra azt tesz az ember, amit csak akar.

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 36. §-a szerint:

„(5) Tokaji aszú: a Tokaji borvidék területén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező bor készítésére az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott borszőlő Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett, feldolgozott szőlőbogyóinak a Tokaji borvidék területén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező bor készítésére az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott borszőlőből származó legalább 19 mustfokos musttal vagy ilyen minőségű azonos évjáratú borral történő áztatását követő, szeszes erjedés útján nyert; az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott 3-6 puttonyszámtól függő mennyiségű cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmazó, és a forgalomba hozatal előtt legalább három évig, ebből legalább két évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség.”

Szóval, ezért, meg sok minden másért sem olyan egyszerű, ahogyan írod. :-)

HSZ

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.10.18. 18:44:37

@Kusuma: Hát, egyszerűnek biztosan nem egyszerű, a poszt is pont erre lett kihegyezve.

Amit akkor viszont tényleg nem értek (és itt lehet, hogy a régi folyamat technológiai tudásom hagy cserben), hogy ha ezévi borba kell tenni az aszúszemekből kicsalt nedűt, akkor időieg ez hogyan jön össze? Egy bor erjesztése nem egy-két pillanat, hogy a szürettől számítva már kész bor álljon rendelkezésre az aszúcsináláshoz...

Kusuma 2010.10.19. 09:42:21

@Énvezettem?: Hát úgy, hogy az „áztatónedű” (bor, must, murci) leginkább száraz bor (vagy azzá erjedne), tehát „normál” szüretben szedik, míg az aszúszemeket (amelyek egyébként is később keletkeznek, amikor az érett/túlérett egészséges szemeket megtámadja a botritisz, több hullámban) egészen késő őszig szedegetik, gyűjtik egy edénybe (az aszúszemek saját súlyától kicsorgó folyadék az eszencia, ami max. 2-3%-os alkohol- és több száz grammnyi maradékcukor-tartalmú csoda), majd az ebből készített tésztát (feltárják az aszúszemeket, hogy jól ki tudjon ázni a beltartalom) teszik bele az „alaplébe”.

A bor (már ha abban áztatják a szemeket) egyébként akár néhány nap alatt is simán ki tud erjedni, míg ha mustban vagy murciban teszik ugyanezt, akkor még rövidebb az időszükséglet; tehát még az alapbor is bőven el tud készülni, mire lemegy az aszúszemek begyűjtése (ráadásul az aszúszemek tudnak „várni”, nem lesz semmi bajuk, hiszen nagyon alacsony a víztartalmuk – jó száraz mazsolaszerű szemekről van szó).

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.10.19. 20:24:45

@Kusuma: Köszönöm a kiigazításokat, itt az ideje update-elni a posztot.
süti beállítások módosítása