HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A csikk helye

2011-ápr-01 | 90. nap |  Énvezettem?

Nem értem azokat, akik azon ágálnak, hogy azok után, hogy a BKV betiltotta a megállókban való dohányzást, miért nem tesznek ki több szemetest a megállók környékére, hogy aki cigerattázni szeretne, az ott eldobhassa a csikkét.

Mintha ez a BKV, a (fő)város vagy az állam dolga lenne.

Nooooormális?

Hiszen nem az az alapállapot, hogy a cigaretta elszívása után valaki csak úgy eldobja a csikket, mert nincs egy szemetes a környéken. Ez nem volt a dolgok rendje soha sem. Mint ahogy az sem volt, hogy a csikket csak úgy eldobjuk, akár van szemetes, akár nincs, vagy az, hogy annak a földredobását megakadályozó legfőbb tényező a szemetes láda jelenléte legyen.

Hiszen arra senki sem kérte a cigerattát szívókat, hogy éppen ott és éppen akkor kezdjenek neki káros szenvedélyük űzésének, ahol és amikor teszik azt. Legyen ez az éppen akkor és éppen ott a BKV megállója a 18-as buszra várva. Innentől kezdve senkinek sem kötelessége az, hogy a dohányzók kedvében járjon azzal, hogy a megfelelő helyekre szemetest állítson, hogy a szenvedélybetegek aktuális rohama esetén legfeljebb 20 lépést kelljen gyalogolniuk ahhoz, hogy a csikket eldobhassák.

Már az az elvárás, hogy a cigisek miatt kellene a szemeteseket kitenni, felháborítóan rövidlátó és önző.

A rendes alapállapot az, hogy a cigarettát szívó akar cigarettázni, ezért neki kell arról is gondoskodnia, hogy ne szemeteljen, hogy a keletkezett 'melléktermékekkel' valamit kezdjen. Vagyis, hogy a füsttel, a csikkel csináljon valamit.

Hiszen rajta kívül senki sem akarta, hogy ő akkor és ott cigarettázzon. S ez alól csak azok kivételek, akiket puskacsővel a halántékon kényszerítenek arra, hogy rágyújtsanak.

Egyébként is, a megoldást arra, hogy mit is kezdjen valaki az elszívott cigeratta véggel, már régen kitalálták. Japánban ennek megvan a kultúrája, csak el kellene tanulni tőlük.

A hordozható hamutálról van szó, ami persze nem tál alakú, hanem inkább henger vagy pénztárca formájú, fajtájától függően. Aki, pl. a Metal Gear Solid 4. részével játszott már, az nagyon pontosan tudja, miről beszélek. Ennek a játéknak az indulásakor a főhőst lehet látni, ahogyan rágyújt, elszív egy szálat, és utána teljesen természetesen a csikket egy ilyen fémből készült kis hengerbe dobja be. Amiből aztán sem a csikk, sem a füst nem jön ki.

S így nincs szemét, nincs hamuzás. A szívás közbeni füstön kívül nincs környezetszennyezés (merthogy erre még nincs megoldás).

S azt egyébként is elvárná az ember, hogy ha valakinek ilyen szemeteléssel járó szenvedélye van, s ennek a szenvedélynek szenvedélybetege, akkor saját maga gondoskodjon arról, hogy a szemetét eltakarítsa. Az, hogy erre nem képes, az se nem a BKV, sem a főváros, sem senki más gondja.

Hanem a sajátja.

Címkék: kultúra külföld gondolat társadalom belföld környezet

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr262787412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása