HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége
  • Sir Galahad: @Blogger Géza: A valótlan állítás más kategória, azt a közszereplő sem köteles tűrni. De az, ha va... (2014.07.17. 14:14) Közpénzből közszereplő
  • Inch1414: Nem lehet a síelést a közúti közlekedéshez hasonlítani. Főleg azért nem, mert a síelés semmiképpen... (2014.01.06. 13:21) KRESZt, rendőröket, büntetést a síelésbe!

A Fidesz hármas ellenállása

2017-dec-18 | 351. nap |  Énvezettem?

Matt Ridley The Rational Optimist könyvében a következő idézet az amerikai politikai színtérről nagyon megkapott:

Reactionaries of all political colors: blue ones who dislike cultural change, red ones who dislike economic change and green ones who dislike technological change.

Ami magyarul nagyjából így hangzik:

Az ellenállás minden politikai színhez hozzárendelhető: a kékek utálják a kulturális változást, a pirosak utálják a gazdasági változást, a zöldek pedig a technológiai változást.

Az amerikai kontextusban a kékek a republikánusok (Trump), a pirosak a demokraták (Obama), a zöldek meg zöldek minden nyugati társadalomban (nem összetévesztendő a zöld színnel az arab világban). Vagyis hagyományosan a konzervatív pártok a kulturális változás ellen pozícionálják magukat, a baloldali pártok a gazdasági átrendeződés ellen, a zöldek pedig a technológiai változás (fejlődés vagy annak a látszata) ellen.

A magyar változata ennek a mondatnak viszont máshogyan hangzik, ugyanis mind a három helyre be lehet illeszteni a Fideszt:

Az ellenállás minden politikai színhez hozzárendelhető, de legfőképp a Fideszhez: kékek utálják a kulturális változást, a pirosak utálják a gazdasági változást, a zöldek a technológiai változást, a narancssárgák meg mind a hármat egyszerre.

Címkék: politika könyv fidesz gondolat társadalom belföld

Se mecset, se templom

2017-nov-05 | 308. nap |  Énvezettem?

Áll a vallási bál, mert Gulyás Gergely az Echo tv-ben kijelentette, hogy Magyarországon nem lesznek mecsetek. Azt nem tudni, hogy a kijelentése mögötti ténylegesen indok a nemzetbiztonság féltése, de az igen, hogy a lehető leghelyesebben teszi a kormány, ha tényleg nem engedélyezi a jövőben egyetlen mecset építését sem.

Mint ahogy egyetlen templom építését sem szabadna engedélyezniük.

Címkék: politika vallás társadalom

Szavazzunk: alanyi és érdemi alapon

2017-sze-16 | 258. nap |  Énvezettem?

Érdekes vitákat eredményez, ha az ember felveti a kérdést, hogy ki szavazhasson Magyarországon. A Fidesz nagy valószínűséggel nem fogja megváltoztatni a mostani törvényeket (miért is tennék?), bár vannak, akik ebben reménykednek.

Az elméleti vita szintjén viszont van egy-két érdekes gondolat, amit szerintem érdemes megfontolni.

Címkék: politika választás külföld gondolat társadalom adó közigazgatás

Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba

2017-sze-10 | 252. nap |  Énvezettem?

Az Index-en nagyinterjút olvastam a magyar megújuló energiaforrás-befektetés élharcosával, ifj. Chikán Attilával. Rengeted érdekes információt kaptam ebből a cikkből, de az elektromos autókról szóló résznél sajnos megakadt a tű, pedig Chikán jól látja az autóipar előtt álló feladatot:

Szóval, ha elég sok pénzt ráköltenek az elektromos autókra, akkor minden más sikeres irány maximum majd ezeket válthatja le. De mindettől azért nagyon távol vagyunk még, sokkal több a duma, mint a valódi súlyú lépés, minden bejelentéssel együtt 2050-re szorulhatnak háttérbe a fosszilis üzemanyagú autók az utakon.

Sajnos nem fognak. Még 2050-ben sem szorulnak majd háttérbe a fosszílis üzemanyagú autók az utakon. Nem azért, mert az olajvállalatok ezt szeretnék (persze jól jön nekik, kétség nem férhet hozzá), és nem is mert akárki más erre esküdött vagy ellenesküdött fel. Teljesen más, és sokkal prózaibb oka van annak, hogy a mostani, benzinnel (és gázolajjal) működő autók még sokáig velünk lesznek.

Címkék: autó társadalom technika innováció energia

Egy komoly keletre nyitás margójára

2017-máj-06 | 125. nap |  Énvezettem?

A japán kormány egy részletes és kemény levelet küldött az Anglia (Egyesült Királyság) és az EU vezetőinek, amelyben a japán üzleti érdekek megvédését kérik a Brexit tárgyalások során. Amely érdekek, lássuk be őszintén, sérülni fognak, nem is kis mértékben, az elkövetkező hónapokban, hiszen egyik fél sem érdekelt a jelenlegi helyzet fenntartásában. Az EU-nak érdeke, ha a japánok kényelmetlen vagy üzleti szempontból tarthatatlan helyzetbe kerülnek Angliában, hiszen akkor majd költözniük kell. Az angol kormány pedig még ha szeretne is fenntartani egy felemás állapotot az üzleti érdekek miatt, a "Brexit means Brexit" jelszó miatt nem állhat meg itt.

De a posztot nem ezért írom, mégha lenne itt elég elemezni való is.

Hanem azért, mert pont Magyarország számára lehetne ez egy óriási lehetőség. Ha tényleg komolyan gondoljuk a keletre való nyitást, akkor most jött el a nagy lehetőség, hogy komolyan nyissunk keletre: Japán irányába. Gondoljunk csak bele: a közlemény szerint a japán vállalatok 440 ezer jól fizető munkahelyet teremtettek Angliában összesen.

S bár az ötlet kecsegtető és nagyságrendű változást hozna Magyarországra, mindez soha nem fog megtörténni.

Címkék: külföld gondolat eu japán közigazgatás ipar

Erőszak, mint utolsó menedék

2015-jan-09 | 8. nap |  Énvezettem?

29e90e7.jpg

A Párizsban történt események kapcsán jutott eszembe Isaac Asimov kedvenc mondása az erőszakról az Alapítvány trilógiából:

Violence is the last refuge of the incompetent.

Ami magyarul, szabadfordításban nagyjából annyit jelent, hogy

Az erőszak a tudatlanok (képzetlenek) utolsó menedéke.

Olyasmi történt most Párizsban életekkel játszva, mint ami megesett már sokunkkal az iskolában ilyen komoly ár fizetése nélkül: egy vita közben, miután a sérelmezett (vagy sérelmet feltételező) fél kifogyott ez érvekből vagy lusta volt akár egyet is keresni, szimplán erőszakhoz folyamodott. Arra nem volt vagy ereje, vagy ideje vagy leginkább esze, hogy a vitát a vita keretei között zárja le. Az erőszak egyszerűbbnek, gyorsabbnak, és főleg 'olcsóbbnak' tűnt, hiszen nem kellett hozzá komolyabb erőfeszítés a felsőbb regiszterekben.

Címkék: külföld gondolat vallás társadalom

Ráhel, te generációs szakadék!

2014-dec-24 | 357. nap |  Énvezettem?

Nem lehet ezt máshogyan kifejezni, csak így: Ráhel, sajnos sikeresen megtestesíted azt a generációs szakadékot, amely rengeteg ember utolsó reményét is elvette.

Az 1848-as forradalom segített beleégetni a magyar köztudatba azt a (sajnos egyre halványuló) reményt, hogy majd a következő generáció, "a fiatalok" megoldják a jelenlegi politikai rendszer problémáit, sajátos visszásságait. De ezzel egyidőben pont a '48-as forradalom és szabadságharc mutatott rá, hogy ez a határozott múlttal való szakítás nem könnyű, főleg Magyarországon nem az. Már akkor is világos volt, hogy a múlt, a régi rendszer képviselői elképesztő erősséggel, hatékonysággal és a tetveket megszégyenítő szívóssággal ragaszkodnak a régi metódusokhoz és a régi világ adta előnyeikhez.

Az ország azóta is arra vár, hogy talán majd a következő generációnak sikerül hathatós változást elérnie. Ez adta annak idején a Fidesz varázsát is, amelyből mára semmi sem maradt.

Az index Fidesz tagozata iPhone-t venne

2014-sze-28 | 270. nap |  Énvezettem?

Van az úgy, hogy olyannal találkozunk, aki mindig jobban tudja, hogy merre forog a Föld. Az ilyeneket hívom Fidesz tagozatosoknak, hiszen ők jobban tudják, hogy pl. Obamát félretájékoztatták, mintsemhogy belássák, hogy az egész autópálya szembe jön.

Címkék: mac újságírás

A vallás vége

2014-aug-05 | 216. nap |  Énvezettem?

Azt hittem, hogy az elmúl évek minden lényeges könyvét elolvastam a vallásokról, az istenről kialakult (téves) elképzelésekről, amit érdemes valakinek elolvasnia ahhoz, hogy az isten nélküli világa szilárdan megálljon a lábán. Tévedtem. Sam Harris "The end of faith" című könyve ékes bizonyíték arra, hogy nem elég azt tudni, hogy isten létesését még senki nem bizonyította kétséget kizáróan ahhoz, hogy nyugodtan aludhassunk.

"Az anyákat karddal kaszabolták le a saját gyerekeik szeme láttára. A fiatal nők ruháit letépték, és megerőszakolták őket az utcán, majd... felgyújtották őket. Egy terhes nő hasát felvágták, a magzatot kardhegyre tűzve emelték az égbe, hogy aztán azon tüzek egyikébe vessék a kis tetemet, amelyek lassan felemésztették az egész várost."

Ez a leírás nem a sötét középkorból származik. Ez a leírás 2002. július 27-én jelent meg a New York Timesban a kashmíri összecsapásokról. Ez a mi világunk. A konfliktusnak sem gazdasági, sem faji, sem politikai okai nem voltak. A sok-sok ezer ember szenvedését és halálát okozó összecsapások arra az egyetlen, elképesztő okra vezethetők vissza, hogy a két oldalon állók más istenben hisznek.

S Harris könyve pont abban nyújt újat, hogy kíméletlenül rámutat: nem istennel van igazán a baj. A probléma megértéséhez, és a lehetséges megoldáshoz, ennél mélyebbre kell ásni.

Címkék: könyv kultúra tudomány vallás társadalom

Közpénzből közszereplő

2014-júl-16 | 196. nap |  Énvezettem?

Pengeváltás zajlott Orbán Gáspár és a 444.hu között arról, hogy az Orbán trónörökös vajon közszereplő-e. Gáspár szerint ő nem az, ő állampolgár, a 444.hu szerint viszont az, hiszen évek óta szerepel a médiában apja oldalán. Szerintem magától értetődő, hogy Gáspár állampolgár. Magyarországon majd mindenki az. De ettől Gáspár még lehet közszereplő. A két definíció nem zárja ki egymást...

Viszont az egész hercehurca szerintem csak a dolgok könnyebbik végét fogja meg, ugyanis vannak itt sokkal izgalmasabb kérdések is, amit az internetes portálok, az újságok, a tévé és a rádió még nem tettek fel. Pedig ezek a kérdés sokkal égetőbbek, és sokkal több sokkal fontosabb pontokat érintenek. Kezdjük is a legfontosabbal:

Címkék: politika tv fidesz foci társadalom

A Fidesz ellensége

2014-ápr-05 | 94. nap |  Énvezettem?

"Any man can overcome adversity. If you truly want to test a man's character, give him power." — Abraham Lincoln

Vagyis szabadfordításban:

"Bárki le tudja győzni a kihívásokat. Ha igazán meg akarod tudni, kit milyen fából faragtak, adj neki hatalmat." — Abraham Lincoln

Címkék: politika választás

KRESZt, rendőröket, büntetést a síelésbe!

2013-dec-31 | 364. nap |  Énvezettem?

Schumacher síbalesete nem az első a sorban. A hírességek közül talán az egyik holland hercegre emlékszik még a média az elmúlt évekből, aki kómába került, majd nemrégen elhunyt. A kevésbé híresek közül is, sajnos, ezrek térnek évente haza a sívakációkból kificamodott-törött végtagokkal, munkavégzésre alkalmatlanul, a baleseti kezelést után további egészségügyi kezelésre várva. S ezek az esetek minden évben megismétlődnek, a balesetet elszenvedők, a munkáltatók és az egészségügyi dolgozók sajnálatára. 

Nooooormális?

Címkék: sport gondolat autó egészség

Gépház jelenti: nagybetűs élet

2013-dec-28 | 361. nap |  Énvezettem?

Nem sok minden történt az oldalon az elmúlt hónapokban. Voltunk kint kétszer az index főoldalán, de csak azért, hogy ne felejtsük el, milyen az íze. Került föl még néhány poszt is, de sok látszatja nincs, ezért sem fújom a parazsat a korábbi lelkesedéssel.

De rengeteg más minden történt közben a blogon kívül. A munka mellett beindult a zene projekt, komolyan zakatol a vonat és utazik az állomás. Ennek egyik következménye az lett, hogy jelentősen invesztáltam mind hardware, mind software oldalon. Programok, update-ek, plug-in-ek sorát vettem, a stúdió szobát is átrendeztem, az előzőleg kialakított mikrofon "booth" mellé jönnek a falra a hangszigetelő panelek, az új stúdió monitorok is.

Emellett a PS3 hattyúdalait is most játszom végig: Assassin's Creed IV: Black Flag, Grand Theft Auto V, már csak azért is, mert a PS4-es is megérkezik majd valamikor januárban.

De, hogy a blogot se felejtsük el, karácsonyi ajándékként az is kapott egy lehetetnyi frissítést. Lehet, hogy öregszem (sőt, biztos is, ha már ilyen közhelyek is beleférnek), de egyre jobban tetszenek a nagybetűs weboldalak. Vagyis pontosabban, egyre kevésbé tetszenek a kisbetűs oldalak. Így aztán mi is híztunk egy kicsit. Kíváncsi vagyok, hogy az index.hu mikor fogja követni ezt az irányvonalat.

Énvezettem?

Címkék: gépház

Berágtak a készenléti rendőrök

2013-okt-25 | 297. nap |  Énvezettem?

Az index humoros kikockázással mutatta be a készenléti rendőrök új sapkáját. Egy normális országban ezen mindenki mosolygott volna egy sort, hogy jé a rendőrök, jé a szerkesztőség, s aztán ment volna a dolgára. Hiszen senki sem tudja, hogy kik kapták az új arcokat, nincs az sem előírva, hogy hogyan kell az arcokat kitakarni, és ezen felül mindenki tudja, hogy ha ezért valaki keresztesháborút indít, azt a világhálón nem nyerheti meg. Akár jogosan érvel, akár jogtalanul.

De mi nem vagyunk normális ország.

Címkék: rendőrség társadalom közigazgatás

Nyílt levél Rogán Antalhoz: a bankok vagy mi?

2013-okt-05 | 277. nap |  Énvezettem?

Tisztelt Rogán Antal képviselő úr!

Nagy örömmel nyugtáztam, hogy Ön szerint is állampolgári jogunk, hogy az átlagjövedelem erejéig ne kelljen pénzt fizetni a készpénz felvételért, történjen az banki automatából vagy banki pultnál. Annak is határozottan örülök, hogy törvénybe kívánják ültetni, hogy a bankok ezért ne számolhassan fel semmilyen adminisztrációs, kezelési vagy akármilyen díjat.

De ugyanakkor hadd jegyezzem meg, hogy állampolgárként, főleg más országokba kitekintve, talán még több jogunknak kellene, hogy legyen, ha banki szolgáltatásokról van szó.

Címkék: politika eu bank belföld