HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Euro a központban

2008-már-26 | 85. nap |  Énvezettem?

Olvasom a Financial Times-ban, hogy az elkövetkező 10-15 évben nagyon valószinű, hogy az euro fel fogja váltani az amerikai dollárt, mint nemzetközi fizetőeszköz. Az érvek nagyon meggyőzőek, és elég erősen emlékeztetnek arra az állapotra, ahogyan annak idején az angol font vesztette el vezető szerepét a második világháború után.

A dollár lassan, de biztosan veszit az értékéből. Ez magában még nem lenne nagy baj, de az a tény, hogy ez nagymértékű export deficittel társul, az már igen.

A nemzetközi pénzpiac inerciája ennek ellenére még mindig a központban tartaná a dollárt, ha nem lenne helyette egy igazi, egyenértékű alternativa. Jelenleg még valószinűleg nincs ilyen, de az euro kezd egyre inkább ilyennek hatni. Az eurozónás piac majdnem akkora, ha nem nagyobb, mint az amerikai, és folyamatosan nő az új tagállamok csatlakozásával. Az euro piac igaz ugyan, hogy tagolt, de egyre kevésbe, és a likviditásával nincs gond. Érdekes, hogy a pénzügyi központja tagadhatatlanul London annak ellenére, hogy anglia nem honositotta az eurót.

A mostani pénzügyi krizis amerikában nagyon valószinűleg meg fogja növelni a dollár inflációval együtt járó értékvesztését, aminek következtében egyre többen fognak gondolkodóba esni, hogy vajon tényleg jó-e a helyi valutát a dollár árfolyamához kötni.

Az FT szerint a jelenlegi krizis nem csak szimpla értékvesztéssel fenyeget, hanem alapjaiban is megrokkanthatja az anglo-szaxon, tranzakciós alapokon muködő, kapitalizmusba vetett bizalmat. Az európai, kapcsolatokon épülő alternativa sokkal könnyedebben vészeli át a mostanihoz hasonló hitel-krizishez hasonló helyzeteket.

Persze a váltás nem lesz gyors, de ha megtörténik, jelzés értékű lesz. Mert ha a dollár elveszti a nemzetközi piacon elfoglalt jelenlegi helyzetét, az nem csak az amerikai politikai hatalom redukálásához vezet, az maga politikai hatalomvesztés. Az USA nem szajkózhatja majd többet a "a mi pénzünk, a ti bajotok", vagy a "a dollárban végzett befektetések többet hoznak külföldön, mint a helyi valutában történőek" nótát, és nem ragaszkodhat a jelenlegi pénzügyi privilégiumaihoz.

Talán éppen itt is az ideje ennek a változásnak.

Címkék: politika gazdaság gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr91925904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.