HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A fejlesztést idehozni nem kell félnetek jó lesz

2008-máj-10 | 130. nap |  Énvezettem?

Olvasom a w blogot, csak mert időnként jó olvasni valakit, aki nálam is többet kiabál, meg rátapint olyan dolgokra úgy, ahogy nekem nem sikerül. A legjobb persze a komment rész, ahol aztán ereszd-el-a-hajam módjára megtárgyalja a jónép amit Tóta irt.

A legutóbbi egyik irásában persze a vélemények is elszabadultak, mert Árpád keményen beszólt a politikai elitnek oldaltól függetlenül, ami gondolom senkinek nem izlett igazán, még ha a kakaóscsigáról is volt közben folyamatosan szó.

Na de az egyik reakció kinyomta nálam a biztositékot keményen. Hadd idézzem:

Kínában drágább a mérnök, mint nálunk. Azért, mert kevés van belőle. Fejlesztést megéri idehozni, feltéve, ha az egyetemeink nem rohadnak le egy idő után. A tandíj megfúrásával nagy lépést tettünk ennek érdekében, hurrá.

Nooooormális???

Kinában azért van kevesebb mérnök mint nálunk, mert egyrészt a gazdaság működik, halad, zakatol, másrészt mert ott sem az olyan mérnököket képzik ezrével, amire aztán az iparnak szüksége is lenne. És itt van a kutya elásva a Magyarországi vonatkozással kapcsolatban.

Miért is jönne hozzánk a külföldi (netán a kinai) fejleszteni? Ha itthon annyi értékes, megfelelő tudással rendelkező, több nyelven folyékonyan kommunikáló szakember lenne, akkor szerintem már rég itt lennének a multik, a külföldi befektetők.

De nincsenek itt, és nem azért, mert a határőrök minenkit agyonlőnek, aki hasonló befektetési, fejlesztési tervvel a fejében szándékozik a határt átlépni.

Hanem azért, mert nincs elegendő mennyiségű, a nemzetközi szintet megütő képzéssel rendelkező szakemberünk. Ezt kellene már fölfognia sokaknak, és nem azt szajkóznia, hogy hány és milyen nagyszerű Nobel dijasunk volt RÉGEN. Nem tanitjuk őket már régóta, nincs megfelelő képzés, és ha időnként a genetika vagy akármi révén sikerül is valakit tisztességes módon összerakni, az meg fogja a sátorfáját, és megy oda, ahol megbecsülik, és megfizetik a tudását (hacsak nem olyan elhivatott, mint Tamás barátom, aki mehetne, csak inkább mégsem).

És, csak hogy a realitásérzésünket tovább ápoljam, a következő számadat. Kinában a múlt évben több ember cserélt állást, mint ahányan Európában ÖSSZESEN munkában állnak. Ekkora a piaci ereje az ottani munkáltatóknak. Egy néhány ezres (és most lehet, hogy túlbecsültem a szakmai ágakban itthon tartozkodó használható emberek számát) itthoni gárda, aki egy mérnöki ágban számitásba jöhet, nem fog idehozni jelentős mennyiségű ipart/befektetőket.

Kiabálás meg ellenségeskedés helyett jó lenne ezen elgondolkozni az itthoniaknak, amikor a multikat ócsárolják.

Címkék: gazdaság gondolat technika jegyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr891925924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.