HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az "agent-agent" probléma megoldása

2008-máj-15 | 135. nap |  Énvezettem?

Úgy tűnik, kezdenek a vezetők is ráébredni, amit már annyiszor mondtunk el a belső értekezleteken: nem lehet elvárni, hogy a felső vezetők egyszerre legyenek farkasok is meg bárányok is.

Arról a látszólag egyszerű dologról van szó, hogy a mostani felsővezetők nagy része olyan bérezésben részesül, amitől azután csak a rövidtávú célok, és a rövidtávú nyereséggyarapitás érdeklik őket. Jogosan. Hiszen a rövidtávú célokra való koncentrálást pont azért erőltetik, hogy a befekektetők érdekeit tartsák szem előtt.

Mint az a legutóbbi kutatásokból kiderült, egy vállalat hosszútávú érdekei, mint fennmaradás, növekedés, a befektetőket hidegen hagyja, hiszen egy átlagos vállalat átlagos értékpapirjait nem hosszabb ideig, mint átlagosan 10 hónapig tartja a kezeiben az átlagos befektető.

Vagyis csak annyi az érdeke, hogy ennyi idő alatt maximalizálja a részvény eladásából származó nyereségét, és nem az, hogy maximalizálja az ugyanennyi idő alatt abszolút értékben mért vállalati értéknövekedést. Ha a főnökséget ugyanilyen alapon fizetik és/vagy jutalmazzák, és sajnos igy tesz az anglo-amerikai szférában majdnem mindenki, akkor a vezető rétegnek is ez lesz az érdeke a minél gyorsabbi eltávozás mellett.

Igy pedig nem lehet vállalatokat épiteni, értéket teremteni hosszú távon.

Csak úgy, ha a vezetők érdekei a vállalat érdekeivel esnek egybe. Vagyis, ha nem az átlagos befektetők, hanem a hipotetikus tulajdonosok érdekeit képviselik. Ami érdekes az egészben, hogy a tulajdonosok érdekei a munkavállalók érdekeivel esnek majdnem teljesen egybe.

Vagyis, rendes fizetést a vezetőknek, az átlagos munkavállalókkal összehasonlitható jutalomrendszert, és készen is vagyunk. Igy nagyjából majdnem az összes méregfogát ki lehet húzni a mostani abszurd bérezési normának, megoldhatók az öngyilkos vállalateladások, a gátlástalan ejtőernyőzés (golden parachute) egyik pozicióból a másikba. Innentől már csak egy kis etikát kell tanitani, és talán jobb is lesz, ha nem is hirtelen.

 

Címkék: gazdaság gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr31925926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.