HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kapitalista kiáltvány: egy fizetés, egy adó

2012-feb-19 | 49. nap |  Énvezettem?

 

Jakab Andor írása felvillanyozott, s ehhez jött még az The Economist vezércikke arról, hogy az amerikai gazdaság lassan elveszik a sok szabályzat és törvénykiegészítés útvesztőjében. Jakab Andor jól látta meg, hogy a mai magyar politikai irányvonallal az a legnagyobb baj, hogy még mindig a szocializmus hálójában vergődik. Vagyis, hogy a rendszerváltás óta még soha nem volt igazán kapitalizmus Magyarországon abban az értelemben, hogy a tőkemozgást a lehető legkisebb mértékben akarta volna a központi államapparátus és a politikai elit akadályozni.

S érdemes a kettő — a tőkefelhalmozás és a tőkeáramlás — közötti különbséget megérteni. Ez a blog soha nem az öncélú tőkefelhalmozás mellett, hanem a szabad tőkeáramlásért tört lándzsát. Vagyis nem azért, hogy valakiknek (rendszerint a tőkével már rendelkezőknek) még több joguk, esélyük legyen arra, hogy a pénzüket gyarapítsák. Hanem azért, hogy ne maszkírozzuk el mindenféle elfedések, adminisztrációs manőverek által a pénz áramlását, hanem tegyük azt láthatóvá. Ez még nem teszi lehetetlenné a profit újraelosztását, amiben az elmúlt hatvanegynéhány évben a politika és a társadalom maga is nagyon magabiztossá vált, de lehetetlenné teszi, hogy ez az elosztás magától értetődően természetes legyen, hiszen pont a pénz mozgásának figyelemmel kísérését próbálja meg a felszínen, az adófizető és az adófizetésből kedvezményezettek szemei előtt tartani.

Ahhoz, hogy egy igazi, a kapitalizmus névjegyhez méltó korszak kezdődjön meg végre Magyarországon, a következő két fontos lépést kellene végre megtenni: egy(szerű) fizetést és egy(szerű) adózást kellene bevezetni.

A kettő egymástól lényegében elválaszthatlan, s a jelenlegi törvények mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák. S teszik ezt az állam saját érdekében. Hiszen, ha egyszerűen, átláhatóan tudná a munkáltató és a munkavégző, hogy mekkora mértékű az állami elvonás, a mostaninál komolyabb társadalmi párbeszédre nyílna lehetőség. Persze az állam, a mostani 50% feletti elvonási rátával erre se nem hajlandó, se nem válna előnyére.

Az egy fizetés lényege a mostani félszuperbruttó, bruttó, szuperbruttó mizéria kigyomlálása. A cél, hogy mind a munkavállaló, mind a munkáltató, mind az állam egy fizetést lásson. Ez legyen a teljes bruttó fizetés, vagyis a munkáltató által kifizetendő teljes összeg mértéke. Ebből kellene aztán a munkavállalói oldalon az összes (a mostani helyzetben a munkáltató és a munkavállaló által befizetett) adót és járulékot levonni.

Ha csak egy fizetés van, akkor a társadalom összes résztvevője tisztában lenne azzal, hogy mekkora összegű az elvonás, és hogy ezt milyen néven szedi be az állam (a központi költségvetés). A mostani többszörösen beszedett járulékok helyett ezek egyszer szerepelnének a fizetési kivonaton. Vagyis egyszer kellene a munkanélküliek, a nyugdíj, az egészségügyi biztosítás után az összeget befizetni, nem kétszer (a munkavállalói és munkáltatói oldalon).

A technikai megvalósítás maradhatna egyszerű: mint most a munkáltatói oldal esetében, az új rendszerben is a munkáltató vonná le a nominális járulékok és a személyi jövedelemadó mértékét, mielőtt a fizetést nettó értékben kifizetné. A kétszeres számadás helyett viszont csak egyszer kellene ezt elvégeznie.

Az egy adó lényege, hogy az adózási rendszer, a kiszabott adók és járulékok száma tükrözze az adókat beszedő és élvező központi költségvetési alrendszereket. Vagyis, ha egy kalap alá vonja a kormány a nyugdíjak és az egészségügy finanszírozását, akkor egy adónemmel szerepeltesse azt. Ha a munkanélküliek után járó járulékokat is a TB használja fel, akkor azok is ezen egy adó 'alá' essenek.

Ideális esetben, a mostani szociális politika és államapparátusi rendszert figyelembe véve, az egy fizetésből levonnák a személyi jövedelemadót, a maradékból pedig a TB hozzájárulást (ami magában foglalná a nyugdíj és egészségügyi befizetést és a munkanélküliek támogatását). Ami megmarad, az kerül kifizetésre a munkáltató által. A munkavállaló ebből aztán fizethetné a magánnyugdíját (ha akarja), kiegészítő biztosításait (e.ü. és munkavégzéssel kapcsolatosakat).

Egyszerű és átlátható rendszert kapnánk, ahol a munkáltató egyösszegben látná a munkavégzéssel kapcsolatos költségeket, a munkavállaló pedig pontosan tudná, hogy mire és mennyi pénzt fizetett ki mielőtt a nettó munkabérét kézhez kapta.

De a legfontosabb mégicsak az, hogy az állam végre nyíltan felvállalná a mostani, abnormálisan magas mértékű, a szocializmusban nevelkedett újraelosztási szerepét. Ez az egyetlen út arra, hogy az állam, a központi költségvetés a jelenlegi bújtatott szocialista hozzáállását végre levetkőzze, s hogy végre utat nyisson a magyar kapitalista fejlődésnek. Ahol látható, hogy az állam, a munkáltatók és a munkavégzők mennyit és mire költenek.

Címkék: politika gazdaság gondolat belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr834129245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.19. 19:29:39

de hát akkor sok állami dolgozónak nem lenne munkája!!!

inkább imf hitelt kell felvenni! az eddig is mindig segített és mindenki boldog volt vele

Anti Anyag (törölt) 2012.02.19. 19:32:23

A vállalkozó az itt még mindig szinte szitokszó. A Fidesz bár polgári, még jobban megfojtja a vállakozót mint elődje. Pedig az is durva volt. Az adminisztrációra is vonatkozik ez, a valódi tagság nélküli kötelező kamarai regisztráció pedig egy vicc. Na nem mintha a kamarai tagság jelentene valamit.

Pedig kapitalizmust a vállalkozó képes itt csinálni, nem az állam.

Most próbálok beférni az államapparátusba, ha egyszer szocializmus van, OK, belenyugszom, de megpróbálom magam eltartatni az adófizetőkkel:)

Brix 2012.02.19. 19:38:29

Az átláthatóbb adórendszer megteremtését leginkább a mindenkori politikai-gazdasági elit érdekeit maximálisan szem előtt tartó kormányok akadályozták meg. Az állam, nem más, mint a mindenkori uralkodó osztály erőszakszervezete, ezért a törvények is ennek megfelelően születnek. Magyarországon most kapitalizmus van, hiszen a termelési eszközök túlnyomó része magántulajdonban van. Az más kérdés, hogy nem tisztán szabadpiaci kapitalizmus, hanem annak egy torzított formája, az egészséges szabadpiaci működést gátló törvénnyekkel , szabályozással. Ha a pénz áramlását "láthatóvá tennék " akkor csak azt láthatnánk, hogy az újraelosztás által egy szűk réteg korlátlanul gazdagodott: a rendszerváltáskor a kedvezményes állami hitelekből és vissza nem térítendő állami támogatásokból megszerezték az állami vagyont. Később ugyanez a réteg részesült a milliárdos állami megrendelésekből, támogatásokból
Ők a valódi haszonélvezői az újraelosztásnak, és nem azok a rétegek akiket most bűnbaknak vannak kikiáltva: munkanélküliek és a rokkantak. Tudomásul kell venni, hogy egy ésszerű újraelosztásra szükség van, még teljesen szabadpiaci körülmények között is, hiszen mindig lesznek emberek, aki nem tudják eladni munkájukat a szabadpiacon: túl betegek, túl öregek vagy egyéb hátrányok miatt. Ezeknek az embereknek az ellátása az állam feladata. A legfejlettebb országokban is magas az újraelosztás aránya, ezért tudott évtizedekig kiegyensúlyozott lenni a társadalom és jól fejlődni a gazdaság. Az alacsony adószint önmagában még nem lesz garancia semmire

tonypek 2012.02.19. 19:52:36

Sokan nem is tudnak a bérköltségről. csak a bruttó meg a nettó max. Jobb nem zavarni őket:)
Kamarai adó! meg pofátlanság netovábbja.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.19. 20:10:46

@tonypek: pedig pont ez lenne a lényeg. Hogy mindenki (még aki nem is akar erről tudni) láthassa a hónap végén, hogy beállítottsága vagy vérmérséklete szerint mennyibe is kerül a munkáltatónak az, hogy alkalmazza, vagy mennyit vesz el az állam az egyébként neki jutó fizetésből.

Netuddki. 2012.02.19. 20:30:58

Már évekkel ezelőtt papoltam ilyesmiről. Mondjuk én kizárólag a miatt, hogy tisztán lássa a munkavállaló, hogy mennyivel is húzza le az állam. Feketén-fehéren, minden hónapban.
Más értelme egyébként nincs a dolognak. A munkáltatók nagyon is tudják, hogy mennyibe kerül nekik egy munkavállaló. Ezért is oldják meg a legtöbben "okosba" a bérezést. Ami nagyon morálromboló dolog. Azzal együtt, hogy a magas adókat nemigazán akarják mindenkitől behajtani...

portugéza 2012.02.19. 21:15:52

Hű, ez nekem is a vesszőparipám egy ideje, legalábbis a valódi szuperbruttó része, hogy minden munkavállalónak minden hónapban az orra alá legyen dörgölve, mindösszesen mennyi közteher fizetődik be utána a nagy fekete lyukba. Már leírták előttem, hogy így nem lehetne egymásnak ugrasztani a cégeket és a dolgozóikat például.

Sajnos nincs az az épeszű politikus, amelyik belemenne, tudjuk miért. És annak ellenére, hogy lássuk be, az ország kisebb hányadát érintené egy ilyen intézkedés.

@Brix: nagyon egyetértek az írásoddal.

"Ők a valódi haszonélvezői az újraelosztásnak, és nem azok a rétegek akiket most bűnbaknak vannak kikiáltva: munkanélküliek és a rokkantak."

Azért szép számmal voltak álrokkantak, meg a munkanélküli juttatás mellett dolgozók. Az úgynevezett kisemberek is sokszor sárosak, éppen az van, hogy amíg ott fent azok is lopnak, addig én is. A magyar gazdaságban minden 4. forint feketén, adózatlanul forog, a volt APEH elnök szerint. Ebben a kisemberek is vastagon benne vannak. Ez a kádári összekacsintás továbbélése, hagyunk egy kicsit mellékest keresni feketén, ha te sem ugrálsz. Töröljük már le a krumplileves maradékát a szánk széléről.

"Tudomásul kell venni, hogy egy ésszerű újraelosztásra szükség van, még teljesen szabadpiaci körülmények között is"

Ezt senki sem vitatja. Csak úgy aránytalanul nehéz, ha sokan kivonják magukat a közteherviselésből, a közösben viszont könyékig turkálnak.

"A legfejlettebb országokban is magas az újraelosztás aránya"

A legfejlettebb országokban nem forog minden 4. forint feketegazdaságban, nem nemzeti sport az adócsalás. Másképp: szélesebb rétegek adóznak.

vladimir964 2012.02.19. 22:37:39

És még egy adalék a baromi nagy adócsökkentésre, amivel ugye kábították a népeket a választások előtt. SZJA nélkül 2010-ben kerekítve havi 40 ezret kellett befizetnem, jelenleg 2012-ben kerekítve 57 ezret - havonta. Most lehet hogy én vagyok a hülye, és nem tudok számolni, de nálam a fene se tudja, ez közel 50%-os járuléknövekedésre (nem pedig csökkenésre!!!) jön ki + ugye az SZJA, illetve az idén zseniálisan kitalált kötelező kamarai regisztráció díja. Tetézve mindez az iparűzési adóval, illetve ingatlanadóval. Ennyit a vállalkozóbarát kormányról. Ergo meg sem moccantam a tárgyhónapban, nem közlekedtem, nem fejlesztettem, nem fizettem céggel kapcsolatos rezsit, illetve ezeken túl még semmi olyasmit nem tettem, ami az üzletmenetet előbbre vinné, és máris le kellett tejelnem közel 90 ezer forintot. És akkor a család eltartásától még hol vagyunk? Távol álljon tőlem, hogy sajnáltassam magam, hála istennek megy a szekér, de egyszerűen hányhatnékom van ettől a kétszínű, hazug, tolvaj, dilettáns, arrogáns, beképzelt, félművelt csőcseléktől, amit ma kormánypártnak neveznek.

Mária 2012.02.19. 22:37:39

@Énvezettem?:

Ezzel párhuzamosan valahogy azt is tudatni kellene az emberekkel, hogy mennyit vesz el tőlük a munkaadójuk, és tart meg magának, ha a pénzük egy részét, vagy az egészét feketén zsebbe, vagy "beszámláztatva" oldja meg.

Complex 2012.02.19. 23:10:54

A dán adórendszer pont ilyen.

Kicsit egyszerűsítve az egyházi adó nélkül, amit nem fizet aki nem tagja semmilyen felekezetnek:

Egy bruttó van, abból lejön pár költség (kamat, ilyesmik) és a 8% TB+nyugdíjjárulék, a maradékot alapul véve lejön a sávos SZJA és kész. Ezen kívül családi adózás van, a jövedelem és a költség a két kereső között korlátozottan átcsoportosítható.

A dánok nagy részének adóterhelése a teljes bérköltségből számítva ~37-45%. Aki extrém sokat keres (értsd éves ~30MFt felett), annak nőhet az adója akár 59%-ig (többkulcsos SZJA, ugye), de ez nem jellemző. Működik is az ország rendesen.

Ott is 25% az Áfa, mint itt régen, de ez nem zavarja őket. Van "chipsadó" és 60%-os regisztrációs adó, de nincsenek is elhízva és nincs annyi luxusautó és terepjáró sem. Ezen kívül nem felejtettek el biciklizni és költöttek rendes kerékpárútra.

Mindenkinek figyelmébe ajánlom Dániát, aki megunta itthon a kesergést.

Complex 2012.02.19. 23:15:54

@vladimir964: Egyetértek. Jövő hónaptól már a dán ipart erősítem. Személyesen, kint.

Dexter007 2012.02.19. 23:38:55

én is szeretnék kimenni, hol lehet jelentkezni?

terrybenedict 2012.02.19. 23:47:54

@vladimir964:
Ha munkavállalóként végzed el ügyvezetői tevékenységed, és nem garantált bérminimumon vagy, hanem 93ezren, és végrehajtottad az ajánlott béremelést, akkor jogosult vagy kompenzációra, ebből következően pár ezressel kevesebbet fizetsz magad után, mint tavaly.
Az adócsökkentés önmagában szerintem tök hülyeség,mert ha csak a társasági adót kellene befizetnem, eszembe nem jutna kiskapukat keresni. De ugye nem így van.
Én úgy próbálom felfogni, hogy ha ők így, akkor én meg így. Amíg sanyargatnak minket bürokráciával és ellehetetlenítő adókkal és járulékokkal, addig én is meg fogom keresni az összes létező kiskaput az én ügyfeleim számára! Ez az én szabadságharcom.

hehe64 (törölt) 2012.02.20. 01:23:44

Jelenleg nem a jövedelem az elvonás "alapja".
Önfoglalkoztatónál a megkövetelt havi "jövedelem" 104 000Ft. De nem ebből kell járulékot fizetni, ebből csak adót kell.ű
Járulékot 188 000Ft után kell fizetni.
Meg aztán ma minden befizetés alapja az adó/járulékalap, ami annyit jelent, hogy egyik befizetnivaló nem csökkenti a másik befizetni való alapját.
Így aztán ha netán sikerül az önfoglalkoztatónak elérni a 104 000Ft nettó bevételt, akkor 40 000Ft marad nála.

Dirty Harry 2012.02.20. 01:27:28

@Énvezettem?: egy kérdésem van csak: nem tudsz egy olyan pártot, ami ezt bevezetné? szavaznék rá :)

Macséta 2012.02.20. 05:20:48

Ha tisztán látszanának az arányok (és akkor már az ÁFÁ-t is nyugodtan számoljuk a bérből elvont összeghez, hiszen azt is a munkavállaló fizeti meg végsősoron), és az emberek tömegei látnák hogy mennyibe kerül nekik valójában ezt a komédiába illő rendszert fenntartani, jönnének felvonulni a "ne csak mi fizessünk" és "sarcolják meg a köcsög munkáltatót is" transzparensekkel, lenne törés-zúzás-gyújtogatás, kormányváltás tetszőleges módszerrel, majd visszatérnénk a mostani rendszerhez, oszt' mindenki lelki békéje megvan: "végre újra fizet a köcsög is".

Ez így csak azért működhet, mert nagyon sokan vagy számolni, vagy gondolkozni nem tudnak. Ki van jól találva. Politikus ehhez nem fog hozzányúlni, annyira egyik se hülye.

Oxenstierna 2012.02.20. 06:23:46

@Complex: dániai magyarként ha már két állásod van tökmindegy mekkora fizuval felnyom a skat (nav) 55%-os adóra. Egyszer volt két állásom soha többé nem vagyok motiválva h hajtsak mint állat. Másrészt, le kell hazudnod minden jövedelmedet, folyamatosan üresen kell tartani a számládat h elhiggyék h neked nem elég a fizud és ezért alacsonyabb adósávban legyél. Ja, igen a bankod automatikusan küldi az adatokat a számládról a skatnak. Ha látnád h micsoda cigánykodás megy a skat irodákban ledöbbennél :) Munkánál számolgatják az emberek h az éves fizujuk nehogy átlépjen határokat h ne fizessenek magasabb adót s a kedvencem az erős szakszervezetek miatt ha kijönnek az éveid kirúgatod magadat munkahelyről aztén élősködhetsz a szakszervezeten. Sok dán csinálja...

A 25%-os áfa zavarja a lakosságot, itt is emelik az árakat rendesen, kb 3-4 éve vagyok kinnt, azóta 5-6 koronáról a literes kakó 8-12-re emelkedett, az nem túl kellemes. Az sem amikor az állam eldönti h a disznóhús egészségtelen ezért extra áfát rak rá. (A kurva anyját minden kormánynak aki "eldönti" h mi az egészséges és mi nem) Mellesleg a dán karácsonyi halászlé a sertéssült. Kb ennyire szereti a lakosság...

Az ország tele van luxusautókkal, s az emberek mocskosul el vannak hízva. HIába kerékpároznak valóban sokat masszív elhízás van. A helyi lányoknak olyan jó traktorista tenyeres talpas alkata van :D Ami nagyon követendő h boltokban kizárólag dán élelmiszer kapható.

Ja és ha dolgozol, adózol, nem követsz el bűncselekményt, akkor a dán állam rajongani fog érted, még ha a lakosság egy jelentős része ki nem állhat mert csak egy bevándorló vagy :) A helyi jobbikosok elég masszívan hülyék, de szerencsére az arabokat, románokat, lengyeleket, litvánokat jobban utálják, rólunk magyarokról alig hallottak:) A helyi kékfény rendszeresen számol be románbűnözésől (lopás rablás gyilkosság) és svédbűnözésről is (gyorshajtás).

atila68 (törölt) 2012.02.20. 06:28:52

A liberális piacgazdaság önszabályzó szerepe, amely minimálisra csókkenti az állam újraelosztó szerepét.

Nagyon helyes!

A Malév után következhet a Máv, majd a BKV.
Az egészségbiztosításra sincs szükség, mindenki fizesse meg annak az egészségügyi szolgáltatásnak a piaci ellenértékét amire szüksége van.

Minden felsőoktatási intézmény legyen költségtérítéses, nincs szükség rá, hogy a hiányszakmákat az állam támogassa.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.20. 06:56:40

Kicsit idealista elképzelés, de az irány ez kellene, hogy legyen.
Viszont a politikus szeret játszani, építkezni, ezért az adórendszer nem lesz egyszerű. Egy egyszerű adórendszer elvenné a formákat a homokozójából.

Mellesleg tegnap megcsináltam az adóbevallásom. Szép nagy sör alátét lett. Egy egész rekesz elfér rajta.

lariflari 2012.02.20. 07:39:04

@Oxenstierna: De gondolom nem 47-60 vagy 70 ezret keresnek nettóban, mint itt,ugye?

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.02.20. 07:39:06

@Dirty Harry: Sajnos nem. Alapítani meg (még) nincs kedvem...

lariflari 2012.02.20. 07:42:55

Szerintem kapitalizmus van kő keményen és a tőke is szabadon áramlik(az más kérdés hogy rossz irányba).Nem magával a kapitalizmussal van jelenleg baj világszerte,hanem azzal,hogy van egy kis csoport melynél hatalmas mennyiségű pénz összpontosul és van a többi,aki a túlélésért küzd.

PonDrow 2012.02.20. 07:59:11

Egyetértek.

Az "egy adó" elvéhez fűződően nekem már régóta szálka a szememben, hogy a már ADÓZOTT jövedelmemből az önkormányzatok még további adókat vonnak le. A nettóból.

vladimir964 2012.02.20. 08:28:07

@terrybenedict: Teljesen megértelek. Sajnos ez a mi országunk egyik rákfenéje, hogy az ingyenélők hét bőrt húznak le akiről csak lehet. Nem tudom, hány éves vagy. Ha még emlékszel az SZJA bevezetésének idejére, rögtön mi volt az "állam" hozzáállása? "Te mocsok, úgyis adót fogsz csalni!" (valószínűleg saját magukból indultak ki...) Tehát esélyt sem adtak a megfelelő adómorál kialakulásának, ehhez persze felvilágosításra, türelemre, pozitív hozzáállásra, és legfőképp személyes példamutatásra lett volna szükség.
Vagyis már az alapoknál elkezdődött az ördögi kör - az oda vissza reakció (ahogy írtad: "ha ők így, akkor én meg így")
Én nem állítom, hogy az adóhatóság embereinek fényképét máshol bekeretezve a családi ebédlőasztal fölé helyezik, azonban gyökeresen más a hozzáállás meg a megítélés: vagyis egy nagybani adócsaló közmegítélése valahol a gyilkos alatt néhány ponttal szerepel - igaz, ott nagyrészt valóban arra költik a nálunknál sokszorta több adót, amire kell. Szociális és egészségügyi alaphálózata, értelmes, közhasznú beruházásokra, oktatáspolitikára, kutatástámogatásra.

vladimir964 2012.02.20. 08:37:39

@Complex: Teljesen igazad van. sajnos hosszú évek kitartó - pártfüggetlen - munkájával sikerült elérni, hogy aki él és mozog, akinek egy kis esze van, ahogy egy pislákoló esélyt lát, lelép innen. És ezúttal is bebizonyosodott, hogy József Attila óta semmi sem változott ebben az országban: "...és kivándorolt Amerikába másfélmilllió emberünk..." - na jó, most az EU-ba. Egyébiránt én sem sokáig rontom adóügyileg itt a levegőt, bár én más megoldást választok - kiteszem máshová a székhelyemet, aztán lehet próbálkozni...

Complex 2012.02.20. 09:09:04

@Oxenstierna: Köszönöm az extra információt. Az említettek megtapasztalása még előttem áll.

Nem tervezek két állást. Ha lesz második, akkor az az Asszonyé lesz. Úgy nem emelkedik sokat az adókulcs.

Apropó, 55%-ot itt is simán elvonnak, csak sokkal kevesebbet kapsz érte szolgáltatásban.

> Másrészt, le kell hazudnod minden jövedelmedet, folyamatosan üresen kell tartani a számládat h elhiggyék h neked nem elég a fizud és ezért alacsonyabb adósávban legyél.

Nem hallottam róla, hogy a számlaegyenleged bármilyen módon is beleszámítana az adóalapba. Nyílván aki az állam nyakán akar élősködni (szociális juttatással visszaélni), annak szegénynek kell látszania. Eddig sem csináltam és külföldön sem akarom űzni ezeket a jó magyar szokásokat...

> Ja, igen a bankod automatikusan küldi az adatokat a számládról a skatnak.

Ez normális, ha nem akarunk sok szociális rendszerrel visszaélő milliomost. Itt is így kellene legyen, lehet így is van csak nem tudjuk, nehogy perrel kikérjük a politikusok és ilyen-olyan közpénzből ingyenélők adatait. (Adott átutalási limit felett leadják a drótot itt is, az tuti.)

> Ha látnád h micsoda cigánykodás megy a skat irodákban ledöbbennél :)

Ezt kifejtenéd pontosabban? Eddig ilyenről nem hallottam, ismerősökkel mind segítőkészek voltak. Melyik régió ez Dánián belül?

> a kedvencem az erős szakszervezetek miatt ha kijönnek az éveid kirúgatod magadat munkahelyről aztén élősködhetsz a szakszervezeten. Sok dán csinálja...

Erről hallottam, de ezt az ott tanuló diákok is megteszik. Még 2 évig lógnak a dán államon, mielőtt hazamennek. Ezt eléggé elítélem.

Szerencsére disznóhúst nem sokat eszem, mert nem szoktam itthon sem. Az instant kakaóport meg cukrozzák mint állat, azért van rajta a plúsz adó. Amúgy egyetértek, hogy ezt nem a kormányoknak kellene eldönteni, de az embereknek jól láthatóan nincs hozzá elég önuralma, ezért nem árt kicsit "segíteni" a döntésben.

> Az ország tele van luxusautókkal, s az emberek mocskosul el vannak hízva.

Hát, az elhízást nem nagyon tapasztaltam azon a környéken, ahol nemsokára lakni fogok (Nordjylland). A luxusautókat sem. Láttam párat, de nem az volt a jellemző. Viszont 20 éves roncsok sem futnak és a busz sem füstöl úgy, hogy nem lehet levegőt kapni tőle a belvárosban. Ráadásul biciklivel sem életveszélyes közlekedni és nem kell többszáz méteres szintkülönbségeket leküzdeni.

> Ja és ha dolgozol, adózol, nem követsz el bűncselekményt, akkor a dán állam rajongani fog érted, még ha a lakosság egy jelentős része ki nem állhat mert csak egy bevándorló vagy

Hát igen, az anyagiak miatt (befizetett adó) persze hogy imádni fognak. De tudod, ha a magyar állam nem becsüli meg, akkor inkább befizetem máshol ahol adnak is érte valamit. Ha mást nem, akkor stabilitást, nem havonta változó adórendszert és tervezhetetlen jövőt. A lakosságról nem sok tapasztalatom van eddig, lehet ezzel pofára fogok esni?

Eddig egész toleránsnak tűntek. Minap navigációval a kezemben majdnem nekimentem a szembejövő gyalogosnak a járdán, mégsem volt belőle gond. A Netto-ban az eladó viszont megkérdezte milyen nyelven beszélünk, majd közölte: "Now I know why you're here! Because of your stupid prime minister!" :)

Tudom, hogy ez nem a dániai magyarok fóruma, de ha tudnál írni még a kinti adózással kapcsolatos konkrét tapasztalataidról, az talán ide is beleillene.

Esetleg itt is folytathatjuk:
hataratkelo.postr.hu/gazdalkodj-okosan-daniaban

Előre is köszi.

Complex 2012.02.20. 09:12:55

@PonDrow: Ezen kívül még autóátírás, vagyonszerzési illeték, extra drága okmánymegújítások (akkor is ha nem veszted el, csak szimplán lejár), hosszan sorolhatnánk...

Complex 2012.02.20. 09:18:26

@Dexter007:

www.nyidanmark.dk/da-dk

www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6110

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/DK/hu/Konzuliinfo/munkavallalas_daniaban.htm

hataratkelo.postr.hu/ugyintezes-indulas-elott/
Elsőre elég, ha ideiglenes külföldön tartózkodást jelentesz be itthon és kikéred az EU-s kék kártyát.

Csak akkor menj, ha piacképes szakmád van, mégjobb ha olyan ami kint hiányszakma. Takarításból kint nem fogsz megélni. Lásd: venator.blog.hu

Én szóltam...

Complex 2012.02.20. 09:19:17

Akit Dánia komolyan érdekel, az kérem folytassa itt a csevegést:

hataratkelo.postr.hu/gazdalkodj-okosan-daniaban

Csak hogy ne legyünk itt már ennyire "off"-ok. :)

ggaborx 2012.02.20. 09:44:53

Ha bármely munkáltató szeretné minden egyes hónapban megmutatni az alkalmazottjainak, hogy a teljes bérköltségből a nettóig milyen levonások vannak, akkor ebben mégis ki az aki megakadályozza?

Egyszerűen a havi fizetési papír mellé csatoljon mindig egy "tételes tájékoztató" kimutatást ami a munkáltatói oldalt is tartalmazza. A tetejére, a bruttó bérköltség mellé mondjuk írhatja azt, hogy "ennyit keresnél, ha 0% lenne az adó".

Nem kell ehhez semmilyen kormány vagy párt, csak egy excel meg egy nyomtató. De persze itt is mint mindig a tettek helyett a másra mutogatás megy, hogyaszongya azért nem lehet mert...

Írhattad volna úgy is ezt a bejegyzést, hogy "Felhívás a munkáltatói teljes bérköltségről való rendszeres tájékoztatásra". De nem. Arról írtál, hogy miért és kik miatt nem lehet. Ezzel nem változik semmi, de ismét lehet okoskodni.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.02.20. 10:30:49

Ami vicces, hogy a svédek és norvégok összesen nincsenek annyian mint mi, és a dánok is feleannyian.

Azonban ez a kettős adózási struktúra nem csak nálunk van, nyugati szomszédainknál is előfordul. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a sógorok GDP arányosan (tehát nem nominálisan) és populációarányosan kétszer annyi adót fizetnek, mint mi.

westwing.blog.hu/2012/01/31/a_feketeleves_778

Complex 2012.02.20. 12:00:29

@Oxenstierna:

> dániai magyarként ha már két állásod van tökmindegy mekkora fizuval felnyom a skat (nav) 55%-os adóra. Egyszer volt két állásom soha többé nem vagyok motiválva h hajtsak mint állat.

Utánakérdeztem. Elmulasztottad bejelenteni, hogy két állásod van vagy a havi várható plúsz bevételed. Ezért tettek fel 55%-ra, ennyi. Ha időben bejelented, akkor marad a normál kulcs, ami 40% körül lett volna, kivéve ha baromi sokat kerestél a két állással. (Gondolom nem ez a helyzet, ha ide írsz.)

> Másrészt, le kell hazudnod minden jövedelmedet, folyamatosan üresen kell tartani a számládat h elhiggyék h neked nem elég a fizud és ezért alacsonyabb adósávban legyél.

Ez csak akkor igaz, ha jogosulatlanul szeretnél szociális támogatásokat igénybe venni, ami nem szép dolog... Enyje-benye, ne exporáljuk már a jó magyar hozzáállást, mert akkor ott is meghonosítjuk a "magyar => adócsaló" alapértelmezést, amit nagyon szeretnék elkerülni!
süti beállítások módosítása