HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Pártvagyon és szavazás

2009-nov-22 | 325. nap |  Énvezettem?

Már ezelőtt is foglalkoztam ezzel a témával, de mostanra ért meg néhány elképzelésem arra a szintre, hogy meg merjem osztani őket.

Mint az az elmúlt heti diplomáciai csetepatéban is kiderült, itthon nagy gond az, hogy a pártjaink, vagy a magukat párt képviselőnek kiadó személyek pártbevétel növelési céllal zsarolnak meg akár rádióadókat is.

Véleményem szerint politikai rendszerünk már régen megérett a változásra. Pontokba szedtem, mit szeretnék máshogyan látni és csinálni, hogy a mostani helyzet érdemben javuljon.

Az én országomban tehát...

1. Nincs (ingatlan) pártvagyon. Nincs pártszékház, nincs párt ez, párt az. A pártok kölcsönözhetnek, bérelhetnek magánszemélyektől, vállalatoktól, de ingatlanban mért magántulajdonuk nincs.

2. Nincs vagyonfelhalmozás. A pártok bevételeik vagy költségvetésük 0%-át fordíthatják direkt vagy indirekt vagyonszerzésre, és minden évben évzáráskor a fel nem használt költségvetést karitatív célokra kell felajánlaniuk (amit akár adócsökkentésre is fölhasználhatnánk, ha a központi költségvetésbe kerülne). Vagyis minden évben "üres" kasszával indít minden párt.

3. A párt támogatást szavazás és működési szempontból külön kell választani. Vagyis aki finanszíroz, az nem szavaz; aki szavaz, az nem finanszíroz.

Ez kicsit bonyolultan és feleslegesnek hagzik elsőre, pedig ha jobban belegondolunk, a mostani rendszerben kétszer is támogathat egy pártot valaki. Egyszer a zsebén keresztül úgy, hogy hozzájárul a párt éves költségvetéséhez vagy párttulajdon gyarapodásához. Másodszor pedig úgy, hogy rá szavaz, és a politikai súlyát növeli, ezzel elősegítve a parlamentbe jutását, és akár győzelmét is.

A dupla szavazás a demokráciában nem ér.

A kettő (szavazás és támogatás) különválasztása eléggé bonyolult lenne, ha meghagynánk azt, hogy mindenki személyes választása szerint tegye az egyiket vagy a másikat (értsd pénz vagy szavazat). Ennél sokkal körmönfontabb megoldást választanék.

4. Személyek nem támogathatják anyagilag a pártokat. Nincs tagdíj, nincs adomány, nincs önkéntes munka. Aki dolgozik, azt teszi alkalmazottként.

5. A pártokat csak vállalatok (kis-, közép-, nagy-, egyszemélyes-, stb. cégek, termelők, multik) finanszírozhatják. Haszonból termelt költségvetés, annak tudata, hogy ez évente változhat, és egy kis "ipari" stílusú számonkérés évvégenként arról, hogy mire is fordította X és Y párt az éves pénzecskéjét jól fog jönni mindenkinek.

Ennek a kettéosztásnak van egy óriási előnye. Különválasztja a vállalati érdekeltséget a választási esélyektől. Másként kifejezve: igaz ugyan, hogy a vállalatok a "fizettség" fejében elvárják majd, hogy az érdekeiket a választott párt képviselje, de ezen párt megszavazását, és a parlamentbe való bekerülését nem a vállalatok, hanem a választópolgároknak kell megtenni. Vagyis egy párt program csak akkor lesz sikeres, ha a vállalatok érdekeinek képviselete mellett a választópolgárok számára is megnyerő.

A finanszírozások keresztül (pl. azzal, hogy egy párt inkább a nagy multik vagy inkább a kistermelők képviseletét tűzi ki célul) az ipar és mezőgazdaság elsődlegesen lenne képviselve a politikában. Hiszen melyik magát kicsit is értékteremtőnek tartó vállalkozó vagy cég fog milliókat odadobni üres politikai célokra?

A szavazás jogával viszont a választópolgárok nagyon is effektíven tudják a cégek, vállalatok által szponzorált eszmerendszert érvényre vagy a süllyesztőbe juttatni. Mert vagy szavaznak rá, vagy nem.

Kiváncsi vagyok, mit gondoltok...

Címkék: politika belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr361926249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_115131 2009.12.17. 11:55:26

Nem rossz! :) Játszadozzon aki akar, cseréljen eszmét ahol akar, értsen egyet vagy lássa másként az élet dolgait... csak ne tegye tönkre az országot. Mi? Hát a politika.

Ismeretlen_87799 2009.12.18. 20:29:48

Kösz a reflektálást. Meg kell hagyni, kicsit csalódott vagyok emiatt a poszt miatt. Azt hittem ugyanis, hogy sokkal többen fognak rá reagálni. Úgy látszik vagy nagyon fűtől-fától elrugaszkodott ötlet, vagy nagyon nagy butaság, vagy tényleg mindenki annyira politikailag apatikus, hogy már semmi sem rázza fel...
süti beállítások módosítása