HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Brüsszeli expats és a mestermunka

2009-jún-14 | 164. nap |  Énvezettem?

Véget értek az EU-s választási kampányok, lassan csendesül a sajtó is, tótawé is kifulladt egy, kettő, három, négy rész után, pedig szerintem a legfontosabb pozitívuma az egész brüsszeli parlementkedésnek csak most jön majd.

Ugyanis megkezdődik majd a garnitúra váltás, és sok, Brüsszelt megjárt, és az ottani politikai szférához hozzászokott képviselő, és az összes, a képviselői munkát segítő pozícióban levő asszistens és "szaladj le fiam lángolt kolbászért" titulussal rendelkező most majd hazajön.

És elborzad azon, ami itthon folyik.

Ahogyan azt az The Ecomonist is megírta, a lehető legjobb dolog, ami egy országgal történhet az az, hogy...

Véget értek az EU-s választási kampányok, lassan csendesül a sajtó is, tótawé is kifulladt egy, kettő, három, négy rész után, pedig szerintem a legfontosabb pozitívuma az egész brüsszeli parlementkedésnek csak most jön majd.

Ugyanis megkezdődik majd a garnitúra váltás, és sok, Brüsszelt megjárt, és az ottani politikai szférához hozzászokott képviselő, és az összes, a képviselői munkát segítő pozícióban levő asszistens és "szaladj le fiam lángolt kolbászért" titulussal rendelkező most majd hazajön.

És elborzad azon, ami itthon folyik.

Ahogyan azt az The Ecomonist is megírta, a lehető legjobb dolog, ami egy országgal történhet az az, hogy a tartósan külföldön dolgozók hazajönnek, és átadják kint szerzett tudásukat, vagy legalábbis annak egy részét.

Nem véletlen, hogy régen a mesterjelölteket elzavarták országot és világot látni. Pont azért, hogy külföldön legyenek legalább olyan sokáig, hogy kicsit átitassa őket a más látása, és hogy utána haza is jöjjenek, hogy az itthoniak is lássák az ő szemükön keresztül, milyen is a nem-100%-magyar.

Persze most, itthon ez nem lesz ilyen könnyű. Egyrészt van egy bebetonozott állaggal bíró politikai elitünk, másrészt meg megvan a nagyszerű szokásunk, hogy mindenkit kinézzünk a sorból, aki egy kicsit is másfelé mer nézni, más véleménnyel bír, mint az átlag, harmadszor pedig nincs meg a rendszere annak, hogyan is vegyük át a tudást és tapasztalatot, amint a mostani brüsszeli gárda felszedett.

Meg lehetne oldani azzal, hogy a kinti tartózkodás után az itthoni minisztériumokban találjanak munkát a hazajövők, bár nagyon erősen kétlem, hogy a kinti hajtás után agyvérzést fognak kapni kb. két héten belül az itthoni langyosvíz és mutyizásos hozzáállás után. Meg aztán mikor is van szüksége egy itthoni miniszteri dolgozónak arra, hogy két vagy több nyelven (az anyanyelvén kívül) értelmesen meg tudjon szólalni (na ez viszont anyanyelvét is beleértve)? Vagy hogy napi 10-12 órában hajtson, adatokat gyűjtsön, beszédeket írjon, véleményt formáljon, törvénytervezetett fogalmazzon, önállóan döntsön?

Vagyis nagyon valószínű, hogy a brüsszeli expat-ek hazajönnek, de nem sokáig, mert van nem tudják a "mestermunkát" megcsinálni, vagy egy hét után már nem is akarják majd.

Lehet, hogy a régi mestertanoncoknak könnyebb volt.

Címkék: politika külföld eu belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr481926195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2009.07.14. 22:21:07

Azért, ha valaki komolyan követte az EU-s parlamenti képviselők munkásságát, akkor elgondolkodhat azon, hogy a mesterek megmutatják itthon, hogy mennyire kispályásan csinálják. Mert ami Brüsszelben folyik, az kiverte a biztosítékot nyugaton jó pár embernél. És nem a minőség magas szintje miatt.

Ismeretlen_87799 2009.07.15. 23:40:04

Persze, vannak dolgok, amit Brüsszelben is másképpen kellene csinálni. Viszont az, szerintem, tagadhatatlan, hogy az ott dolgozók mégiscsak tágabb horizontal, több nyelven, magasabb munkatempóban kénytelenek politizálni. Ha nem teszik, ki- vagy lemaradnak. Arról nem is beszélve, hogy az EU parlamentben nem igazán lehet se cigányozni, se zsidózni túl sokáig büntetlenül. Szóval van egy-két dolog, amit jó lenne kishazánkban is meghonosítani. S erre a legalkalmasabbak azok, akik látták már a fehér elefánt. Vagyis az expatok.

Hesz Roland 2009.07.16. 15:44:10

"Szóval van egy-két dolog, amit jó lenne kishazánkban is meghonosítani. S erre a legalkalmasabbak azok, akik látták már a fehér elefánt. Vagyis az expatok." Egyetértek, de én nem a Brüsszelben politizáló expatoktól várnék megoldást - vagy legalábbis nem a "tetjétől". Én nem látom egyik hazatért "nagy politikuson" sem azt a hihetetlen fejlődést - vagy csak jól váltanak, és itthon gond nélkül visszaállnak a megszokott tempóra.
süti beállítások módosítása