HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A vallásszabadság nem elidegeníthetetlen jog

2009-nov-13 | 316. nap |  Énvezettem?

Antall Dániel a tulajdonjogról írt egy bejegyzést a komment.hu oldalán. Nem is a cikk tartalmával vitatkoznék (hiszen elég gyatra helyen állunk világviszonlatban a magánjog tiszetelével), hanem a legeslegelső mondatával. Idézem:

"A tulajdonjog olyan elidegeníthetetlen jog, mint a vallásszabadság." 

Milyen kár úgy kezdeni egy egyébként elég jó írást, hogy az ember először a duplacsövűvel eldurrantja a nagylábujját! Hiszen ez a kijelentés badarság.

A tulajdonjog elidegeníthetetlen, de a vallásszabadság nem az. Nem azért, mert, hogy úgy mondjuk, nincs meg az általános közhit, hogy bármilyen vallást lehet gyakorolni. Hanem pont azért, mert a vallásgyarkolás az esetek több mint 90 százalékában nem kompatibilis a többi elidegeníthetetlen joggal, a többi "szabadság"-joggal.

Kezdjük csak azzal az alapvető kérdéssel, hogy melyik nagy európai vallás tekint mindenkit, nemre, bőrszínre, származásra, szexuális orientáltságra való tekintet nélkül, feltételek nélkül egyenlőnek? Vagy melyikben hiányoznak teljes mértékben az ilyen szempontok alapján megfogalmazott és kirekesztésre használt szabályok, szokások, "törvények" és előírások? Vagy melyik vallás tekinti a vallást nem gyakorlók sokaságát egyenjogúnak azokkal, akik a vallást igenis gyakorolják? És melyik vallás nem tesz semmilyen különbséget a gyakorlók és nem gyakorlók között a ő múltjuk, jelenük és jövőjük szempontjából? Hogy honnan jöttek és hova jutnak?

Na ugye.

Vagyis ezen vallások gyakorlása nem egyeztethető össze az alapvető, és nem elidegeníthető, személyes jogokkal. Sőt, nem csak hogy nem összeegyeztethető, hanem alapvetően ellentétes azzal.

Vagyis a vallásgyakorlás nem elidegeníthetetlen jog, hiszen pont az alapvető és tényleg elidegeníthetetlen jogokat sérti így vagy úgy, hanem pont egy az elidengeníthetetlen jogokat sértő eszmerendszer gyakorlása.

Fel kéne már nőni ehhez.

Címkék: vallás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr211926245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása