HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A vallás és a minimális hardware igény

2010-nov-05 | 308. nap |  Énvezettem?

Barátommal beszélgettünk a vallásról. Ő hívő volt egy jó ideig, keresztelkedéssel, templomba járással, hittel és miegymással egyetemben. Megvolt a kapcsolata a feljebbvalóval (isten vagy miegymás, ki fia borja válogatja), hitt is amennyire a csövön kifért.

Aztán egy ideje már nem hisz, templom sincs, vallás sincs.

Rájött ugyanis egy dologra.

Arra, hogy miért is annyira sikeresek a vallások. Hogy miért is terjednek olyan könnyen, hogy miért vannak olyan sokan, akik képesek befogadni, akik akarják is csinálni, akik napról napra, hétről hétre eleget tesznek az elvárásoknak, akik az előre megszabott cselekvés és gondolatsorokat hűen követik.

Hiszen az tagadhatatlan, hogy a vallás, a hittel való lét bizonyítás nagyon elterjedt. Olyannyira, hogy nagyon sokan azt gondolják, sőt érvélnek úgy, hogy nagyon valószínűleg erre vagyunk beprogramozva.

Ami perszer nem igaz. A vallás nem azért annyira sikeres, mert biológiailag, lélektanilag erre vagyunk előre beprogramozva. Nem is azért sikeres, mert olyan szellemi keretrendszert képvisel, ami nélkül nehezebb lenne élni. Vagy azért, mert olyan élet körülményt vagy minőséget biztosít, ami a túlélést esélyét, a szaporodást jelentősen elősegíti.

Hanem azért, mert a rengeteg gondolat rendszer, világkép és szellemi aktivitás közül a vallásnak van a legkisebb hardware igénye.

Hiszen kritikus gondolkodást nem kíván, sőt ennek használatát elveti vagy tiltja. Értelmi megértést nem tűr, sokszor ennek pont az ellentettjét, a hitet helyezi mindenek felett. Majd minden vallásban központi szerepet játszik a valótlan, a megfoghatatlan, az elmagyarázhatatlan gondolkodás és kritika nélküli elfogadása, amely során a hit mértékét pont azzal mérik, hogy minél bődületesebb képtelenséget képes-e valaki teljesen odaadással elfogadni és igaznak vallani.

A vallások a logikai bukfenceket használják fel arra, hogy egyrészt a logikai gondolkodást kiszorítsák, másrészt a vak hitet, a dogmákhoz való gondolkodás nélküli ragaszkodás mélységét, a logikátlanság elfogadásának készségét mérjék és maximalizálják. Hiszen ha valaki azt elhiszi, hogy a semmiből valami keletkezik, ha valaki a vízen tud járni, halottakat feltámasztani, akkor azt is gondolkodás nélkül fogja elfogadni, hogy adakoznia kell azoknak, akik isten szavát tolmácsolják.

S ehhez mélyebb gondolkodási szintre nincs szükség. Sőt káros is.

Ha valaki levegőt tud venni, vagy elég neuronja ahhoz, hogy a templomba el tudjon járni, az pont elég. Mi ez, ha nem a minimális harware igények legalja?

Címkék: gondolat vallás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr982426652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.27. 21:54:22

Legkisebb a hardware-igénye...

Ez zseniális!

Ha ajánlhatok még indokokat:

1. Ott van az, hogy "koherens", vagy inkább körkörös. Ha lenyeled, h isten van, mert csak, onnantól minden jól egymásra épül.

2. A világ nem megismerendő, hanem megismerhetetlen. (Sőt, pont az a lényeg, hogy bizonyíték nélkül higgyél. Ugye, milyen nehéz?) Ez a felelősség-ledobásának egyik formája.

3. A túlvilági pontozóbíró-effektus: Valami nagyon csúnya dolog lehet belül az ilyen emberekben, de rendszeresen olyanokat mondanak, hogy ha nem lenne pokol, mindenki bűnözne meg gyerekeket molesztálna. Hát, nem tudom...

4. Akinek jó, azt úgyis megbünteti apu. A rosszfajta irigység, amikor azt akarom, hogy neki se legyen jó, nem pedig azt, hogy nekem legyen jobb. És akkor ájtatos arccal odamondom, hogy könnyebb a tevének a tű fokán...

5. Nem hajlandó gondolkodni. Nem akar több erőfeszítést tenni. Várja a halált.

44 2010.12.21. 23:54:23

"Ha valaki levegőt tud venni, vagy elég neuronja ahhoz, hogy a templomba el tudjon járni, az pont elég. Mi ez, ha nem a minimális harware igények legalja?"

Ez marhaság. Az "adj 44 dollárt, cserébe megváltalak" üzenet még egyszerűbb, és még csak templomba se kell hozzá járni. A vallás igenis

- olyan szellemi keretrendszert képvisel, ami nélkül nehezebb lenne élni

- olyan élet körülményt vagy minőséget biztosít, ami a túlélést esélyét, a szaporodást jelentősen elősegíti

- és biológiailag, lélektanilag erre vagyunk előre beprogramozva.
süti beállítások módosítása