HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Vasutas követelések ára

2011-dec-04 | 337. nap |  Énvezettem?

Egyszerűen megáll az ész. Jobban mondva megint megáll, vazze, hogy a vasúttal foglalkozó blog-ra is kikacsintsunk. A vasutas szakszervezetek először is nagyon köszönik, hogy megkapják majd az ötmiliárdot, de egyből azon törik a fejüket, hogy állam csak azért fizet, hogy a szakszervezeteket megossza, hogy az "ellenállást" megtörje.

Pedig először is mi jogon, másodszor meg noooooooormális? Mindkettő igencsak fontos kérdés. Az elsőt korábban is feszegettem már ezt a témát, és most sem tudom szó nélkül hagyni.

Vasutasnak lenni nem kötelező (ha már érdemnek régen nem az). A vasút nem a vasutasoké — az utasoké már régen nem az —, hanem a tulajdonosé. Ha a vasút akármelyik részét eladják, abból az ott dolgozóknak semmi nem jár, hacsak nem résztulajdonosai a szóbanforgó vasúti vállalatnak. A kőművesnek sincs semmi köze ahhoz, hogy mennyiért adja el valaki a házát, ha az elkészült, ahhoz meg végképp nincs semmi joga, hogy az eladást követően a markát tartsa, hogy az általa elképzelt jussát megkapja.

De ennél méginkább fontosabb a mostani kifizetés társadalmi vetülete.

Egyszerűen politikailag elfogadhatatlan, hogy pont az a kormány, amely a munka, és a munkáért járó megbecsülést hangoztatta ezidáig, hajlandó kifizetni egy jogi alapokat teljesen nélkülöző egyszeri járadékot azoknak, akik most a vasútnál dolgoznak. Ezzel nem csak saját magát köpi szembe Orbán és kormánya, hanem egyidőben világossá teszi, hogy most Magyarországon nem a munka, hanem a nagyszájúság az, ami kifizetődő.

Vagyis ahelyett, hogy a vasúton dolgozók akármit is tennének azért, hogy a szolgáltatás szinvonalát emeljék, elég volt annyi, hogy a szakszervezeteik szívósan jogtalan követeléseket tettek, és egy idő után a kormány, a felelős minisztérium beadta a derekát, és fizet majd.

Engem meg aztán az küld fel a 300 atmoszférás fellegekbe, hogy a szakszervezetek gyanakodva fogadják a kifizetésről szóló hírt azok után, hogy pontosan tudják, hogy jogtalan pénzekhez jutnak. Hiszen mit is akarhat a kormány, a minisztérium, ha tényleg állják a szavukat, és mindenféle jogszabály és (politikai) jóérzés ellenére tényleg fizetnek majd a vételárból. Hiszen a jogtalan fizettség mögött csak másodlagod érdekek, okosba' hozott kettős megoldás lehet, érzik ezt csontvelőig hatolva a szakszervezetek.

Teljesen jogosan.

Csakhogy most, a Kárpát-medence közepén, a helyzet annyira reménytelenül Kafkai magasságokba emelkedett, hogy erre nincs szükség. Tényleg ennyire kifordított a bunda, tényleg ennyire megtaláltuk a szivárvány tövén található kincset, hogy jut belőle mindenkinek. Főleg a vasutasoknak.

Csak ezek után senki ne csodálkozzon, hogy ha a vasút se jobb, se olcsóbb nem lesz, s a szolgáltatás színvonala csak esni fog, ha lehet, még gyorsabb ütemben, mint tette ezt idáig. Hiszen az első kifizetés után majd kell a következő, és az azutáni. Jogalap vagy munkavégzés nélkül.

Ez lesz az igaz ár, amit fizetünk majd.

Címkék: politika belföld vasút

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr963436184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása