HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Ellenség nyelvű oktatás

2012-sze-24 | 267. nap |  Énvezettem?

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint itt az ideje, hogy az idegen nyelvű oktatást rendbeszedjék, s az oktatás színvonalát növeljék. Ahogy a Véleményvezér pontosan kifejtette, ebben a hozzáállásban nem csak az a baj, hogy megint központilag próbálnak meg egy viszonylag jól működő rendszert még jobbá tenni, hanem az is, hogy ezt a szakmai hozzáértés halvány látszata nélkül teszik.

Pedig szerintem van itt hozzáértés és van akarat is, csak ez nem arra irányul, hogy a két- vagy többnyelvű iskolák oktatási színvonala növekedjen. A helyzet ennél sokkal aggasztóbb.

Akár hogyan is nézem, a választások óta a Fidesz politikusai harcot vívnak minden ellen, ami külföldi. Legyen az európai szintű törvény vagy a nemzetközi piac által kialakult pénzügyi helyzet. Aki külföldi az idegen, aki külföldi az mást akar, mint a mi non-ortodox hozzáállásunkat és ötleteinket.

Az államtitkári megszólalásokból lassan azt szűröm le, hogy ha ez Hoffmann Rózsán múlna, nem idegen nyelvű oktatásról, hanem ellenség nyelvű oktatásról beszélnénk. Hiszen akárhogyan is nézem, az oktatási államtitkár érvelése nem a magyar nyelvű oktatás felvirágoztatását tűzki ki célül, hanem az idegen (értsd ellenség) nyelvű csökkentését.

Az idegen nyelvű oktatás pedig hosszútávon nem segíti a Fideszt a jelenlegi hegemonista terveinek végrehajtásában. Sőt, ezek az iskolák pont az olyan értelmiségi palánták nevelőműhelyei, akik majd el tudják eredetiben olvasni, hogy mit is ír a The New York Times, a The Economist, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vagy mondjuk a Le Monde az éppen a Fidesz aktuális unortodox gazdadásgi döntéséről, a miniszterelnök és a kormány tagok külföldi nyilatkozatairól.

Ők lennének (vagyis lettek volna, ha Hoffmann-nak sikerül a tervezetet elfogadtatnia) azok, akik a külső, a Fidesz hazai spindoktorainak kevésbé alávetett nézőpontokat is mérlegre tudnának majd tenni, akik ezeket a kormánytól függetlenül is megismertethetnék a "Magyarországra szakadt" honfitársaikkal. Ők lennének azok, akik a nevetségesen hazai (kis)pályás megoldásokon tudnak majd szívből tudnának nevetni, mert a nemzetközi visszjelzéseket is látnák és értenék. Ők lennének azok, akik a szélesebb-mélyebb kontextust is megértenék és értékelnék.

Ahogyan én látom, Hoffmann nem az oktatás színvonalát akarja emelni, hanem az külfödi nyelvek ismeretét akarja korlátozni.

Milyen kár, hogy pont az ellenkezőjét kellene tenni.

Címkék: fidesz társadalom belföld tanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr784799539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása