HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Érdem-e túlélni a halálzónát?

2013-máj-22 | 141. nap |  Énvezettem?

Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban eltűnt, írta az index/SportGéza. Ami személyes tragédia mindkét hegymászó számára.

Csak teljesen felesleges.

A 8000 méter feletti magasságokra hegymászó körökben halálzónának hívják, mert ilyen magasan az emberi szervezet nemcsak az oxigénhiánnyal küszködik, de nagyon könnyen kiszáradhat és kimerülhet. Az alacsony légnyomás miatt az ember sekélyesebben és gyakrabban vesz levegőt, hogy elegendő oxigénhez jusson a szervezet, és a száraz levegő miatt sokkal több folyadékot veszít a lélegzés során.

A szervezet nagyon lelassul az alacsony hatásfokú oxigénfelvétel miatt, ezért aztán az emésztés is gyakran megáll, s emiatt az energiabevitel szinte lehetetlen. Mivel az egész szervezet oxigénhiánnyal küzd, a mind a fizikai, mind a szellemi teljesítmény alacsony szintű: a reflexek lassúak, az izomerő gyengül, a döntéshozatal lassabb és gyakrabban hibás.

Szerencsére abban a században élünk, ahol mindezekre a kihívásokra már nagyon jó megoldások állnak a rendelkezésre. Van sűrített levegős vagy oxigénpalack, ami nem százötven kilós, lehet intravénásan táplálni, könnyen vizet olvasztani, mégha -40 fok is van odakint. Csakhogy valahogy a hegymászás bentragadt a 19. századi romantikában: ha valaki akármilyen segédeszközt igénybevesz, azt nem veszik számba. Ilyet "igazi" hegymászók nem csinálnak.

A gyaloggalopp egyik jelenetében is kihívás elé állítják a főhőst: vágja ki a legmagasabb fát egy heringgel. Amit ugye sok-sok kínlódással talán meg lehetne tenni, de értelme nincs sok. Hiszen van már fejsze, fűrész, láncfűrész, vagy a nagyon elhivatottak számára önjáró, favágást és gallyazást automatikusan elvégző gép is. Ha ma valaki egy heringgel kezdene fát vágni, nem gondolná senki azt, hogy ez érdem vagy dicsőség.

Mint ahogy ugyanígy nincs sok értelme annak a 21. században, hogy valaki felkapaszkodik a halálzónába, és ott két évszaddal ezelőtti körülmények között elkezd hegyet mászni. Vagy kezd el akár balettozni, könyvet olvasni vagy hímezni. Meg lehet tenni, de ez ma már nem érdem.

Amíg nem volt más lehetőség, amíg a hegyet nem tudták máshogyan megmászni, amíg még senki nem érte el a csúcsot, addig talán van értelme annak, hogy mindenféle lélegeztetési segédeszközök nélkül ezt valaki megpróbálja. Lehet vele vitatkozni, hogy van-e értelme, de az érdem talán még érthető.

De onnantól kezdve, hogy könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben megoldható, az érdem sem marad. Mert az ilyen hegymászás (ha már van értelme az egész tevékenységnek) nem más, mint heringgel való favágás.

Noooormális?

Címkék: tudomány biológia egészség · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr985313513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne halj meg, fordulj vissza...! 2013.05.23. 22:40:31

A legkevésbé sem érdekel a hegymászás, ugyanolyan unalmasnak és öncélúnak találom, mint a sportok többségét. Az sem nagyon szokott meghatni, ha valaki a saját halálának előbbre hozásáért aktívan küzd. És mégis megérintett Erőss Zsolt feltételezett halá...

Trackback: Tizenkilencre lapot kért 2013.05.23. 16:30:34

Nekem a tegnap úgy telt, hogy megnyitva egy-egy fülön ott volt a 444 és a SportGéza eseménykövetős cikke a magyar hegymászók eltűnéséről. Minden engem ismerő, vagy olvasó tudhatja, hogy nálam kevesen gondolhatnak kevesebbet a profi sportról, az extrémr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quint0 2013.05.22. 22:44:56

Igazad van! A bicikliseknél meg engedélyezni kellene a doppingot, mert milyen klassz anyagok vannak már, de akkumulátor és agymotor is építhető a cajgára. Ez utóbbit neked is javasolnám :)

mangalor 2013.05.22. 23:57:24

szerintem tökéletesen igazad van. én is épp a napokban olvastam, hogy a hegymászók nemtudommilyen nemzetközi szervezete nem ismeri el az oxigénpalackos mászást. ez tényleg a noooormális? kategória, kvázi a sporttársak beletaszítása egy öngyilkos feladatba. nem tudom,hány hegymászónak kell még meghalnia emiatt az idióta virtuskodás miatt.
@quint0: nagy-nagy csúsztatás, amit írsz, nem is lehet komolyan venni. doppingolni és úgy eredményt elérni illetve rohamosan megszűnő életfunkciók mellett oxigént szippantani,hogy egyáltalán életben maradj, nem ugyanaz. az egyik csalás, a másik életben tart. ha ez nem tiszta, az agymotort neked javasolnám inkább.

mis 2013.05.23. 00:32:11

Végül is teljesen igazad van. Mit csinált Erőss Zsolt? Zászlókat tűzött ki meg fényképezkedett 8000 m fölötti csúcsokon. Továbbgondolva a logikádat, akár helikopterrel is mehetett volna. 2 nap alatt meg is csinálhatta volna az összes csúcsot.

De ő hegymászó volt. Ennek a sportnak vannak szabályai, igyekezett betartani. Ezektől az apró dolgoktól lesz ember az ember. Otthonról egyébként is könnyű hősnek lenni.

Ha nem érted, hogy mit miért csinált, akkor próbáld meg utána csinálni. Annyi "csalással", hogy Te is vihetsz magaddal palackot..ha megcsináltad, akkor mondhatsz kritikát, addig nem etikus, szerintem.

quint0 2013.05.23. 00:44:24

@mangalor: Csak akkor csalás, ha tiltjuk a doppingolást, de páran mégis alkalmazzák :)
De vissza a témához. Igen, létezik az elit klub, ahol csak a palckos mászást nem jegyzik. Ez azonban az igazán nagyokat semmiben sem befolyásolja, ők egyébként sem használnák. Miért? Mert nekik így jelent igazi kihívást. Az akármilyen szövetség miatt próbálják őket követni a kevésbé felkészültek? Nem, aki érzi magában a lehetőséget, az úgyis megpróbálná, ha tilos lenne. És ez messze nem a "heringgel fát vágunk" jelenség.
Tévedés ne essék, még azt a mászót is elismerem, aki oxigénnel és serpák seregével megtámogatva feljut egy ilyen csúcsra, hétköznapi emberek számára még ez is felfoghatatlan teljesítmény. Tényleg teljesen véletlenül ismerek két nyolcezrest, hallottam, hogy mikkel kell megküzdeniük a hegyen. Ezek után azt mondom, hogy az sem piskóta fazon, aki pár hétig az alaptábor, az 1-es és a 2-es tábor között mászogat. De azért azt ismerjük el, hogy az elit klub az más, oda csak az kerülhet be, aki heringgel is képes fát kivágni. Miért? Mert majdnem lehetlen :)

Nervus 2013.05.23. 02:02:58

Ezt az elvet követve az oxigénpalackos hegymászás is teljesen fölösleges, mert ugye minek megmászni, amikor már mások úgyis megmászták, tudományos célja tehát nincs...

BelaVak 2013.05.23. 04:13:32

Tobb tiz kilometert sokkal egyszerubb busszal megjarni mint gyalog. Foleg, mint futva.
Aztan a sok hulye megis futja a maratonokat.... Nooormalis?

vdkvdkvdk 2013.05.23. 07:21:41

Mindenki azt csinál az életével, amit akar.
Én csak a gyerekeit és a feleségét sajnálom.
Nehéz azért azt elfogadni feleségként és gyerekként, hogy apámnak fontosabb egy behavazott hegy, mint a családja.

Zsolt teljesítményét, elszántságát nagyra tartom.
Próbálok, de nem tudok hősként tekinteni rá. A hős másokért, a közösségért áldozza fel magát, Zsolt, mint sok társa, a saját megszállottságának lett áldozata. Sajnos.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.05.23. 10:09:19

@mis: Most tényleg azt szeretnéd, hogy csináljam utána a heringgel való favágást? A 21. században?

Ennek mi értelme van? :)

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2013.05.23. 10:12:36

@BelaVak: Most tényleg, mi értelme van?

Nagyságrendekkel növeli a személyes széndioxid kibocsátást, többletenergiát fogyaszt, amit aztán többlet élelmiszer fogyasztással kell kompenzálni, időt vesz el, és csak személyes (!!!!) élmény van belőle, a közösség nem lesz tőle jobb.

Szerintem minden zöld pártnak kötelessége lenne indítványozni, hogy az ilyen individualista környezetromboló őrültségeket törvényben tiltsák be... :)

Sadist 2013.05.23. 10:13:52

@vdkvdkvdk: Az elszántság tényleg nagy erény, ha megfelelő célra használják. Egy megszállott munkamániás mérnök, aki éjt nappallá téve kattintgat a CAD-ben, hogy biztonságosabb autót vagy megbízhatóbb hidat tervezzen, szerintem inkább érdemel elismerést, mint az, aki a fanatizmusát önös célra használja. Az extrém hegymászás is ugyanolyan farokméricskélés, mint amilyenek a profi sportversenyek lettek. Utóbbiaknak legalább annyi előnye van, hogy a doppingolással az orvosi eredmények átszivárognak a civil szférába is.

mangalor 2013.05.23. 18:45:32

@quint0: félreértés elkerülése végett, engem pont nem érdekel, hogy ki használt oxigént és ki nem. én a Mátrára is csak egyszer "másztam" fel. a szememben már az is teljesítmény, hogy egyáltalán nekiindultak. és ha ezek az emberek komolyan vették magukat, akkor őket sem érdekelte volna. de a tény az, hogy a farokméricskélés (köszi @Sadist a helyes kifejezést) miatt megint meghalt 2 ember, mindkettő ereje teljében, az egyik egészen fiatalon... áh, nem is folytatom, ezt nekem soha senki nem fogja tudni bemesélni, hogy ez így jó. Sem Erőss, sem Kiss Péter nem akarhatott meghalni a hegyen, bármilyen romantikusan fogalmaznak is a nekrológok. Mindegy, nyugodjanak békében mindketten, remélem, azért megtalálják őket.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.05.23. 22:58:18

@mis: miért csak az oxigént tiltják? ne vigyen sátrat, az is tök mesterséges. meg ruhát se, max medvebőrt. ja, és a poliműanyag mászókötelek se túl természetesek, kőbaltát a jégfalba és összefont fűszálakkal kikötheti magát.
süti beállítások módosítása