HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Negyennyolc bőrt az új Gyurcsány tervről...

2008-aug-30 | 242. nap |  Énvezettem?

Meg a huzavona, és a dolgok megmondogatása Gyurcsány új gazdaságot fellendíteni akaró programjával, tervével, ötlethalmazával, kinek mi tetszik, kapcsolatban. Urbán László írása az indexen nagyon sok helyen fején találja a szeget, de nem mindenhol.

Szerintem megakad az érvelés ott, hogy nem ítéli el teljesen a program azon alaptételét, miszerint "az állam működési és jóléti kiadásainak csökkentésére nincs lehetőség".

Miért nincs?

Meg a huzavona, és a dolgok megmondogatása Gyurcsány új gazdaságot fellendíteni akaró programjával, tervével, ötlethalmazával, kinek mi tetszik, kapcsolatban. Urbán László írása az indexen nagyon sok helyen fején találja a szeget, de nem mindenhol.

Szerintem megakad az érvelés ott, hogy nem ítéli el teljesen a program azon alaptételét, miszerint "az állam működési és jóléti kiadásainak csökkentésére nincs lehetőség".

Miért nincs? Hiszen Európa azon országában élünk, aminek a legnagyobb az egy főre kivetített állami apparátusra költött költségvetése, a segélyekből, vagy a minimálbérből élők száma (aki minimálbért kap, nem, vagy aránytalanul kevéssel jár hozzá a közteherviseléshez). Mit nem lehet, vagy szabad ezen csökkenteni.

Ideje lenne már látni, hogy az állami apparátusban dolgozók tényleg a munkájukat teszik, az irodákban reggeltől estig vagy fogadóóra, hogy a minisztériumok hatékonysága, és nem a létszáma nő minden évben. Ha mást nem tesz a kormány, csak megpróbálja elérni az európai normát, már nyertünk.

Abban viszont teljesen igaza van Urbánnak, hogy a mostani magyar gazdasági felemás állapotot, amikor a jóléti államot azok tartják el, akiknek nincs módjukban az adót nem fizetni, csak úgy lehet megváltoztatni, ha megéri többet keresni legálisan. Vagyis, ha a többet keresők adóját csökkentik.

Ezt vagy úgy lehet elérni, hogy mindenkire ugyanakkora adót szab ki az állam, de ilyen esetben a relatív elvonás a legszegényebbeknél a legnagyobb (fejadó), vagy úgy, hogy a lehető legkisebbet változik az adó mértéke a kereset nagyságával. És akkor megérkeztünk a szlovák modellhez, kéremszépen...

Amit meglehetne spékelni még azzal, hogy a segélyek fizetőképességét ne tartsák fent, szóval hagyják, hadd veszítsen az értékéból évről évre az infláció mértékével.

Ha az ország így is eldöcög, akkor én még azt is meg merném kockáztatni, hogy az új adórendszerben az adó ne emelkedjen jelentősen a mostani, minimálbéres állapothoz képest addig, amíg valaki kb. a minimálbér 4-6-szorosát meg nem keresi. Ez talán ösztönözné az embereket a többet keresésre, és annak bevallására.

A legjobban az a törekvés hiányzik a programból, hogy a mostani súlyosan eltorzult adóállapotot a közteherviselés felé szeretné elmozdítani a miniszterelnök, és a kormány. Az a fajta közteherviselés, amit annak idején már a 48-as szabadságharc idején is szerettünk volna megvalósítani.

Címkék: gazdaság gondolat társadalom jegyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr151926010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása