HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Erőszak, mint utolsó menedék

2015-jan-09 | 8. nap |  Énvezettem?

29e90e7.jpg

A Párizsban történt események kapcsán jutott eszembe Isaac Asimov kedvenc mondása az erőszakról az Alapítvány trilógiából:

Violence is the last refuge of the incompetent.

Ami magyarul, szabadfordításban nagyjából annyit jelent, hogy

Az erőszak a tudatlanok (képzetlenek) utolsó menedéke.

Olyasmi történt most Párizsban életekkel játszva, mint ami megesett már sokunkkal az iskolában ilyen komoly ár fizetése nélkül: egy vita közben, miután a sérelmezett (vagy sérelmet feltételező) fél kifogyott ez érvekből vagy lusta volt akár egyet is keresni, szimplán erőszakhoz folyamodott. Arra nem volt vagy ereje, vagy ideje vagy leginkább esze, hogy a vitát a vita keretei között zárja le. Az erőszak egyszerűbbnek, gyorsabbnak, és főleg 'olcsóbbnak' tűnt, hiszen nem kellett hozzá komolyabb erőfeszítés a felsőbb regiszterekben.

Abba nem menjünk bele, hogy ez a megoldás, az erőszak alkalmazása, jobb-e vagy sem. Ami igazán fontos az inkább az, hogy az erőszaktól még nem lesz igaza annak, aki azt alkalmazza. Talán jobban érzi magát tőle (egy ideig), de igaza ettől még nem lesz.

A karikaturisták által felvetett problémák megoldása sem az, hogy lelőjük azokat, akik képekbe öntik ezek a dolgokat. A gyilkosságokkal csak azt bizonyították a tettesek, hogy képtelenek felkapaszkodni szellemileg arra a minimális szintre, ahol megfelelő érvekkel, ésszel szembeszállhatnának a karikaturisták által képviselt gondolatokkal. A hülyeséget, a tudatlanságot nem erőszakkal, hanem ésszel lehet legyőzni. Azt meg egyáltalán nem értik, hogy amiért gyilkoltak (a próféta képbeli megjelenítése), az egy teljesen legális tevékenység Franciaországban. Tehát semmiféle joguk (ha egyáltalán jogot lehet formálni egy gyilkosságra akármilyen szinten is) nincs és nem is volt arra, hogy a tettüket igazolják.

Azt sem értik meg, hogy bár az ötletek kitalálóit megölték, de a gondolatokat nem tüntették el, sőt, inkább felerősítették azokat. Hiszen pont a mostani merénylet hatására erősödtek fel a vallásszabadsággal kapcsolatos gondolatcserék, amelyek szerencsére egyre többeket ébresztenek rá, hogy a vallásgyakorlás szabadsága semmiféle jogot nem ad a vallásoknak. Ezalatt az értendő, hogy az a tény, hogy valaki egy vallást szabadon választhat és azt a jog által megszabott keretek között gyakorolhatja még nem jogosítja fel a vallását semmire. Vagyis semmi olyasmire, hogy például az általa gyakorolt vallás alapján szabja meg ezután ő (vagy a vallás bármely képviselője), hogy ki és mit mondhat, csinálhat, stb., és ha olyat tesz, ami tiltva van, milyen büntetést kapjon. Erre semelyik vallás képviselőjének vagy gyakorlójának nincs joga az európai jogrendszerben annak ellenére, hogy itt vallásszabaság van.

A mostani gyilkosok nem értik, hogy a gondolatokat csak ésszel lehet legyőzni, fegyverekkel soha. A történelem már bebizonyította ezt jónéhányszor, csak a tudatlanok nem értik még.

* Az illusztrációt a LinkedIn-en találtam, Jacqueline Zaccor and Juli Mosoff alkotása.

Címkék: külföld gondolat vallás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr357055739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása