HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az igazi politikai korrektség hiánya

2009-már-15 | 73. nap |  Énvezettem?

Kálmán László nol.hu-s írása megkapta a szemem. Nyelvészként arról ír, hogy a köztársasági elnök legutóbbi kinyilatkoztatása mennyire csúsztat a politikai korrektség terén.

Amiben igaza van. A politikai korrektség nagy hiánycikk most Magyarországon. De nem csak most, az már nagyon régóta. És pont ebben gyökeredzik a mostani politikai korrektelenség, vagy legalább is az a helyzet, amit a liberálisok most ennek fognak fel.

Kálmán által felemlegetett amerikai politiaki korrektség (politically correct, PC) két irányban működött.

Kálmán László nol.hu-s írása megkapta a szemem. Nyelvészként arról ír, hogy a köztársasági elnök legutóbbi kinyilatkoztatása mennyire csúsztat a politikai korrektség terén.

Amiben igaza van. A politikai korrektség nagy hiánycikk most Magyarországon. De nem csak most, az már nagyon régóta. És pont ebben gyökeredzik a mostani politikai korrektelenség, vagy legalább is az a helyzet, amit a liberálisok most ennek fognak fel.

Kálmán által felemlegetett amerikai politiaki korrektség (politically correct, PC) két irányban működött. Egyrészt a filmkészítők, a hírszerzők abba hagytak a politikailag nem korrekt célozgatásokkal, másrészt viszont komoly lépéseket tettek azért, hogy a hátrányos helyzetű, nagyrészt feketebőrű lakosság fölfogja, hogy a helyzet magától, csak külső segítség hatására, nem fog javulni. Elég csak a Bill Cosby show-ra gondolni, ahol minden egyes alkalommal elmondták, hogy tanulni kell, az iskolát nem lehet kihagyni, mert csak így lesz mindenkinek meg a lehetősége arra, hogy rendes munkát találjon. A Cosby showban ez a gondolat egyértelműen a színesbőrűekre vonatkozott.

Ez pedig nagyon fontos. És ez az, amit nagyon sokan hiányolnak a mai magyar közéletből. Azt, hogy egy romák által is hiteles személyiség karolja fel az ügyet, és tegye világossá, hogy tanulás nélkül, képzettség nélkül a romák helyzete nem fog megváltozni. 

Erre lehet azt mondani, hogy negatív diszkriminációban van részük az iskolában, és sokkal nehezebb a dolguk, és így tovább. Így volt ez amerikában is, de lassan, főleg a lényegesen javuló iskolalátogatás miatt, a helyzet megváltozott. És enélkül itthon sem fog a helyzet lényegesen megváltozni. Mert a tanulás nem kollektív tevékenység, hanem személyes. A közösség nem tud valamit, akármit is megtanulni az egyén helyett.

Pont ezért fatálisan inkorrekt Kálmán következő mondata:

...ilyen bűn, hogy az ország eltűrte, hogy vétlen emberek egy nagy csoportját elsőként tegyék ki az utcára az üzemek bezárásakor, majd az így kisemmizettek jelentős részét azzal vádolják, hogy "nem szeretnek dolgozni".

Mint azt már ezerszer leírtam, a munkaerő piacon nincs vétlenség. Versenyképesség van. Ha valaki nem rendelkezik "eladható" képességgel, akkor sajnos munka nélkül marad. Ha a munkáltatók változnak, és a munkavállalók nem, akkor a munkavállalók előbb vagy utóbb munka nélkül maradnak majd. 

Ezért vannak elbocsátások. Mindig is voltak, és mindig is lesznek, hacsak a munkavállalók nem változnak együtt, egy ütemben a munkáltatókkal. Személyesen, egyenként.

Ennek hiányát a közösség bűnének tekinteni a polikiai korrektség teljes hiánya. Sólyommal vagy nélküle.

Címkék: politika gazdaság jegyzet belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr361926152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása