HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Élvezetesebbé nem, egyszerűbbé igen

2009-ápr-22 | 111. nap |  Énvezettem?

Merre a csalánosból? címmel jelent meg az indexen egy kétrészes írás, amely többek között az állami közigazgatásból fakadó össznemzeti termékre vetett igát is feszegeti. Arról van szó, hogy az EU tagállamai közül Magyarország a nemzeti jövedelme közel 7%-át fordítja vállalkozásokat terhelő adminisztratív tevékenységekre. Vagyis arra, hogy adminisztrációnk (adóbevallás, társadalombiztosítás, földhivatal,a minisztériumok egymás közötti játékai, stb.) rendben legyen. Az európai átlag ennek az értéknek a fele, nagyjából 3.5%, amit 3% alá szeretnének csökkenteni az eurokraták 2012-re.

A cikk íróinak érdeme, hogy kiszámolták, hogy a magyar, pontosan 6.8%-ra rugó adminisztrációs terheket a felére csökkentenénk, az nagyobb megtakarítással járna, mint az ország tartozásainak éves kamata. Vagyis több pénzt tudnánk megtakarítani, mint amit most a tartozások kamataira kollektíve kifizetünk.

Persze ehhez egy-két csodának meg kellene történnie.

Merre a csalánosból? címmel jelent meg az indexen egy kétrészes írás, amely többek között az állami közigazgatásból fakadó össznemzeti termékre vetett igát is feszegeti. Arról van szó, hogy az EU tagállamai közül Magyarország a nemzeti jövedelme közel 7%-át fordítja vállalkozásokat terhelő adminisztratív tevékenységekre. Vagyis arra, hogy adminisztrációnk (adóbevallás, társadalombiztosítás, földhivatal, a minisztériumok egymás közötti játékai, stb.) rendben legyen. Az európai átlag ennek az értéknek a fele, nagyjából 3.5%, amit 3% alá szeretnének csökkenteni az eurokraták 2012-re.

A cikk íróinak érdeme, hogy kiszámolták, hogy a magyar, pontosan 6.8%-ra rugó adminisztrációs terheket a felére csökkentenénk, az nagyobb megtakarítással járna, mint az ország tartozásainak éves kamata. Vagyis több pénzt tudnánk megtakarítani, mint amit most a tartozások kamataira kollektíve kifizetünk.

Persze ehhez egy-két csodának meg kellene történnie. Az állami hivatalokban dolgozóknak elsődleges célja kellene, hogy legyen, hogy az ügyfelet a lehető leggyorsabban, a legnagyobb hatékonysággal szolgálják ki, hogy ne alakítsanak ki újabb és újabb, gyakran teljesen felesleges és túlbonyolított bürokratikus procedúrákat, amelyek gyakran csak azt a célt szolgálják, hogy még valaki még egy pecsétet nyomhasson egy három példányban kinyomtatott, iktatott és számbavett papirosra.

A nemzeti adatbázisok (önkormányzati, adóhivatal és társadalombiztosítás) egymás közötti teljes kompatibilitását és átjárhatóságát is meg kellene teremteni, ami jelenlegi mismásolós, ki-hol-tud-kevesebb-adót-bevallani nemzeti szintű szabadidős (és szabadfogású) tevékenységünket elnézve a többségnek mintha nem lenne érdeke. 

A legnehezebbről, az adórendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá tételéről már ne is beszéljünk, ez már tényleg az utópisztikus, sci-fi-be illő álmok közé tartozik.

Pedig, ha már a cikk a hollandokkal példálózott, a holland adóhivatal szlogenje a következő:

"Élvezetesebbé nem tudjuk tenni, egyszerűbbé igen!" 

Ami abból is áll, hogy a személyes adóbevallásokat már előre kitölti az adóhivatal az éves adózással kapcsolatos tevékenységek alapján. Ebben beletartoznak a munkáltató által bevallot összegek, a bankok által visszajelzett vagyonosodás, nagy értékű vásárlások és az ingatlanok számontartása is. Tudom, hogy egy bizonyos rétegnek ma, itthon, ez nagyon nem esne jól. De így hollandiában a kedves állampolgárnak tényleg nem több, mint egy órájába kerül megcsinálnia az adóbevallását.

Van ilyen. De úgy tűnik, hogy csak ott, ahol kevesebb pénzük van az embereknek arra, hogy adminisztrációval töltsék az idejüket. Mert az adóbevallásnál tényleg vannak élvezetesebb dolgok...

Címkék: külföld hollandia belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr251926174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása