HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A magyar nem-büntető kapitalizmus

2009-ápr-30 | 119. nap |  Énvezettem?

Írja a hvg.hu a Közjó és Kapitalizmus Intézet elemzése alapján, hogy nem jó kapitalizmus alakult ki Magyarországon. Főleg azért nem, mert a bizalom hiányzik a gazdaság mind termelő (pl. vállalkozók), mind elvonó (pl. az állam) résztvevőiből. Az elemzés és a hvg szerint, idézem:

A tanulmány szerint a vállalkozók 91 százaléka szerint az adórendszer bünteti a tisztességesen vállalkozni akarókat és 93 százalékuk szerint a költségvetés rosszul használja fel a vállalkozások által befizetett adót.

Pedig hát nem is erről van szó. Magyarországon most rossz kapitalizmus van, de nem azért, mert...

Írja a hvg.hu a Közjó és Kapitalizmus Intézet elemzése alapján, hogy nem jó kapitalizmus alakult ki Magyarországon. Főleg azért nem, mert a bizalom hiányzik a gazdaság mind termelő (pl. vállalkozók), mind elvonó (pl. az állam) résztvevőiből. Az elemzés és a hvg szerint, idézem:

A tanulmány szerint a vállalkozók 91 százaléka szerint az adórendszer bünteti a tisztességesen vállalkozni akarókat és 93 százalékuk szerint a költségvetés rosszul használja fel a vállalkozások által befizetett adót.

Pedig hát nem is erről van szó. Magyarországon most rossz kapitalizmus van, de nem azért, mert nem az adót befizetőket bünteti a rendszer, hanem azért, mert az adó be-nem-fizetőket nem bünteti. Az adókat befizetők 'büntetése' csak másodlagos, indirekt.

Nem hiába mondtam már többször is, hogy sokkal hatékonyabb adóhivatalt (és jogszabályokat) szeretnék látni, ahol van arra idő és energia, hogy előre kitalálja az adóhivatal az éves tevékenység alapján, hogy nagyjából mennyi adó is várható el egy vállalkozástól, és ahol legyen arra késztetése az adóhivatalnak, hogy rákérdezzen arra, hogyan is van az, hogy pont az adóbevallás előtt lesz valakinek hirtelen nagyon sok költsége, amitől csak az adója csökken, más nem, hogy merje azt mondani, sőt elvárni, hogy egy vállalkozás vagy termeljen nyereséget egy-két év után, vagy szűnjön meg, hogy elérje azt, hogy bevételének több mint 10%-át meghaladó adóhátralékkal rendelkező vállalat ne szűnhessen meg, cseréljen gazdát, és bevételét kizárólagosan az adóhátralék visszatérítésére fordíthassa, és így tovább.

Hiszen azokat a játékosokat, amelyek nem a hivatalos játékszabályok szerint játszanak, minden sportban kizárják a versenyből. Valamiért itthon nálunk, ha gazdasági versenyről van szó, akkor szabad a pálya, és mindent lehet.

Nálunk, úgy látszik, a gazdasági bíró nem fúj és nem büntet.

Címkék: gazdaság belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr381926176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102125 2009.05.06. 16:55:54

És mi a helyzet ott, ahol a törvényeket (amikor az APEH-nek be kell tartania) pont azzal a szándékkal hozzák létre, hogy legyen rajta kiskapu?

Ismeretlen_87799 2009.05.16. 17:05:43

Igazad van abban, hogy ha olyan törvényeket hozunk, amelyek az adócsalást promotálják (lásd az ÁFA rendszert), az nem segít. De ettől a poszt alapfeltevése még nem változik. Ha a bíró fúj, és a szabálytalankodót kiállítják, akkor lehet, hogy a szabály a csalást segítené, de a bíró viszont nem. Vagyis ilyenkor is a rendes, tisztességes játékosok maradnak a pályán. A baj nem a szabályok milyensége, feltéve, hogy tényleg a többség (az ország) javát szolgálják, hanem az, hogy a szabályok betartására és annak ellenőrzésére létrehozott hivatalok és szervezetek ezt egyszerűen nem kellő hatékonysággal teszik. Vagyis megéri a szabályokat vagy nem betartani, vagy csak lazán alkalmazni, hiszen nincs retorzió a kör végén. Most itthon nem a kismértékű, lazán vett adóelkerüléssel van a gond, hanem a masszív méreteket öltött adócsalással, és főleg azzal, hogy azokat, akiket ezen rajtakapnak, nem bünteti a rendszer kellőképpen.
süti beállítások módosítása