HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Közpénzből közszereplő

2014-júl-16 | 196. nap |  Énvezettem?

Pengeváltás zajlott Orbán Gáspár és a 444.hu között arról, hogy az Orbán trónörökös vajon közszereplő-e. Gáspár szerint ő nem az, ő állampolgár, a 444.hu szerint viszont az, hiszen évek óta szerepel a médiában apja oldalán. Szerintem magától értetődő, hogy Gáspár állampolgár. Magyarországon majd mindenki az. De ettől Gáspár még lehet közszereplő. A két definíció nem zárja ki egymást...

Viszont az egész hercehurca szerintem csak a dolgok könnyebbik végét fogja meg, ugyanis vannak itt sokkal izgalmasabb kérdések is, amit az internetes portálok, az újságok, a tévé és a rádió még nem tettek fel. Pedig ezek a kérdés sokkal égetőbbek, és sokkal több sokkal fontosabb pontokat érintenek. Kezdjük is a legfontosabbal:

Mit keresett Orbán Viktor a VB döntőjén a díszpáholyban?

Ha állami tisztségben utazott (márpedig nagyon valószínű, hogy másban nem utazhatott, hiszen a TEK-nek folyamatosan biztosítania kell a személyes biztonságát), akkor miért? Milyen égetően fontos politikai, gazdasági, nemzetközi vagy akár emberjogi kérdéseket kellett egy többnapos utazás keretében végigtárgyalnia Brazíliában valószínűleg brazil tárgyalópartnereivel, hogy pont a VB döntő idején legyen és pont Brazíliában lehetősége adódjon arra, hogy a munka szünetében éppen beülhessen a díszpáholyba? Hiszen Magyarország még távolról sem volt jelen a VB egyik fordulójában sem, komoly sport érdekeltségeink nincsenek a FIFÁ-ban, világbajnokságot, vagy akár Európa Kupát a közeljövőben nem fogunk rendezni.

Mennyibe került ez a kiruccanás az adófizetőknek? Hiszen miniszterelnököstűl, a hivatali személyzetestűl, TEK-estűl ez bizony egy komoly látogatás kellett, hogy legyen, ha a hivatali eljárásokat a szabályok-törvények betűi szerint betartják.

Mert ha nem politikai vagy hivatalos okból volt ott, akkor a helyzet még sokkal komolyabb. Hiszen akkor a politikai szerepét kihasználva tett személyes előnyre, ami ugye a korrupció legtömörebb megfogalmazása is egyben. És arra még gondolni is rossz, hogy a jelenlegi, erősen korrupciógyanús magyar légkörben pont a miniszterelnök keveredne akaratlagosan ilyen gyanúba, hiszen ez mind az országimázst, mind a Fideszről alkotott véleményeket jelentősen befolyásolná negatív irányban.

Szóval merem feltételezni, hogy Orbán Viktor utazása nem volt magánjellegű. Ha magánjellegű lett volna, akkor, mint megannyi más fontos híresség vagy közéleti szereplő, a lelátókon foglalt volna helyet, nem a díszpáholyban.

De ha a utazás a köz által (értsd közpénzből) a közért történt, akkor rögtön felmerül a következő kérdés is Gáspárral kapcsolatban, ami egyben megoldás is a közszereplői állapotáról folyó szóváltásnak is. Gárpás milyen poltikai vagy gazdasági okból és címen szerepelt a Magyarországot képviselő miniszterelnök oldalán ezen az eseményen? Hiszen a fenti gondolatmenetet követve csak hivatali szerepben, közpénzből finanszírozva élvezte a páholy adta előnyöket.

Márpedig közpénzből nem lehet valaki "csak" állampolgár. Főleg akkor nem, ha az illető az egyik legprominensebb közszereplő fia is egyben.

Ha az utazás tényleg hivatalos volt, akkor Orbán Gáspár közpénzből finanszírozott közszereplővé vált. Ez nem akarás vagy választás kérdése innentől.

És akkor a köz kérdéseire válaszolnia kell.

Címkék: politika tv fidesz foci társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr26512751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 10:25:35

"Ha állami tisztségben utazott (márpedig nagyon valószínű, hogy másban nem utazhatott, hiszen a TEK-nek folyamatosan biztosítania kell a személyes biztonságát), akkor miért?"

Egy mininiszterlnököt akkor is biztosítani kell, ha magánútra megy, azaz ez téves logika.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 10:28:08

"Ha magánjellegű lett volna, akkor, mint megannyi más fontos híresség vagy közéleti szereplő, a lelátókon foglalt volna helyet, nem a díszpáholyban."

Ez is tévedés.

Nincs olyan, hogy magánutazás egy funkcióban lévő állami vezető esetében. Minden esetben ilyenkor értesíteni szokás az idegen állam vezetőit, ennek elmaradása diplomáciai sértés. S az idegen állam mindig hivatalos vendég státuszt fog adni az illető külföldi állami vezetőnek, akkor is, ha valójában semmi hivatalos nincs az egészben.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.16. 15:19:00

@maxval, a gondolkodó birca: "Minden esetben ilyenkor értesíteni szokás az idegen állam vezetőit, ennek elmaradása diplomáciai sértés. S az idegen állam mindig hivatalos vendég státuszt fog adni az illető külföldi állami vezetőnek, akkor is, ha valójában semmi hivatalos nincs az egészben."

Bakker! Én még sosem kaptam díszkíséretet, díszpáholyi helyet meg főleg nem, amikor külországba mentem.
Akkor most, a magyar miniszterelnök amikor külföldön van magánemberként, és az ottani állam védi, közmagánszereplő?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.16. 15:31:16

"Mit keresett Orbán Viktor a VB döntőjén a díszpáholyban?"

Ő még csak hagyján, de a fia????

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 15:49:57

@látjátok feleim szümtükkel:

"Akkor most, a magyar miniszterelnök amikor külföldön van magánemberként, és az ottani állam védi, közmagánszereplő?"

Egy hivatalban lévő ME mindig közszereplő.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.16. 16:04:54

@maxval, a gondolkodó birca: És a fia? Mert ugye ez a kérdés, amivel foglalkozva van. Hiszen míg a többi közszereplő a páholyban nem vitt pereputtyot, Viktor igen.

bananarepublica 2014.07.16. 16:10:32

Kedves Gaspar ecsem ,remelem a telefonod megvan
mert kurva ciki lenne a TEK et rakuldeni a kürülötted ulokre!!!!

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.16. 16:12:19

Jaj de jó a ballib újságírás megoldotta a 10% problematikáját.

Ősszel már győzni fognak!

vackor1 2014.07.16. 16:16:24

Ha jól emlékszem jóval a döntő előtt már mondta, hogy a helyszínen nézi meg a döntőt, a saját költségén.
Egyrészt azért ezt is megnézném - bár az 1998-as panellakás óta valahogy csak sikerült annyit "keresnie", hogy bármikor megengedhessen magának egy ilyen utat....- , de azt mindenképpen, hogy voltak-e vele biztonsági emberek, azok utazása/ellátása/napidíja/fizetése mennyibe került és azt ki fizette....
Engem a fia "szereplése" nem érdekel, annál inkább a felsorolt dolgok.

Gyorgy Nagy 2014.07.16. 16:25:01

Mit vártok egy alcsutdobozi paraszt gyerektől. Csodálkozom hogy a diszpáholyban nem szotyizott.Fejlődük fejlődunk ?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 16:27:22

@Pocakos focista:

Ő vitt, joga van hozzá, bár a legtöbb állam- és kormányfő nem szokta ezt csinálni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.16. 16:33:22

@maxval, a gondolkodó birca: Igen, ezt tudom. Érdekes döntés is, minősít ezt-azt. Mindegy. Tehát, közszereplő?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.07.16. 16:34:02

@vackor1: Most már az volt mondás, hogy a FIFA hívta meg.

Netuddki. 2014.07.16. 16:35:43

"az Orbán trónörökös"

Most ijesztgetni próbálsz B+?

high up! 2014.07.16. 16:38:33

Mekkora szenvedésben van ennek a két Orbanescunak az arca, amikor a németek gólt rúgtak. Miközben Merkelék kiugrottak a bőrükből, ezek ketten ott lelkileg összetörtek.

A német focisták is adtak egy nagy kokit Európa betegének.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.16. 16:41:42

@Pocakos focista:

Valójában nem közszereplő, de e minőségében az. Aki egy VIP-páholyban van, az annak számít, akkor is, ha egyébként nem az.

Gonbolkozó 2014.07.16. 16:58:22

Szerintem itt lenne az idő, hogy a miniszterelnök kiadjon egy közleményt, hogy mind a maga, mind gyermeke utazását (szálloda, utazás, stb.) szigorúan a saját zsebéből fizette. Ennyi "tiszteletet" erdemelnenk. Ha a brazilok adtak nekik 2 tiszteletjegyet az az o dolguk

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2014.07.16. 17:00:25

@IGAZI_kovi1970: Bennem is megállt az ütő, amikor írtam... tudod, mint "aki halkan belelépett". Akárhogyan is nézem, elsőszülött is és fiú is a lelkem, vagyis a hagyományok szerint ő a trónörökös.

Szerintem nem te vagy az utolsó, aki megborzong majd olvasás közben. :D

Gonbolkozó 2014.07.16. 17:02:22

Orbán Gasparbak értelemszerűen minden olyan kérdésre válaszolnia kell, ami azt firtatja, hogy magán pénzből vagy közpénzből utazott-e. Ez utóbbi esetben ugyanis állami pénzek elsikkasztják forog fenn. Az előbbi esetben természetesen nem.

Sir Galahad 2014.07.16. 17:08:41

Az index.hu-n azt olvasom, "a miniszterelnök és fia a FIFA vendégeiként, a magyar miniszterelnöknek szóló meghívóval mentek Brazíliába." ( index.hu/kultur/media/2014/07/16/ne_irjanak_rolam_nem_vagyok_kozszereplo/ ) Egy kérdés tehát megválaszolva.

A másik kérdés, hogy egy politikus közeli hozzátartozója közszereplő-e. Az említett cikk szerint igen, és van is logika az érvekben. Ezek után mindössze annyit kérek, hogy ebben ne legyen kettős mérce, mert korábban bizony volt - amikor például Gyurcsány fiának furcsa érettségi vizsgájáról jelentek meg cikkek, volt ám tiltakozás.

vackor1 2014.07.16. 17:38:40

@Pocakos focista: Na, arról már lemaradtam, de az biztos, hogy pár hete még azt nyilatkozta, amit írtam.
Ettől függetlenül érdekelne a többi költség ...

űrszelvény (törölt) 2014.07.16. 17:42:02

"Mit keresett Orbán Viktor a VB döntőjén a díszpáholyban?"
Ahogy az már többször szerepelt a neten, a FIFA meghívására utazott ki. Annyira azért nem bonyolult dolog ez ahhoz, hogy ne lehetne megérteni.

"Ha állami tisztségben utazott (márpedig nagyon valószínű, hogy másban nem utazhatott, hiszen a TEK-nek folyamatosan biztosítania kell a személyes biztonságát), akkor miért?"
Pontosan meg van határozva, hogy milyen tisztségek azok, amelyek betöltőinek jár védelem. Meglepő módon ebbe beletartozik a mindenkori miniszterelnök is. Igen.

"Mert ha nem politikai vagy hivatalos okból volt ott, akkor a helyzet még sokkal komolyabb. Hiszen akkor a politikai szerepét kihasználva tett személyes előnyre, ami ugye a korrupció legtömörebb megfogalmazása is egyben."
Persze, mert azok a politikusok, akik egy nyaraláson nem ott laknak, nem ott esznek, és mit ad Isten nem abban a szektorban ülnek, ahol az átlagemberek, azok biztos mind-mind utolsó korrupt brigantik. Ugye? A sok VIP szektorban ülő színész, üzletember, volt focisata, stb stb... Persze persze :)

"De ha a utazás a köz által (értsd közpénzből) a közért történt, akkor rögtön felmerül a következő kérdés is Gáspárral kapcsolatban, ami egyben megoldás is a közszereplői állapotáról folyó szóváltásnak is. Gárpás milyen poltikai vagy gazdasági okból és címen szerepelt a Magyarországot képviselő miniszterelnök oldalán ezen az eseményen? Hiszen a fenti gondolatmenetet követve csak hivatali szerepben, közpénzből finanszírozva élvezte a páholy adta előnyöket."
Jó, akkor azt mond el még nekem légy szíves, hogy a norvég alap kapcsán miért van akkor hisztéria, amikor vizsgálódni akar az illetékes szerv. Elvégre a fenti eszmefuttatásból következik, hogy az a legalapvetőbb dolog lenne, hogy a köz megtudja hova megy a pénz?

bivalybasznád 2014.07.16. 18:04:55

ez az örökös mucsai tempó.

wolves84lb 2014.07.16. 18:08:31

@űrszelvény:
"Jó, akkor azt mond el még nekem légy szíves, hogy a norvég alap kapcsán miért van akkor hisztéria, amikor vizsgálódni akar az illetékes szerv. Elvégre a fenti eszmefuttatásból következik, hogy az a legalapvetőbb dolog lenne, hogy a köz megtudja hova megy a pénz?"

Drága piciny bogaram, ha magadtól még nem jöttél rá, és nem olvastad sehol, akkor (bár nem tőlem kérdezted) segítek: azért megy a "hiszti", mert ahhoz a pénzhez a magyar maffiakormánynak kurvára semmi köze nincs - ellenben a norvég kormánnyal. Hiszen a norvégok pénzéről van szó, hagy adják már oda annak, akinek szeretnék.
ÉS...ha már itt tartunk, én is megkérdezlek:
a NAV és KEHI miért nem a CÖF-CÖKA bevételeivel foglalkozik? Az EGYÉRTELMŰEN magyar pénz, ezt ők maguk is elismerik. Ahhoz van köze a magyar kormánynak és a magyar adófizetőknek.

Úgyhogy igen, a köz várja, hogy megtudja, ugyan kik és miből dobtak össze 300M-t a birkameneteseknek.

micsoda? 2014.07.16. 19:01:00

"Bolhából elefánt" nem ez a cim, de lehetne. Vagy az is lehetne, hogy "Figyelem elterelés". Semmitérő poszt.

Megoldó 2014.07.16. 19:05:51

@wolves84lb: felesleges a trollokat etetni nem tudtad? Főleg ha hivatásosak...

Blogger Géza 2014.07.16. 20:50:29

@Sir Galahad: Azért néha elég gyengécske a logika. Nyilvánvaló, hogy az újságírók mindenkit közszereplőnek akarnak beskatulyázni, akiről írni akarnak, mert így többet engedhetnek meg maguknak. Szerintem viszont sem egy meccs megtekintése, sem Facebook képek nem tesznek senkit közszereplővé. Sem az, hogy írnak róla egy cikket (ezzel bárkit könnyen közszerelővé lehet tenni, csak írunk róla egy cikket és utána már nincs megállás, ugye.)

"A közéleti szereplő vagy közszereplő fogalmát – bírói joggyakorlati előzmények után a 2003. évi III. tv. (ügynöktörvény) 1.§ (2) bekezdés 13. pontja vezette be a magyar jogba. Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6zszerepl%C5%91

Ez rohadtul nem illek O. Gáspárra.

Blogger Géza 2014.07.16. 20:54:23

@Énvezettem?: Szerintem az a borzongató, hogy már réges-rég le volt tisztázva, hogy a FIFA meghívására, és saját költségéből utazott oda Orbán Viktor és a fia, te mégis képes vagy minden alap nélkül a "közpénzzel" manipulálni. Már azt, aki hagyja.

mrZ (törölt) 2014.07.16. 20:56:36

Attól az itthoni trónörökléstől nem kell félni, max israelben lesz majd 1.gáspár király.
strelkov már kárpátalját tervezi.

anton.chigurh 2014.07.16. 21:58:44

@Blogger Géza: Ha jól emlékszem, a közszereplői státusz nem azt korlátozza, hogy írjanak-e az emberről, hanem azt, hogy annak kell-e ezt tűrnie. Ha O.G. azt mondja, nem közszereplő, akkor perelheti az újságot becsületsértéssel, jóhírnév mocskolással miegymással és a bíróság ezt eséllyel megítéli - míg pl. egy politikusnál nem. Ha nem perel, édesmindegy a sajtó szempontjából, hogy közszereplő-e vagy sem.

anton.chigurh 2014.07.16. 22:29:09

@Blogger Géza:
"Szerintem az a borzongató, hogy már réges-rég le volt tisztázva, hogy a FIFA meghívására, és saját költségéből utazott oda Orbán Viktor és a fia, te mégis képes vagy minden alap nélkül a "közpénzzel" manipulálni. Már azt, aki hagyja."

Ez így akár kerek is lehetne, de a FIFA nem a Puskás Akadémián nyújtott teljesítménye alapján hívta meg O.G.-t, hanem apu státusza miatt, és emiatt a jegy ingyen volt. Emlékeim szerint a berlini polgármesternek azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy a hivatalos repülésein gyűjtött pontokat (amit a légitársaság visszautasíthatatlanul magánszemélyre ír) privát utazáshoz használta fel. De az egy más kultúra, hanyatlik is már vagy 100 éve.

Ezt a veszteséget úgy lehet megbecsülni, hogy meghirdetjük, hogy ki mennyit fizetne az Orbán melletti helyre a díszpáholyba. Aki nem hivatalos úton van, annak ezt be kellene fizetnie a költségvetésbe - így már nem annyira érné meg, és eléggé kényelmetlen, ezért nem hordanak a többiek vendéget.

Blogger Géza 2014.07.17. 03:15:21

@anton.chigurh: Valóban, attól még írhatnak róla, de fokozottan ügyelniük kell arra, hogy az alaptörvényben biztosított méltósághoz való joga indokolatlanul ne sérüljön. Ugyanakkor bárkinek jogában áll kérnie, hogy adott összefüggésben ne írjanak róla (lásd Schumacher-ügy) - persze ez csak egy kérés, nem parancs. Viszont ha mégis folytatják, egy eljárás során már nem mondhatja az újságíró, hogy ő azt hitte, hogy O. Gáspár közszereplő, és ezt nem vizsgálta.

Blogger Géza 2014.07.17. 03:19:01

@anton.chigurh: Teljesen más eset, mivel itt nem közpénzből lebonyolított utazásról volt szó.

Semmi és senki nem kötelezi Orbán Viktort, hogy elárverezze a mellette ülő helyet - ez abszurd. Azzal nézi a meccset, akivel akarja. Ennyi erővel azt is előírhatnád, hogy azzal feküdjön le, aki ezért több pénzt fizet.

Sir Galahad 2014.07.17. 10:24:48

@Blogger Géza: Ha ezt vennénk alapul, például Pataky Attila, Alföldi Róbert, Zalatnay Sarolta, Kulka János vagy Liptay Claudia és még sorolhatnám, egyszerű magánember. De mindketten tudjuk, hogy nem, és ha bármelyikük hisztizne, hogy nem közszereplő, a bíróság elutasítaná a keresetüket.

Blogger Géza 2014.07.17. 10:45:33

@Sir Galahad: Meg is szoktak nyerni pereket, ha indokolatlanul, emberi méltóságukat megsértve írnak róluk úgy az újságírók, ahogyan már nem kéne.

Egy sokkal abszurdabb ügyben, Damu Roland (a fentiekkel kb egy kategória) nyert csak azért, mert azt írták róla, hogy veri a nőket és agresszív.

www.borsonline.hu/20121021_pert_nyert_de_penzbuntetest_fizethet_damu_

Sir Galahad 2014.07.17. 14:14:15

@Blogger Géza: A valótlan állítás más kategória, azt a közszereplő sem köteles tűrni. De az, ha valakiről megírják, hogy részt vett a foci vb döntőjén, szerintem nem sért emberi méltóságot.
süti beállítások módosítása