HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Ingatlan: mennyi az annyi, avagy megoldás az értékfelmérésre

2009-máj-25 | 144. nap |  Énvezettem?

Az, hogy az ingatlan adó jó vagy sem, azt most ne firtassuk. A legnagyobb kérdés mindig is az marad, hogy mennyi is egy ingatlan értéke, és hogy azt az értéket ki is határozza meg. Hiszen az ingatlan után fizetendő adó mértéke ettől az egyetlen dologtól függ. Az értékalapú adózás, mint olyan jó dolog, csak a kutya mindig ott van elásva, hogy ki határozza meg ezt az értéket, és kit gazdagít a behajtott összeg.

A jelenlegi terv szerinti 0.35%-os ráta nagyon magas, és teljesen érthetetlen, hogy csak 30 milliós érték felett szeretné kivetni a kormány. Egy sokkal alacsonyabb ráta, mondjuk 0.1 % pont elég lenne, de úgy, hogy mindenki fizesse, vagyis alsó határ nélkül.

De mekkora érték után kelljen 1, vagy maximum 2, ezrelékes adót fizetni? Nos, az én verziómban az önkormányzat határozhatja meg ezt az értéket, de csak akkor, ha két fontos feltétel egyszerre teljesül.

Az első feltétel az, hogy az adóból befolyt összegeket az önkormányzat használhassa fel. Vagyis a helyi értékek alapján beszedett adó a helyi önkormányzatok működését segítse, és indirekt módon a helyi közösséget építse.

A második viszont az, hogy ez az érték kötelességgel is jár az önkormányzatra nézve: amennyiben az ingatlan árverezésre kerül valami oknál fogva (pl. nem fizetik az ingatlan adót, vagy a banki költsönt, vagy akármi), akkor az önkormányzat az általa meghatározott értékért köteles az ingatlant megvenni, ha nincs rá más jelentkező. Vagyis az önkormányzat által megszabott érték egy piaci minimumot is jelent, önkormányzati garanciával.

Az első feltétel (a bevétel helyben marad) legfontosabb hatása az, hogy az értékek meghatározásánál ebből a szemszögből az önkormányzat abban érdekelt, hogy a helyi ingatlanokat a lehető legjobb színben tüntesse fel, vagyis, hogy a helyi ingatlanok után a lehető legnagyobb adót tudjon beszedni. Ezért is fontos, hogy az adó mértéke inkább ezrelékekben, mintsem százalékokban legyen meghatározva.

A második feltétel (önkormányzat által garantál minimum piaci ár) hatása az, hogy az ármeghatározással az önkormányzat mintegy ingatlankezelővé is válik. Olyan árat szabhat csak meg, amelyet ki is kell fizetnie egy ingatlanért, ha arra jogszabálysértés miatti árverezés (tehát nem eladás) során nincs más vevő. Ennek a legfontosabb következménye az, hogy a helyi önkormányzat nem srófolhatja az égig a hatálya alá eső ingatlanok értékét (hogy a bevételét növelje), hiszen pont ezen bevételek fizetésének megtagadása esetén ő lesz az első potenciális vásárló, akinek ezt az összeget le kell majd tennie az asztalra.

Szerintem brilliáns ötlet a két hatást így összekapcsolni. Ha nem, biztos, hogy kommenteltek majd...

Címkék: politika gazdaság gondolat belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr751926189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása