HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kentaurbeszéd pénz nélkül csalánnal

2009-nov-25 | 328. nap |  Énvezettem?

Ajjajjaj! Kentaurbeszédet olvasva kiment a biztosíték. Mostani kentaurunk, Csányi Vilmos arról ír, hogy stabilitás kellene már az országnak a nagy fejlődés helyett. És arról is, hogy miért is nincs államilag garantált lakhatási joga, hiszen a kapitalizmus ettől nem menne tönkre. S hogy miért nincs államilag garantált munkahely, főleg a munkanélkülieknek vagy a kisebbségnek.

Noooooormális?

Kezdjük ott, hogy pont a változások...

Ajjajjaj! Kentaurbeszédet olvasva kiment a biztosíték. Mostani kentaurunk, Csányi Vilmos arról ír, hogy stabilitás kellene már az országnak a nagy fejlődés helyett. És arról is, hogy miért is nincs államilag garantált lakhatási joga, hiszen a kapitalizmus ettől nem menne tönkre. S hogy miért nincs államilag garantált munkahely, főleg a munkanélkülieknek vagy a kisebbségnek.

Noooooormális?

Kezdjük ott, hogy pont a változások lassú, és sajátosan magyar módja miatt állunk most ott, ahol. Ehhez a világot érintő válságnak csak annyi köze van, hogy a kis magyar utunk és hozzáállásunk miatt most mi még jobban szívunk, mint az átlag. Gondolom megérdemelten. Ez elmúlt két évtized választásai (politikai és gazdasági) hozta meg most a gyümölcsét.

Tehát nem stabilitás kellene, hanem igazi változás, végre valahára. Hogy ezt az átkos, még mindig szocializmusban gyökeredző beteg magyar politikai és gazdasági hozzáállást és rendszert megváltoztassuk.

De a legnagyobb gond ott van, és sajnost ez az a kritikus pont, ami az elsőt ötszázszor aláhúzza, hogy Csányi pont arra a vetületére nem gondol az általa elővetett államilag garantál lakhatási jognak vagy munkahelynek, ami az egyik legfontosabb még a lehető legnagyobb luxussal megáldott európai demokráciákban is.

Ki fogja ezt kifizetni?

Hiszen semmi nincs ingyen. Lehet, ennek a lehetősége (mármint hogy valamit ingyért, fizetség nélkül kap meg az ember) a régi átkosban ez még valamennyire valószínűnek tűnt, de én azért azt reméltem, hogy 20 év "kapitalizmus", vagy annak halvány illuziója után legalább ennyi beivódott a köztudatba.

Sajnos nem.

Sajnos még mindig vannak olyanok (és úgy tűnik, hogy számuk nem, vagy csak nagyon lassan akaródzik csökkenni), akik azt hiszik, hogy ha valamit törvénybe foglalunk, mondjuk egy új jogot lakhatásról, akkor valahonnan egy varázspálca érintése folytán egyszerre csak meglesznek a források ahhoz, hogy ezt véghez is vigyük, be is tartassuk, és örüljünk, hogy milyen okosak vagyunk már megint.

Folytassuk ott, hogy a társadalmi szerveződés megakadásának nem jele a munkanélküliség, bármennyire is szeretné ezt elhitetni velünk Csányi. A munkanélküliség annak jele, hogy amit anyagilag kifizetődő lenne termelni, ahhoz a jelenlegi munkaerő nem megfelelő. Vagyis aki alkalmazható lenne, nem rendelkezik olyan sajátságokkal, amely a munkáltatását tenné lehetővé. S ebbe még az is beletartozik, hogy a jelenlegi munkáltatókat kötő jogszabályok szerint a munkavállaló által kért összeg túl magas, vagy a munkája által teremtett összeg túl alacsony.

A legutoljára azt is meg kellene már értenie Csányinak, hogy a garantált munkahelyteremtés az egyik legbiztosabb módja annak, hogy a munkerő versenyképessége (aminek hiánya ugye a munkanélküliség alapvető oka) csökkenjen. Nem munkahelyet kell garantálni, hanem olyan képzések lehetőségét megteremteni, amelyek elvégzésével a munkavállaló nagyobb eséllyel száll be a (nemzetközi) munkaerőpiaci versenybe.

És már megint csak az jut eszembe, hogy a garantált munkahelyet ugyan ki fogja kifizetni?

Hiszen abban biztos vagyok, hogy Csányi a saját privátvagyonát erre nem lesz hajlandó feláldozni. Akkor pedig megint csak a máséval való csalánverés esete áll fenn. Ami még kentauroknak sem adatik meg...

Címkék: politika belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr791926251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lippai Eleonora 2009.12.06. 23:17:34

Szerintem kicsit nagy a mellenyed. Nekem az a tapasztalatom, ami nem keves, teszem hozza, hogy munka mindig is volt, csak eppen nem akarjak megfizetni. Ugy is nez ki Magyarorszag. Irom ezt kulfoldrol, a mukodo kapitalizmusbol. Csanyi Vilmos pedig az otthon kialakult helyzetbol mutatna kiutat, ha ertelmes fulekre talalna.

Ismeretlen_87799 2009.12.06. 23:46:46

Nem is az a baj, hogy van-e munka vagy nincs. Hanem inkább az, hogy ne akkor kiáltsunk stabilitásért, amikor égbekiáltóan nyilvánvaló, hogy Magyarországon még nem zajlott le (és talán el se igazán kezdődött) az a változás, amellyel végre átvergődünk a mostani állambácsis állapotból oda, hogy az emberek elkezdenek végre pénzügyekben komolyabban gondolkozni, és nem azt várják, hogy a közösből megint kiveszünk büntetés nélkül. Amikor már nem lehet azt a komolytalannak sem mondható gondolatot eladni, hogy persze, hogy az állam biztosítson munkahelyeket, ez jó lesz mindenkinek. Melyik despota állam győzte le központi elosztással és tervvel a szabad versenyen alapuló demokráciákat az elmúlt száz évben gazdasági fejlődés szempontjából? Szocializmus? Fasizmus? Hát kérem szépen...

Ismeretlen_115131 2009.12.17. 11:41:49

Ezt viszont én is másként látom, mint Te. Ugyanis az akárhogyan is, de működő termelést szétverve, 20éve indult el az a folyamat, amibe legkevésbé szólhatott bele a munkavállaló... kizárólag a tőke intézkedett - mégpedig az államot megcsapolva.(!) Ezt ma már pontosan tudjuk, hogy kik, mikor, miből szereztek tőkét, és hogy egyáltalán nem versenyhez hasonló állapotok között.(!) Kár lenne - utólag a munkavállalók nyakába varrni azt, aminek éppen ők lettek a vesztesei - akaratukon és tehetségükön kívül. Ellenben nagyon is a kapitalista szemlélet magyaros változatát előkapó (lop, csal, hazudik)újgazdag rétegeknek köszönhetően. (!) Akiket az irigység, a dölyfösség, és a kivagyiság irányított... na, azokat kell elővenned, és most már az ő pozícióban lévő gyermekeit - szerintem :).
süti beállítások módosítása