HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A családi pótlékból ne akarjunk megélni

2009-dec-20 | 353. nap |  Énvezettem?

Olvasom az origo.hu-n megjelent Akarnak gyereket a magyarok, csak szülni nem mernek című cikkére írt reagálásokat, és csak rázom a fejem. Íme egy példa:

Aki normálisan és nem barakban akar élni, az nem tud megélni 3 gyerekkel ma Magyarországon egy átlag fizetésből és a GYES-ből!! Arról nem is beszélve, hogy én 3 gyerekkel már hogy találnék később melóhelyet, mert hogy a mostani is megszűnt!???

Nos, megint azt látom, hogy az emberek azt hiszik, úgy képzelik, hogy a GYES, családi pótlék vagy akármilyen gyerekek után járó pénzügyi juttatás arra van kitalálva, hogy abból megéljenek.

Pedig nem.

A családi pótlék nevében pontosan benne van, hogy mi is tulajdonképpen. Pótlék. Arra szolgál(na), hogy a gyerekvállalásból adódó többletköltségeket valamilyen formában és korlátozott mértékben kompenzálja.

Más kérdés, hogy mostanra a CSP vagy a GYES értéke annyira lecsökkent, hogy ez a kompenzáció minimális mértékű, és csak nagyon alacsony életszínvonal fenntartását teszi lehetővé, ha kizárólagos jövedelemnek számít.

Írtam már régebben, hogy egy nagyon egyszerű megoldással meg lehetne oldani, hogy az emberek ne jövedelemként, hanem pótlékként tekintsenek a gyerekek (és számuk) alapján kapott állami juttatásokra: direkt pénzbeni juttatás helyett (pénzosztás) adócsökkentés formájában kellene "osztani" egy minimális összeg felett. Így, akinek van állandó jövedelme, annak direkt csökkennek a költségei (mert az adója csökken), akinek nincs, annak csak minimális mértékben jobb attól, hogy gyerekei vannak.

Azt pedig, hogy az állam tehetetlenül áll a gyerektelenség felett, az egyszerűen badarság.

Hiszen ha tényleg növelni akarnák a gyerekvállalók százalékos arányát, elég lenne annyit tenni, hogy, mondjuk, az adójuk mértékét 30%-kkal csökkenti az állam a gyerek születése évében gyerekenként, és minden évben 1.5%-kal csökkenti az adókedvezmény mértékét. Vagyis három gyerek esetén 90%-kal csökkennének a család adóterhei, ha hármas ikrek születnek, majd a következő évben 85.5%-os adókedvezményt kapna a család, a rá következő évben 81%-t, és így tovább. Mire a gyerek felnő (20) éves lesz, az adókedvezmény megszűnik.

S minthogy az elmúlt 5 évben kevesen vállaltak gyereket, öt évre visszamenőleg kiterjeszteném az adókedvezményt azonnali kifizetés formájában (ami persze adómentes jövedelem lenne ebben az évben). Vagyis aki öt év ezelőtt vállalt gyereket, az arra az évre 35%-os adócsökkentést kap, évente 1%-kal csökkentve, hogy az ezévre kiszámítandó adókedvezménye 30%-ra jöjjön ki.

Minthogy adókedvezményről van szó, maximálisan 100% lehet a mértéke. Vagyis 3-4 gyerek felett már nem "jövedelmező" többet vállalni. Ha valakinek nincs állása, és állami segélyből él, akkor meg pláne.

Így pont a nagyon jól keresők, jól szituált, de gyerektelen, családokat lehetne masszív potenciális anyagi támogatáshoz juttatni. És ezzel remélhetőleg gyerekvállalásra készteni. Hiszen minél többet keres valaki, annál nagyobb anyagi előnyhöz jutna több gyerek vállalásával. És ki nem szeretné gyerekenként a befizetett adójának 30%-át visszakapni, főleg akkor, ha van miből ezt visszaigényelni?

Csakhogy ehhez a tervhez pénz kell (legfőképp), és egy kis elhatározás. Kiváncsi vagyok, hogy futja-e majd valami ilyesmire a következő kormánynak...

Címkék: politika társadalom belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr481926263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102125 2009.12.21. 10:23:31

A mondat másik feléhez szeretnék hozzászólni. A GYES valóban úgy rossz ahogy van, ezen már fel se húzom magam. Szóval a mondat másik része: "Aki normálisan és nem barakban akar élni, az nem tud megélni 3 gyerekkel ma Magyarországon egy _ÁTLAG_FIZETÉSBŐL_ és a gyes-ből!!" Amíg az átlag fizetésből nem lehet megélni, addig sokmindent lehet okoskodni, de a vége biztosan rossz lesz. Igaz, hogy a valós átlagfizetés lehet sokkal jobb a statisztikánál (fekete munka, zsebbe fizetés, korrupció), de ez nem megoldás, hanem probléma.

Ismeretlen_87799 2009.12.21. 10:51:12

Mindig azon csodálkozom, hogy a lakosság nagy része azt vallja, hogy a fizetésükből nem lehet megélni, és mégsincs egy headline sem a híradóban, újságokban, portálokon, hogy Magyarországon tömegesen hallnak éhen. Vagyis az átlagfizetésből meg lehet ÉLNI. Csak ÚGY NEM lehet élni, ahogyan az átlag ember szeretne, vagy hiszi, hogy neki joga lenne élni. És itt van a diszkrepancia. Mert sokan azt hiszik, hogy azért, mert kijárták a gimzániumot, szakközepet, akármit, egyből megdobja őket egy vállalkozó vagy állami vállalat egy milliós fizetéssel. Pedig hát nem. Így aztán meg a kesergés, hogy az átlagfizetésből nem lehet megélni. Akkor pedig, ahogyan Tótawé mondja, el lehet menni egy másik vállalathoz, ahol az illető képességeit, hozzáadott értékét (sokkal) jobban megfizetik. Csak hát tudja az illető, hogy nagyon valószínűleg erre nem lenne esélye. Nem marad más, mint a nyafogás, mert nem megélni a fizetésből azért mégsem akaródzik...
süti beállítások módosítása