HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A Korán, szabad vélemény nyilvánítás és a kereszténység

2010-jan-21 | 20. nap |  Énvezettem?

Érdekes tárgyalás folyik Hollandiában az ottani egyik szélsőjobb párt, a PVV, vezetője ellen. Geert Wilders-et ugyanis gyűlöletkeltés és a szabad vélemény nyilvánítás határainak túllépése miatt bíróság elé állították. Egyik holland újságban megjelent nyílt levelében a Koránt Hitler Mein Kampf-jához hasonlította, mondván mind a kettő faszista alapokon nyugszik és bizonyos embercsoportok kiirtására szólítja fel követőit. Wilders szavaival tömören összefoglalva, Wilders az iszlám, mint vallás ellen van, nem a muszlimok, az iszlám követői ellen.

Még egy olyan toleránsnak mondott ország, mint Hollandia sem tudta sokáig ezt lenyelni, annak ellenére, hogy a legfelsőbb bíróság 2009-ben már kimondta, hogy a vallás ellen irányuló kritika még bőven belefér a szabad vélemény nyilvánítás keretei közé. 2010-re elérkezett az ideje, hogy a holland közigazgatás újra bíró elé citálja Wilders-t.

Ami nagy hiba volt.

Az állam ugyanis a saját kelepcéjébe esett bele, kihúzhatatlanul. A védelem az első napon kijelentette, hogy a fent említett összehasonlítást pontos, mélyreható elemzés alapján tette meg a vádlott, s ha már az igazság sem mondható el, akkor a szabad vélemény nyilvánítás tényleg csődöt mondott az országban.

Nagyon bámulatos az esetben, hogy az elemzők szerint a holland bíróság nagyon valószínűen legfelsőbb szinten köteles lesz majd az elemzést saját maga elvégezni. Lehet, hogy eddig elhúzzák majd az időt, de egyrészt Wilders fellebezni fog, amíg az igazát meg nem találja, másrészt viszont annyira sarkallatos pontról van szó, hogy előbb vagy utóbb eljut a legfelsőbb szintig.

Az is nagyon valószínű, hogy olyan pontokon, mint a zsidók kiírtásának emlegetése, az erre való felszólítás, buzdítás, ennek elmaradhatatlan fontosságának említése számában a Mein Kampf alulmarad a Koránnal szemben, egyrészt hossza, másrészt egyszerűen tartalma miatt.

Ha mindez igaz lesz, akkor a holland legfelsőbb bíróság kénytelen lesz elismerni, hogy ezen tények alapján Wilders-nek igaza van.

S innentől kezdve a dzsinn kiszabadult a palackból, és már nem lehet visszazavarni oda.

Ha ez tényleg így lesz, a holland legfelsőbb bíróság két lehetséges megoldás közül tud majd választani. Vagy a Mein Kampf-ot, és az általa képviselt eszmerendszert kell majd rehabilitálniuk, vagy egy új törvénnyel kell majd a Korán terjesztését megtiltani, a kiadott példányokat begyűjteni, stb.

Az első nagyon nem valószínű, vagyis a másodiknak kell majd megtörténnie, hiszen az nem lehetséges, hogy egy bizony ok vagy eszmerendszer miatt egy könyvet központilag betiltunk, és egy ugyanilyen eszmerendszerre épülő másikat viszont szabadon hagyunk terjeszteni.

Innentől kezdve viszont az út megállíthatatlanul új irányt fog venni. A kereszténység alapműveit is nagyító alá kell majd venni, és nagyon valószínű, hogy az Ókereszténységről is kiderül majd egy-két dolog, ami nem fog tetszeni a bíráknak.

A többit a képzeletekre bízom.

Címkék: politika külföld vallás hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr41926277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása