HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A kassza és a fejek üressége

2010-már-23 | 81. nap |  Énvezettem?

Felbosszantott a nol.hu-n megjelent Polgárvakítás című írás. Nem csak azért, mert a szocialista kormányt fényezi, nemcsak azért, mert majdhogynem elvből lenézi a választópolgárokat, s nemcsak azért, mert ennek még hangot is ad, s nem csak azért, mert az ellenzék riogatásának megválaszolására jött létre.

Hanem azért, mert nincs igaza.

Sem neki, sem az ellenzéknek.

Nem abban a kérdésben nincs igaza, hogy az államkassza üres-e vagy sem, hanem abban, ahogyan azért érvel, hogy a kassza nem lehet üres, hiszen az év elején mindig nagyobbak az állami hiányok, az év vége fele, főleg az évi adózási időszakok után, viszont dől bele a pénz.

Ha vette volna a fáradságot Aczél Endre, és belenéz a nyilvános Pénzügyminisztériumi adatokba, akkor tudná, hogy amit az államkassza havi helyzetéről ír, az egyszerűen nem igaz.

Nézzük a tényeket. Alant egy 2004 és 2009 közötti éves államháztartási hiányok havi bontása látható. Ha Aczél Endrének igaza lenne, akkor egy nagy V alakú adathalmazt kellene látnunk, ahol nagyjából március-áprilisig lefele halad az államkassza helyzete negatív havi értékekkel, után viszont kisebb, sőt pozitív értékeket kellene találnunk.

Nos, éve válogatja, hogyan alakult ez a görbe. 2004-ben az első igazán nagy hiány pont a nyár első hónapjában jelentkezett, addig elég szépen tartotta magát az államháztartás. 2005-ben még ez sem igaz.

2006 után a február és március tényleg igencsak megcsappantotta az államháztartást, de tette is június is, és 2006-ban még december is. Az áprilisi és májusi felívelés azonban harmatgyenge hatással van az államkasszára.

Ezt a legjobban a kumulatív ábra szemlélteti, ahol a havi hiányt (vagy néhány esetben többletet) az előző havival összeadva az éves állás látható minden hónapban.

Megint nem kell Einsteinnek lenni ahhoz, hogy az alapvető következtetéseket levonja az ember.

1. Egyrészt az államháztartás hiánya nem csúcsosodik ki március-áprilisban. Aki ezt állítja, az egyszerűen nem mond igazat vagy azért, mert nincs tisztában a számokkal, vagy azért, mert érdeke ezt kívánja.

2. Az áprilisi és májusi extra adóbevételek csak megtorpantják az hiány éves felépülését, azt nem csökkentik (2008 kivételével, ahol májusban ez nagyjából 100 milliárd forintnyi összeggel sikerült is, de csak időlegesen).

3. Ha tetszik ez a mostani ellenzéknek, ha nem, az éves adóssági szint mind 2008-ban és 2009-ben visszaállt a 2005-ös, viszonylag elfogadható, szintre. Ebben persze az is benne van, hogy a 2006-os év, mint a költségvetés Hiroshimája tagadhatatlan a maga több mint kétezes milliárdos (vagyis 2 billiós) évvégi hiányával.

Ami ezek után a legjobban dühít az mind az ellenzék teljesen felesleges pajzscsörgetése, mind Aczél a valóságot elferdíteni akaró jegyzete. S ahelyett, hogy adatokra, tényekre támaszkodva magyarázna, ő is csak a pajzscsörgetésig jutott, de a kommentek fényében ez pont elég is volt, hiszen senki sem vette a fáradságot, hogy utánanézzen, miről is van szó.

De lehet, hogy ő is csak arra számított, amire nagy valószínűséggel a mostani ellenzék is.

Arra, hogy az üresség nem a kasszában van. Hanem a fejekben.

Címkék: vélemény politika belföld adó közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr391926304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása