HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A "belgák" helye

2010-ápr-07 | 96. nap |  Énvezettem?

Lengyel László legújabb írása, "A belgák hova álljanak?" elgondolkoztatott a mai politikai helyzetről. Az írás a választók, a középen álló választók (a "belgák", akik ugye se nem vallonok, se nem flamandok) bizonytalanságát és a mostani választási apátiájukhoz vezető utat írja le. Azt az állapotot, amelyben a középen állóknak a kétharmad nem sokat jelent, szűk rétegen kívül a szocialistákra nem fognak sokan szavazni, s mindemellett megfelelő ellenvetése szinte mindenkinek van az MDF, az LMP vagy a Jobbik ellen.

Lengyel a kérdést nyitva hagyja az írás végén, pedig a válasz egyértelmű.

A mostani kialakult helyzet ugyanis szembeszökően hasonlít arra a sablonhelyzetre, amikor a nő ott ál, széjjeltárt karokkal a ruhásszekrény előtt, pont akkor, amikor valami nagy durranással egyenértékű valamit kellene felöltenie, s csak annyira futja, hogy "Nincs egy rongyom, amit felvegyek...".

Pedig a szekrény tele van. Van jobb, rosszabb, színesebb, szürkébb, visszafogottabb vagy harsányabb darab benne, nem is egy. Van választási lehetőség dögivel.

Csak mégsincs mit felvenni.

Ha jobban belegondol az ember, a ruhatár sem magától teremtődik a szekrénybe. Az ember rendszerint hosszas tervezgetés, vásárlás, gyűjtögetés után jut el abba az állapotba, hogy a szekrény tele van mindenféle jóval (rosszal, ízlése válogatja). A ruhásszekrénynek mindig személyes története van. Pont az a karját széttáró személy, aki szerint egy tisztességes rongya sincs, amit felvehetne, ügyködött azon, hogy a szekrény tele legyen, és pont azokkal a ruhadarabokkal, amelyeket most oly egyszerűen semminek tekint.

Valahogyan így vagyunk most mi is, így vannak a "belgák" is a pártokkal. Az elmúlt néhány évben, évtizedben, mondjuk a rendszerváltás óta keményen dolgoztunk azon, hogy a mostani politikai helyzet, a mostani politikai pártok, a "felhozatal" olyan legyen, mint amilyen. Vagyis a nagy kérdés nem az, hogy hova álljanak a "belgák", hanem az, hogy miért is jutottunk ide.

S pontosan ezért nem fogadom el a Lengyel által felvetett kérdés nyitvahagyását sem. Hiszen a válasz egyszerű, s minden gyerek tudja.

Hova is álljanak a "belgák"? Hova is álljon a középre húzó, higgadt, szociálisan érzékeny (és érintett), demokratikus, munkát, jövedelmet, jogot és kötelességet elismerő réteg akkor, ha a mostani választáson egyszerűen nincs kire szavazni? Ha nincs olyan párt, amely az érdekeit és értékeit képviselné?

A sarokba.

Címkék: politika választás belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr921926308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simsap. · http://feherhollo.hass.hu/index.php 2010.04.07. 18:12:41

Az "Aktív Rezisztencia" mozgalom sok kérdésre választ ad... nézzétek meg a keresőben (ha az oldal nem jönne be...)

1.szóló · http://ide-ide.hu 2010.04.07. 21:04:35

Nos, én 5 évvel ezelőtt alapítottam egy pártot... - de ennek ellenére most én is megyek a sarokba, mert nem voltam képes elérni, hogy a pártom be is kerülhessen a választható választékba. Hiába jelentkeztünk 44-ed magunkkal a jelölteket állítani szándékozók közé, egyet sem sikerült érvényesen állítanunk: http://www.valasztas.hu/pv10vt/j24p.jsp?JLCS=40 (- akárcsak 24 másik pártnak...)

Ismeretlen_87799 2010.04.08. 15:34:09

De legalább megpróbáltad!! Amit az aktív rezisztancia mozgalom nagyrészének nem áll módjában kijelenteni. Szóval akárhogyan is nézem, nekik még mindig sarok, neked pedig lehet, hogy nem... ;-)

1.szóló · http://ide-ide.hu 2010.04.08. 23:24:45

Köszönöm, (jólesett:) de vitatkoznom kell veled. Ha jobban "marketingeltem" volna a pártomat, akkor az "Aktív Rezisztencia" is okafogyottá vált volna, hiszen ott lettünk volna nekik (is) mint elfogadható választási lehetőség. Ezért tehát ha nekik sarokban a helyük, akkor fenntartom, hogy nekem is mellettük. (( mert "Jót s JÓL..." - ahogy a költő írta ))
süti beállítások módosítása