HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az idegenek háborúja

2010-ápr-29 | 118. nap |  Énvezettem?

Olvasom az index-en A SETI-ről és az potenciális idegen invázióról írtakat, és csak rázom a fejem. Egyrészt ugye 50 év után még mindig nem találtunk idegen civilizációkra utaló jeleket a világűrből érkező rádióhullámokon, másrészt pedig Stephen Hawkings vetette fel a napokban, hogy ha az űrlények jönnének, akkor azért mégiscsak lehetséges, hogy nem lennének olyannyira barátságosak, mint azt sokan gondolják.

Két dolgot azért ne felejtsünk el: a valószínűséget és a késztetést.

Először is azt, hogy az esélylatolgatásban, mármint, hogy mekkora az esélye annak, hogy mi egyszer tényleg elcsípünk egy E.T.-s rádióadást, csak úgy, mert éppen abba az irányba nézett a teleszkóp, mert a megfelelő frekvenciára hangoltunk, mert éppen figyeltünk is, nem állunk szilárd talajon: a földönkívüliek rádióüzenete elfogásának esélye még ezer más dologtól is függ. Kezdve a mi csillagrendszerünkben levő csillagok számától a csillagok besorolásán át, a megfelelő típusú csillagok, az őket körülvevő bolygók száma és minősége, valamint az ilyen bolygókon kialakul(hat)ó élet fejlettségéig úgy nagyjából mindentől.

Mondanom se kell, hogy legjobb esetben is csak találgatunk ezekről a valószínűségekről, amelyek aztán annak a valószínűségét, hogy van valaki ott kint, aki üzenni is tudna, erősen dobálja a nagyon valószínűlegtől a csak álmaimban lehetségesig. Vagyis az, hogy ötven év után még nem találtunk semmit, tulajdonképpen semmit nem jelent.

Másodszor pedig, ha van egy olyan civilizáció, amely képes lenne arra, hogy idejöjjön, és körülnézzen, akkor nagyon valószínűleg nem háborúzni jön majd, ha egyáltalán jön.

Ha már képes a saját naprendszerét elhagyni, és másokat meglátogatni, akkor azt it tudni fogják az idegenek, hogy közelebb hozzájuk van pár olyan hely, bolygó, naprendszer, amely a mi kis "idilli" környezetünknél sokkal érdekesebb. Meg kevesebb földlakó van, aki a maga kiszámíthatlanságával kevesebb galibát okoz egy lehetséges landoláskor.

Arról nem is szólva, hogy ha tényleg volna egy ilyen civilizáció, akkor miért is jönnének éppen ide? A Mona Lisát megcsodálni, vagy, netalán, mert az emberhús annyira finom? (Az utóbbi esetben talán még belátható lenne, de ebben az esetben a helybéli "tenyésztés" szerintem sokkal egyszerűbb lenne nekik, nem?) Az egy dolog, hogy nekünk, humanoidoknak mi emberek annyira érdekfeszítők vagyunk, de egy idegen civilizációnak ez nem annyira egyértelmű.

Azt meg senki ne gondolja, hogy a mi kis bolygónk, a maga kis bajaival, a mostanra elért környezetpusztítással és szennyezéssel annyira csábító ajánlat csillagközi szinten. Főleg akkor, ha az idegen civilizáció még ezer (millió) más lehetőség közül tud választani.

Azt meg már gondolom mondani sem kell, hogy ez nem Civilization, ahol minden sarkon van egy olyan mező, ahol érdemes telephelyet fölépíteni. Itt fényév(ezred)eket kell áthidalni techológiailag, "emberileg", szociálisan, már ha vannak ilyen aspektusai az E.T. társadalomnak. Márpedig, ha háborúzni akarnak, akkor nagyon valószínűleg vannak.

Akkor meg minek?

Se nyersanyag, se tiszta lap, se szociális nyereség. Ha már utazni tudnak, akkor gondolom energiagondjaik sincsenek, hiszen pont ez a (részletek erről itt).

Ha egyáltalán valaki jön majd, és körbetekint, az inkább más célból teszi azt majd. Lehet, hogy az ottani David Attenborough lesz majd, aki azon fog mosolyogva csodálkozni, és természetrajzi filmet készíteni, ahogy mi, mint hangyák a falon, körberohangálunk. Vagy mondjuk egy múzeumban dolgozó, éppen az aktuális katalóguson ügyködő valaki, akinek még ezt a bolygót is fel kell mérnie, mi és mennyire változott meg a legutóbbi, pár millió év ezelőtti állapothoz képest.

Címkék: tudomány gondolat technika

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr51961726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása