HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Elég volt a szolidaritás lemezből!

2010-jún-16 | 166. nap |  Énvezettem?

Ugye meglett a 29 pontunk, s vele együtt a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó is. Miszerint az várható is volt, be is indult a nagy szocialista-lusta lemez, miszerint most lesz jaj a kisembereknek, most épülnek a gazdagokat védő bástyák, hiszen a sokat keresőknek ezután még több jut, és mindeninek adóznia kell majd, és ki fogja most a kevéskén megélőket szolidaritásból támogatni, hiszen nehogymár a zemberekkel fizetessék meg.

Noooooormális?

Egyrészt nem is értem, hogy miért is várt akárki mást, mint ezt, hiszen a Fidesznek régi hagyománya, hogy a tehetősek hóna alá is nyúl, legalább annyira, mint teszi ezt a zemberekkel.

Másrészt pedig ez a szolidaritás szólam nagyon nem fekszik ám.

Tetszik, nem tetszik: kapitalizmus van, demokráciával megspékelve. Ami helyből annyit is jelent, hogy mindenki kereshet, amennyit csak elbír, ki többet, ki kevesebbet. S ezek után mindenki, értsd mindenki, hozzájárul a kasszához. Ki többel, ki kevesebbel.

A mostani egykulcsos 16%-os adó is azt jelenti, ha még nem felejtettük el az általánosban tanultakat, hogy aki többet keres, az többet is adózik. Aki meg mégtöbbet, az így tovább. Aki meg kevesebbet, az... szóval, gondolom nem kell tovább magyarázni. A lényeg a több és kevesebb mellett az, hogy mindenki hozzájárul az államkassza gyarapításához: a maga módján ki többel, ki kevesebbel. Aki kétszer, háromszor többet keres, az kétszer, háromszor is többet fog adózni. Vagyis aki többet keres, az többel járul a közös kasszába. Mi ez, ha nem szolidaritás?

Az meg pont ne fájjon már senkinek, hogy valaki legálisan többet tud keresni. A hangsúly a legálison van, de ha van hozzá esze, képzettsége, és vagy kitalálta vagy olyan munkahelyen dolgozik, ahol többet fizetnek az eltöltött órákért, akkor miért is ne? Emiatt senkinek sem kell(ene) szégyenkeznie.

Az egykulcsos adórendszerrel a Fidesz pont azt az ungarische vírcsaft, szájról-szájra terjedő hagyományt próbálja megtörni, miszerint adózni gáz. Mert nem az. Sőt: nem adózni, adót kerülni, adót csalni büntetendő cselekmény. Tetszik-e vagy sem, ez már csak így van, ez is benne volt a műsorajánlatban, amit a Fidesz a választások előtt a kezünkbe nyomott.

A 16% is pont úgy van kitalálva, hogy azt be nem fizetni már tényleg nem menő. Kevesebb az ÁFÁ-nál, kevesebb a mostani adóknál. Már csak úriemberségből is illik bevallani. A Fidesz pont azt látta be, amit by the way az előző kormányoknak nem sikerült, hogy nem az adók mértékével van itt a nagy baj, hanem az adófizetési kultúránkkal. Amíg nem sikerül a zembereket rászoktatni arra, hogy adót fizetni kell, addig lehet itt progresszív adókkal ijesztgetni a gazdagokat, nem fogunk vele semmire se menni, mert a nagy középtömeg is masszívan adókerül, hiszen nehogymár a zemberekkel fizettessék meg. A közép pedig csak akkor fog adózni, ha látja az értelmét. Ha tudja, hogy az adóba megy is, utána marad is, és a zsebben maradttal pedig havaj-dizsi-napfény van.

Ha már mindenki adót fizet, és hozzá is szokott, hogy ez így van rendjén, akkor majd leheg progresszíveskedni orrba-szájba. Addig meg szokatjuk a marhát az abrakra 16%-kal, tisztelt Hölgyeim és Uraim.

Az meg egy teljesen más kérdés, hogy a beszedett adókból után ki és hogyan fog juttatás vagy kedvezmény formájában valamit visszakapni. Mivel még mindig szociálisan érzékeny kapitalizmust játszunk, nagyon valószínű, hogy a kevésbé tehetősek átlagosan többet fognak a kasszából kivenni, mint a "gazdagok".

Szolidaritáslemez tényleg nagyon lejárt. A szünetnek vége, ideje visszamenni dolgozni...

Címkék: vélemény politika fidesz belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr122073104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása