HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Nincs rá szüksége

2011-jún-13 | 163. nap |  Énvezettem?

Beleszaladtam egy kinyújtott véleménybe a geekz blog posztján, amiben arról írnak, hogy a Warner úgy döntött, hogy a magyarországi premiereket később fogják megtartani, mint a világ-amerikai-európai-távolkeleti országokban. S nem is a poszt lenne itt a fontos, hanem a következő megnyilatkozás: 

Void Bunkoid
...tudom, hogy off is meg minden, de nem győzök még mindig nevetni ezen a "szinkronost nézzen az, aki nyelvileg műveletlen" kitételen.

A mozi NEM NYELVISKOLA, és NEM VIZSGAKÖZPONT.

Moziba járni, szórakozni pedig mindenki lehetősége, és bármilyen furán is hangzik, még nem vagyunk tízmillió közgazdász és ájtíszakmában dolgozó országa, hogy mindenki pöpecül tudjon angolul. Bele sem gondolsz, hogy esetleg valaki azért nem tud angolul, mert soha a büdös életben nem lesz rá szüksége, pl egy kőműves, vagy egy varrónő, vagy egy mezei szakács? Attól, még hogy nem nyolcdiplomás meg főgeek-fősznob majmok, attól még ők is emberek, és teszem azt nekik is tetszhet a Harry Potter :P

 

Hol is kezdjük?

Remélem, hogy nem vagyok azzal az érzéssel egyedül, hogy ilyen hozzáállással nemcsak, hogy a kőműves-varrónő-mezeiszakács, de nagyon senkiből se lenne senki.

Hiszen a kőművesnek is ha csak azt akarnánk megtanítani, amire szüksége van, akkor neki sem kellene se nyelvtant, se történelmet, se a második osztály feletti matematikát megtanítani, a biológia vagy földrajz viszonylagos mélységeiről (amennyire ez futja az általános iskolában és a szakközép iskolában) nem is beszélve.

Ilyen alapon a kőművest sem kellene megtanítani Kőműves Kelemenről, vagy ki írt ebből rockballadát, vagy hogy Mikes Kelemennek van-e ehhez köze, hiszen kit érdekel, hogy ki mikor és kit falazott be, ha csak azt kell tudnia, hogy hogyan, az meg pont nincs leírva a balladában.

Vagy a varrónőt sem kell másra megtanítani, csak arra, hogy hogyan használja a tűt és a cérnát, esetleg a varrógépet, ollót, és egyéb a szakmához szorosan kötődő eszközöket, hiszen másra sem lesz szüksége az életben.

Csakhogy így nemcsak, hogy szakbarbárokat nevelnénk fel (és szerencsére ezt nem tesszük), hanem barbárokat is. Akik se megszólalni nem tudnának az anyanyelvükön, se megérteni nem volnának képesek, hogy nagyjából miről is szól a világ most. S akik nem csak most, hanem a jövőben sem tudnának ezen érdemben változtatni.

Nem mondom, hogy minden varrónőnek, kőművesnek és 'mezei' szakácsnak középfokú nyelvizsgát kell tennie angolból. De van néhány olyan ország, ahol bizony a szakácsok és varrónők igenis beszélnek legalább egy idegen nyelvet (gyakran az angolt). Ami nem akkor jön jól, amikor éppen varrónőként dolgoznak, hanem akkor, amikor varrónőként már vagy nem tudnak, vagy nem akarnak tovább dolgozni, mert a világ megváltozott, és kevesebb varrónőre van szükség.

Akkor hirtelen megtanulni angolul, vagy bármi mást, sokkal nehezebb. Pedig akkor már nagy szükségük lesz rá.

Címkék: kultúra angol tanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr432972081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.06.20. 12:07:59

Egyetértek.

Az tény, hogy ha üzletelni akarunk a szomszédainkkal/a világgal, akkor valamilyen nyelvet tudni kell velük beszélni.
Függetlenül attól, hgy valaki szakács, takarítónő, IT-s vagy menedzser.

Az is igaz, hogy becsüljük meg magyar nyelvünket és ne kényszerítsünk mindenkit nyelvtanfolyamra.
Aki akarja, az nézhesse meg anyanyelvén a Harry Pottert.

Az, hogy valaki elmegy nyelvtanfolyamra vagy sem, az egy szabad döntés. A piac majd eldönti, hogy szükség van-e a nyelvtudásra vagy sem.
Egyenlőre úgy néz ki, hogy piac szerint szükség van rá.
süti beállítások módosítása