HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Faszenet a homokba

2011-aug-05 | 216. nap |  Énvezettem?

A trópusi mezőgazdaság egyik nagy rákfenéje a föld maga. Vagyis az, hogy míg a mérsékelt égöv alatt a termőföld évek során lassan, de biztosan, humuszban gazdag felső termőréteget hoz létre, addig a nagymértékű csapadék a forró égöv alatt ezt lemossa mélyebb rétegekbe.

De egyre többen találnak fekete, humuszban gazdag termőtalajt a trópusokon is. Az ok egyszerű, régi, elhagyott emberi települések környékén a talaj sokkal termelékenyebb, mint az őserdők alatt.

S ennek az emberi településeken történő folyamatos tűzhasználat az oka.

Pontosabban az, hogy a hamu szétteregetésével, ami a salakon kívül elszenesedett, de teljesen el nem égett fadarabokat is tartalmaz, egyre több faszén is visszakerül a földbe a települések környékén.

Mint kiderült, a faszén jelentősen képes megnövelni a talaj víz visszatartó képességét, és mindemellett hozzásegít a humusz keletkezéséhez is. Vagyis, a faszén hatására akár a forró égövön is a mérsékelt égövhöz hasonló laza szerkezetű fekete föld hozható létre, még a sok csapadék ellenére is.

S azon gondolkoztam, hogy ha az őserdők vas és alumínium oxidban gazdag kilúgozott talaján lehetséges ez, akkor vajon lehetséges lenne ezt homokos talajon is alkalmazni (ami nagyrészt kvarcból, szilícium oxidból áll). Most nem feltétlenül a Szaharára gondolok, de pl. működne-e ez a Duna-Tisza közén található laza, homokos talajon is?

Ha igen, nagyon egyszerű és olcsó módszerrel eredményesen fel lehetne javítani a homokos talajokat. Hiszen ezeken a trágyázás sem igazán segít, sőt gyakran még tovább rontja a helyzetet, ami a homokos föld gyenge vízvisszatartásából fakad. De ha már egyszer sikerült belőlük humuszban gazdag, nagyobb vízvisszatartással bíró talajt csinálni, akkor a trágyázás is segítene.

Ha valakinek van kedve ezt kipróbálni, vagy hallott arról, hogy működik-e, vagy sem, szóljon...

Címkék: tudomány biológia mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr213063721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása