HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az irány nem "nem jó", hanem drága

2012-jan-22 | 21. nap |  Énvezettem?

Én nagyon örültem annak, hogy tegnap soktízezren, százezren felvonultak, hogy a Fideszbe vetett hitüknek és támogatásuknak adjanak hangot. Az indexnek köszönhetően azok is, akik nem vonultak fel meghallgathatták, hogy a kormány jó irányba halad. Nos, lassan mondom akkor, hogy a tegnapi felvonulásban kifáradtak is megértsék: a kormány jelenlegi (gazdaság)politikájának az irányával nem az a baj, hogy az "nem jó", hanem az, hogy az drága.

Az a gazdaságpolitika, amit Magyarország jelenlegi kormánya folytat, az megítélés és nézőpont szerint lehet jó vagy nem jó. Sokan vannak, akik szerint öngyilkossággal egyenértékűek a kormány megmozdulásai, hiszen lassan de biztosan vágjuk át a pénzügyi biztonságot adó főereket. Mások szerint igazunk van abban, hogy nem hagyjuk magunkat "kizsákmányolni", nem hagyjuk, hogy a nemzetközi pénzpiac spekuláljon ellenünk, hogy elvárjuk a kölcsönös tiszteletet. Ez mind ízlés, politikai meggyőződés kérdése. De nem is ez a baj itt.

A harmadik-utas, unortodox, magyar gazdaságpolitika legfőbb baja most az, hogy drága.

Nem holnap vagy tíz év múlva lesz drága, hanem már most az. A kormány 2011-ben a közigazgatási szerveken keresztül sikeresen elköltött 1734,4 milliárd forinttal többet, mint amennyi a zsebében volt. Leírom azoknak, akik azon csodálkoznak, hogy miért foglalkozom ezzel ennyit, hogy ez mekkora összeg is valójában:

1 734 400 000 000 Ft.

Ez fejenként (tízmillióval osztva az egyszerűség kedvéért) 173 400 forintnak felel meg. Fejenként ennyivel kaptunk többet, mint ami járt volna. S ezt a hiányt fedezni kell majd valamiből. Vagyis te is, én is vagy visszafizetjük azt, amivel többet kaptunk (munkavállalókét ez több mint négyszázezer forintra jön ki), vagy hitelt veszünk rá fel. 

A jelenlegi (gazdaság)politikánk egyik nagy eredménye az, hogy hiába akarnánk hitelt felvenni, ennek az összegnek (és az előző adósságaink újrafinanszírozásához szükséges többi összegnek) a fedezetére már nem nagyon tudunk hitelt felvenni. Akarnánk mi nagyon, de nem nagyon hitelez már senki, vagy ha teszik, olyan drágán, hogy azt a kormány nem fogadja/fogadhatja el.

A deficitet viszont el kell tüntetni valahogy, hiszen az állam most tartozik. Ha nem fizet, akkor csődbe megy.

Én nagyon nem értek egyet a kormány gazdaságpolitikájával, de nekem nagyon úgy tűnt a felvonulók nyilatkozataiból, hogy ők teljesen normálisnak találják azt, hogy a kormány 2011-ben ekkora nagyságú deficitet produkált. Sőt, szerintük ez része a nagy tervnek, a szabadságharcnak. Ez így van jól.

Ezért is örültem, hogy ennyien felvonultak. Az arcukat felvették a médiás kamerák, a területfigyelő kamerák, a kormány beépített emberei. A kormány tudja, hogy ki volt demonstrálni, csakúgy, mint ahogy tudja, hogy ki szavazott rá, és ki nem. Százezres demonstrálóval számolva nem is számít több támogatásra a kormány, mint 17 millió 344 ezer forintra. Demonstrálóként ennyi. 

Itt az idő, hogy a demonstrálók tényleges támogatásukról biztosítsák végre a kormányt. Elő a pénztárcákkal, tizenhét milliója minden felvonulónak kell, hogy legyen!

Mert ha nem lesz, akkor lehet a kormány iránya, célkitűzése jó vagy rossz, de attól még drága marad. Annyira drága, hogy a végén már nem fog működni.

Címkék: politika gazdaság fidesz közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr633690888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fix x 2012.01.22. 16:43:57

nesza faszparaszt, nem éppen kormánypárti vélemény :D

2012.01.02. A Fidesz ámokfutásának semmilyen hatása nem volt a tőzsdére, forintra, államkötvénypiacra

A csapból is a Fidesz kormányzat ostorozása folyik. A tőkepiaci szereplők, befektetők, külföldi és belföldi elemzők, közgazdászok, szaksajtó, politikusok, az EU, USA, IMF, ECB és mindenki, mindenki, mindenki szidja a Fidesz kormányt a diktatórikus és dilettáns politikai és gazdasági lépéseiért. Szidni persze lehet – addig van szabadság, amíg lehet őket szidni – jómagam ezen a témán különösebben nem lovagoltam, a választások előtt és után borítékoltam itt a blogban, hogy ez lesz.

Tőkepiaci szempontból viszont a Fidesznek az ég világon semmilyen hatása nem volt a magyar tőzsdére, a forintra, és az államkötvénypiacra. Ez lehet, hogy most egyeseknek megdöbbentően hangzik, de a tőzsde, a forint és az államkötvények árfolyama ugyanis teljes mértékben a hazai kormányzati döntésektől független külföldi, nemzetközi hangulatot és tendenciákat követte 2011-ben.

A magyar tőzsde BUX indexe abszolút semmilyen alulteljesítést nem mutat. Sőt, régiós szinten jobbak között volt tavaly.

A demokrácia és piacgazdaság legerősebb közép-európai bástyája, Ausztria tőzsdeindexe például majdnem kétszer annyit esett, mint a BUX, pedig a bécsi parlamentbe még nem jutott be az ámokfutó Fidesz 2/3-os többsége.

Lényegében ugyanolyan teljesítményt nyújtott a magyar tőzsdeindex 2011-ben, mint más európai indexek, amelyek egyébként mind nagyon hasonlóan mozogtak.

A BUX ugyanannyit esett 2011-ben, mint a francia CAC, vagy a belga, román tőzsdeindex. Kicsivel gyengébben szerepelt a BUX, mint a német DAX, vagy a spanyol index, de jobban, mint az orosz, török, lengyel tőzsdeindex.

A forint gyengülése sem volt kirívó 2011. folyamán. Sok más deviza jóval többet vesztett értékéből, mint a forint, hiszen az egyébként állítólagosan válságban lévő euró forintárfolyama csupán 10%-kal emelkedett, míg a török líra, a dél afrikai rand, és az indiai rúpia sokkal többet gyengült mint a forint, hiszen az euró árfolyama ezekkel a devizákkal szemben 15-20%-kal erősödött. Régiós jóbarátaink pénze, a lengyel zlotyi is pontosan ugyanannyit gyengült tavaly, mint a forint. Sőt, olyan mintha a forint 1 hónappal a nagy testvér zlotyi árfolyamát és gyengülését követné, amit aligha lehet a Fideszre kenni. A brazil reál és a mexikói peso is ugyanannyit vesztett értékéből, mint a forint, hiszen az euró ezekkel a pénzekkel szemben is ugyanannyit erősödött, mint a forinttal szemben.

Az euró relatív árfolyama különböző devizákkal szemben 2011-ben.

Az európai államkötvénypiac földrengés sorozatában az egyes szuverén államok partjait egymás után érte el a cunami. Az alapvető trend a kötvények értékének csökkenése volt 2011-ben, és emiatt a hozamszintek emelkedése.

Miközben Európában már az év első felében is megroppantak a kötvényárfolyamok, és emiatt drasztikusan emelkedtek a hozamszintek, a magyar államkötvények egész jól állták a sarat a tavalyi év folyamán. Még a magán nyugdíjpénztárak kirablása, és a jogbiztonság megszünése sem jelentett problémát az űberlaza piaci szereplőknek, és csak év vége felé gyűrűzött be a halálmadár európai kötvénypiaci hangulat. Azaz a magyar kötvénypiacra csak késve ért el az európai cunami, hiszen év közben már az egekben voltak a portugál és ír hozamszintek, amelyek nyáron 13-14%-os 10 éves kamatot hordoztak, olyan országokban ahol a jegybanki alapkamat 1.5% euróban, miközben ugyanekkor a magyar forintkötvények még csak 7%os hozamszinten álltak.

ÖSSZEGEZVE: a Fidesz ámokfutása semmilyen hatással nem volt a magyar tőkepiacra. Ugyanis az a helyzet, hogy a láncfűrészes pszichopatáknál is vannak nagyobb marhák: a tőzsdei pilótajátékosok, akik gondolkodás nélkül mindig minden szemetet megvesznek. És vesznek, és vesznek, és vesznek... Így a magyar pénz- és tőkepiaci folyamatok lényegében csak a nemzetközi mozgásokat követték.

KONKLÚZIÓ: ez a status quo a piacon akár még sokáig is fennmaradhat, és tovább sodródhat a magyar tőkepiac a nemzetközi hullámokkal, továbbra is teljesen figyelmen kívül hagyva a láncfűrészes pszichopaták ámokfutását. Vagyis kedvezőtlen nemzetközi hangulatban valószínűleg együtt esne a magyar tőkepiac az európaiakkal, kedvező nemzetközi hangulatban viszont akár 10-20%-kal is emelkedhetnek a magyar részvény- és kötvényárfolyamok, és akár 10%-kal is erősödhet a forint. Ez a jelenség jól tükröződik a BUX index utolsó 3 havi teljesítményében is, amikoris 20%-os emelkedés után már képtelen volt érdemileg visszaesni, és inkább egyre feljebb kapaszkodott, miközben horrorcunamit borított a Fidesz a piacra.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2012.01.22. 17:52:46

Azt hiszem mindenki elfeledkezett a lényegről.
Itt nem az a kérdés, hogy az EU-val szemben támogassuk-e a saját kormányunkat vagy sem, és hogy háború van-e vagy sem.
Hanem arról van szó, hogy az EU tagja vagyunk. Remélem még mindenki emlékszik arra, amikor beléptünk. Na akkor elfogadtuk, hogy az EU szabályai ránk is vonatkoznak.
Ha Brüsszelnek nem tetszik a gazdaságpolitikánk, akkor beleszólhatnak.
Tetszik vagy nem tetszik.
Leegyszerűsítve 2 lehetőségünk van: vagy úgy viselkedünk, ahogy az EU-ban szokás, vagy ha nem tetszik, akkor kiléphetünk az EU-ból.
süti beállítások módosítása