HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az igazi unió felé vezető első lépések

2012-jan-29 | 28. nap |  Énvezettem?

Lehet, hogy az Európai Unióból mégiscsak unió lesz a végén. Vagyis nemcsak államok laza konföderációja, hanem tényleges uniója. Németország megtette az ehhez vezető első lényeges lépést azzal a tervezettel, miszerint a görög költségvetést felügyelet alá kell venni, hogy a nagyobb kiadásokat ellenőrizni tudják, másrészt pedig, hogy a pénzügyi fegyelmet biztosítsák és a pénzügyi stabilitáshoz és az ország gazdasági fellendítéséhez szükséges reformokat végre meghozzák.

Németország, úgy tűnik, rájött, hogy itt az ideje a szemléletbeli váltásnak. Annak, hogy a laza, államok közötti egyezségeken alapuló együttműködés helyett tényleges gazdasági egységet (uniót) hozzunk létre. Ehhez pedig két lényeges dolog kell.

Először is be kell látni, hogy az EU déli tagállamai nem képesek hosszútávon külső gazdasági segítség nélkül "európai" színvonalon muzsikálni. Felzárkózni még fel tudnak, főleg masszív EU-s költségvetési lyukfoldozások árán, de belső rendszerük, az elmúlt évszázad gazdasági és politikai öröksége miatt egyszerűen nem versenyképesek, s nem is lesznek azok az elközvetkezendő néhány évtizedben. Hacsak nem hajlandóak szakítani ezzel a gazdasági és politikai múlttal. Sajnos az elmúlt két év görög, olasz és spanyol vergődését látva, szerintem, erre nem hajlandóak.

Innentől kezdve, ha tetszik, ha nem, be kell látni, hogy tartós külföldi, értsd északnyugat-európai segítség nélkül ezen államok nem életképesek — a versenyképességről nem is beszélve — hosszútávon. Ha az EU-ban akarjuk őket tartani, ha az EU-ban akarnak maradni, akkor minden évben szisztematikusan támogatni kell majd ezeket az országokat.

Ez viszont nem lesz könnyű. Egyrészt a mostani 'támogató' országoknak kell majd belátnia, hogy a mostani helyzet állandósul, és minden évben kevesebbet kapnak majd vissza a közösből, mint amit oda betesznek. Másrészt pedig a segítségre szoruló államoknak kell belátni, hogy akármennyire is akarták eddig, megfelelő gazdasági és politikai változások nélkül bizony zátonyra futott, zsákutcába jutott a fejlődésük, és tartós (nem csak ideiglenes) s emiatt jelentős külföldi segítségre szorulnak.

Maga a rendszer — a segítségre szoruló államok folyamatos támogatása — nem lenne forradalmi dolog, hiszen az USA így működik már régóta. Az USA-n belül a déli államok jelentős és szisztematikus költségvetési támogatással tudnak csak zöld ágra vergődni nagyjából az egyesülés óta. Az államok közötti újraelosztási rendszer kialakult, a gazdasági teljesítmények közötti különbség ismert. Ha valaki jobban utána gondol, egy hasonlóan nagy méretű gazdasági egységnél, mint az USA, talán nem is olyan furcsa, hogy bizonyos térségek nem annyira, vagy egyáltalán nem hozzák az átlag gazdasági eredményeket. Az már talán furcsább, hogy bizonyos államok évtizedek óta 'negatívban' állnak, de bizonyos természeti és népesség(sűrűség)i adottságok mellett ez elkerülhetetlen.

A második dolog az igazi unió létrehozásánál a központi ellenőrzés kialakítása. Eddig az EU-s tagországok foggal-körömmel küzdöttek az ellen, hogy a szuverenitásukat megrövidítő központi (gazdasági) kormányzásnak ellenálljanak. A közös fizetőeszköz kialakításánál is elsőrendű feltétel volt, hogy ennek bevezetése ellenére a gazdasági irányítás (és ellenőrzés) megmarad állami szinten.

A német javaslat szerint ennek a nem megfelelően teljesítő államok esetében búcsút kellene mondani. Vagyis akkor, ha tényleges, hosszútávú gazdasági segítségre szorulnak, akkor egy központi szerv ellenőrizze a gazdsági program (felzárkóztatás) végrehajtását. Ez az első lépés egy komolyabb centrális gazdaságpolitika felé, és gondolom lesznek elegen, akik kifogásolni fogják ezt.

Pedig enélkül egyszerűen lehetetlen, hogy a tervbe vett gazdasági mutatókat ténylegesen megpróbálja teljesíteni minden tagállam. Amíg bármelyik állam a szuverenitást hangoztatva kibújhat a közösség által megszabott irány és költségvetési fegyelem tartása alól, addig nem lesz sem egységes EU. Sőt, a most még magukat a megállapodásokhoz tartó tagállamok is elkezdenek majd arról gondolkozni, hogy miért pont ők tartják be a játékszabályokat, hiszen akik nem így tesznek, azokat is 'megmenti' az EU.

A tervezet pont ezt mondja ki: elfogadjuk, hogy nem tudtok a saját lábatokon megállni gazdaságilag, és segítünk is, de innentől kezdve a mi játékszabályaink szerint kell tovább játszanotok. 

Szerintem fair play.

Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz a nemzetközi reakció a tervezetre.

Címkék: politika eu közigazgatás · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr953966197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bíznak Németországban a befektetők 2012.02.01. 14:33:03

Az euróövezet történetének második legalacsonyabb hozamú 10 éves kötvénykibocsátását bonyolította le Németország szerdán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása