HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Térdre kényszerítettük őket

2012-ápr-30 | 120. nap |  Énvezettem?

Az index heti összefoglalója szerint térdre kényszerítettünk félmilliárd embert. Mindamellett, hogy nem szeretem a kormány folyamatos háborús retorikáját, azért jó lenne azt is világosan látni, hogy kit is kényszerít térdre az elmúlt két év gazdaság politikája.

Ez nem az az 500 millió ember lesz, akikre a cikk címe utal.

A mostani gazdasági irányzat következménye, hogy újabb nadrágszíj szorítást vár el tőlünk a kormány. 600 milliárdos szigort jelentő konvergenciaprogramunk lett egyszercsak, benne sokminden jóval. Lesz új adó, e-útdíj és dugódíj is, hiszen minderre szükség van ahhoz, hogy végre 3 százalék alá jusson az államháztartás hiánya.

Persze arra talán még emlékszenek néhányan, hogy annak idején a Fidesz legnagyobb ígérete pont az volt, hogy egy kétharmados többség esetén elegendő felhatalmazásuk lenne arra, hogy a strukturális átalakításokat megalapozzák, megkezdjék, és akár végre is hajtsák.

Ezekre pedig azért lenne még most is szükség, mert nem azzal van a baj, hogy mi kevés adót fizetünk be, hanem azzal, hogy az állam ezt felelőtlenül szórja és, ami még fontosabb, nem elég hatékonyan használja fel. Brüsszel sem arra kényszeríti a kormányt, hogy több adót szedjen be, hanem hogy a költségvetést egyensúlyban tartsa. S ennek az érmének csak egyik oldalát jelenti az adók számának és mennyiségének növelése. A másik oldal a kiadások szisztematikus (és társadalmi konszenzusra alapuló) harmonizálása és a bevételekhez való igazítása lenne.

Ezen oldal átalakítását kellene végre bátran felvállalnia a mostani kormánynak. Lehetősége lenne rá, hiszen egy kétharmados többséggel a központi költségvetés alá tartozó majd összes közigazgatási szerv működését meg tudnák reformálni.

Ehelyett az ország újrafelosztására jutott csak ideje a Fidesz kormánynak az elmúlt két évben. Ja, és még arra is, hogy a többségtől még több adót szedjenek be azon az ürügyön, hogy Brüsszel (és az EU) arra "kényszeríti" őket, hogy ezeket az adókat beszedjék. Az unortodox gazdaságpolitikát vad ötletek irányították naív idealizmussal párosítva, ami az egyik legveszélyesebb lehetséges keverék. Egy kis rokon-koma-barát fűszerrel megízesítve pedig csak ehetetlenné vált ez a főzet is.

A félmilliárd ember helyett csak majd tíz milliót sikerült az elmúlt két évben térdrekényszeríteni.

De őket alaposan.

Címkék: politika gazdaság fidesz belföld adó közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr634480737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása