HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Gazdasági hiánynövekedés

2012-okt-17 | 290. nap |  Énvezettem?

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu által rendezett Budapest Economic Forum konferencián ezt mondta az index szerint:

„Ha szembenézünk a tényekkel, akkor azt kell mondani, hogy a gazdaság most kezd azzal a valós teljesítménnyel szembenézni, amit produkálni tud. Eddig a hitel és az államháztartási hiány vitte a növekedés, most, amikor ezeknek vége, nagyjából látjuk, azt hogy a magyar gazdaság valójában 0 körüli ütemben tud bővülni”.

Nos nézzünk szembe a tényekkel.

Az elmúlt évtizedben az állami költségvetés hiánya minden (vagy majdnem minden) évben meghaladta a növekedés hiányát. Ez azt jelenti, Varga Mihály olvasatában, hogy minden (vagy majdnem minden) évben a magyar gazdaság azt a valós teljesítményt produkálta, ami tudott, vagyis egyáltalán semmit vagy inkább negatív növekedést. Vagyis az elmúlt évtized (vagy kettő) úgynevezett növekedése nem volt más, mint a külső hitelek által fenntartott állami túlköltekezés által generált látszatnövekedés.

Persze, ez nem lenne baj, ha közben a gazdaság elért volna egy olyan állapotba, hogyha ezt a mesterséges oxigéncsapot hirtelen elzárják, akkor megáll a lábán, s bár lassabban, de tovább növekszik. Csakhogy ezt nem sikerült elérnünk.

A szerencsétlenség a szerencsétlenségben az, hogy tényleges gazdasági fejlődés tekintetében (vagyis államháztartási hiány nélküli gazdasági fejlődés) nem csak mi nem növekedtünk, hanem rengeteg más európai állam sem. Az ő szerencséjük a mostani nemzetközi gazdasági helyzetben viszont az, hogy olyan gazdasággal rendelkeznek, amely az államháztartási hiány ellenére képes nullára kijönni vagy pozitív, tényleges növekedést produkálni (mégha ez kisebb, mint az államháztartási hiánnyal megspékelt érték).

De nekünk ilyen szerencsénk nincsen. A gazdaságunk ugyanis még mindig belső, költségvetési hiányra támaszkodó köldökzsinóron lóg. S addig nem is fog ez megváltozni, amíg ilyen hatalmas (legalábbis a magyar viszonyokhoz képest hatalmas) előnyökhöz lehet jutni állami támogatás, sógor-koma-jóbaráti alapokon kiosztott kegyeleti pályázati pénzeken, s amíg a közbeszerzés tényleges verseny helyett előre megkent és lejátszott zsugaparti.

A legnagyobb baj az egészben mégis az, hogy a mostani politikai elit mást sem ismer. Nem tudja, hogy milyen az, amikor a költségvetés pozitívban zár (Hollandia vagy Norvégia például igen), s azt sem, hogy mire másra lenne érdemes költeni a külső kölcsönöket, mint a (fele)barátok és pártkatonák közvetlen vagy közvetett támogatására.

A mi egyetlen pozitívum az, hogy mostanra elkezdett ez a régi bevált rendszer tisztességesen összeomlani. Ha nem vigyázunk, még tanulhatunk is belőle...

Címkék: politika gazdaság belföld közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr704853695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása