HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

800 milliárd, volt, nincs.

2010-máj-01 | 120. nap |  Énvezettem?

Egy nap alatt Orbán Viktor leendő miniszterelnöknek sikerült eltüntetnie 800 milliárd Ft-ot, és senki nem ír erről a hazai lapokban (csak mondjuk itt, de egészen más aspektusban). Az itthoni választások utáni örömmámort csak a Financial Times-ben megtalált cikk ellensúlyozza, de az keményen. Ahogy írják:

But the forint dropped sharply yesterday as investors digested comments from Viktor Orban, Fidesz leader. ... By midday in New York, the forint was down 3.7 per cent at Ft203.65 against the dollar and lost 2.3 per cent to Ft269.17 against the euro.

Nézzük, hogy ez mit is jelent egy átlagmagyarnak.

Elsősorban azt, hogy ha külföldre megy, akkor ennyivel, vagyis majd három százalékkal többet kell fizetnie mindenért. A devizahiteleseknek gondolom nem kell ecsetelni a következményeket, hamarosan viszontlátják majd a törlesztőrészleten.

De itt nem állt meg a dolog. A forint leértékelése azt is jelenti, hogy az össz nemzeti termék, a munkánk eredménye is kevesebbet ér. Pontosabban, amennyire ezt a Pénzügyminisztérium GDP számításai alapján figyelmbe lehet venni, nagyjából 800 milliárd forinttal kevesebbet (3%-kal számolva). Hogy ezt az összeget perspektívába hozzuk, azt tudni kell, hogy a múlt évben az államháztartás teljes hiánya 920 milliárd Ft volt a PM szerint. Vagyis Orbán Viktor kijelentése majdhogynem ugyanakkor kárt okozott az országnak mint amit a központi költségvetési szervek egy év alatt kitermelnek.

A 800 milliárddal kevesebb személyenként 80 ezer forintot jelent, ha 10 millió emberrel számol valaki. Az aktív keresőket figyelembe véve (mondjuk 2 milliót), ez az összeg már 400 ezer Ft-ra rúg. Ami azért nem mindegy, ha a zsebben marad, vagy kiesik.

Nos a 800 milliárd Ft-os extra hiányt elértük egy nap alatt azzal, hogy a miniszterelnök azt mondta, hogy a hiány nagyobb lesz, mint vártuk.

Mr Orban said Hungary's fiscal deficit would be higher than the target set by the International Monetary Fund, which bailed out the country last year. 

Arra azért kiváncsi volnék, hogy honnan szerzi a leendő miniszterelnök az információit. A Pénzügyminisztérium legutóbbi adatai szerint, ezen idő szerint április 14-i és egyenlőre csak a márciusi adatokat tartalmazza, a hiány nem egetverően magasabb, mint az elmúlt években.

Ha az első három hónapot jobban szemügyre vesszük, akkor sem változik lényegesen a kép. A hiány magasabb, mint az elmúlt évben volt, viszont nem annyira magas, hogy valaki egyből azt mondja, hogy a gazdaság kivérzett, az államadósság tarthatatlan mértéket öltött, és nem tudjuk, hogy az év végére hogyan fogjuk a tervben megadott állami hiányt betartani.

Vagyis egyáltalán nem értem, miért is nyilatkozott Orbán Viktor úgy, ahogy. Ha ő is csak a Pénzügyminisztérium által közreadott adatokra támaszkodik, akkor elég furcsa a Fidesz által megadott előrejelzés.

Ha viszont "bennfentes" információja van, akkor azt illene nyilvánosságra hoznia. A minimum egy demokráciában ez lenne. Nem csak azért, mert adatnyilvánosság van, hanem azért is, mert leendő miniszterelnökként igenis gondja-baja az, hogy a hitelességét megalapozza. Nyolcévi aknamunka után váltani kell, hiszen maga mondta, hogy a háromharmad miniszterelnöke akar lenni, nem csak a pénzügyi belső köröké.

Még azt is érteném, hogy nem csípi Simor Andrást, a jegybank elnökét, de azért vannak határok, amelyeket nem szabadna átlépnie. Még a mostani örömmámorban sem.

Lars Christensen at Danske Bank said the remarks only confirmed his view that the positive reaction on the Hungarian markets to Fidesz's win was overdone.

Nos, a Fidesz győzelmét s annak fiszkális hatását a magyar gazdaságra ezzel jóváírta a nemzetközi pénzügyi piac.

Volt, nincs.

Címkék: politika gazdaság külföld belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr501966051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alszakall 2010.05.01. 20:05:17

Az árfolyamesés az állampolgárnak rövidtávon rossz, hosszútávon nem feltétlenül. Exportot élénkít (ld Kína), így a gazdaságnak jót tehet. Felfoghatod befektetésként is..

alszakall 2010.05.01. 20:51:08

Nem vagyok szakember, csak érdekel, s az utánanézés idő, ezért írok több részletben.
1.Tehát a B-kormány által kitűzött hiánycél 3,8%. Februárban a PM szerint elértük az 1,4%-ot, s bár ez márciusban 1%-ra csökkent, logikusnak tűnik hogy ez így nehezen lesz tartható.
2. Valóban, ha minden megy tovább, hiányunk nem lesz sokkal rosszabb (kérdés az ez évi GDP csökkenés, B-kormány szerint GDP 0,4%-ával lenne rosszabb), csakhogy a büntető nemzetközi környezetben ez tarthatatlan.
3. A hiány kockázatos része az adóbevételek elmaradásából (rosszabb gazdaság) és az állami cégek esetleges rejtett veszteségéből (pl. esetleges kötelező BKV buszvásárlás) adódik, a Fidesz szerint
4. By the way, ez évben jár le nagyobb összegű állampapír, PM alapján 1200 milliárd értékben
5. az említett árfolyamváltozást tartósnak veszed, ez egyáltalán nem biztos (bár szerintem közelebb áll a reálishoz)
6. A sajtó alapján Orbán gazdaságélénkítést akar, erre egyáltalán nem költöttünk, s ennek forrása a hiánynövekedés. Minden jel szerint ezt készíti elő
Bocs a linkek hiányáért, egy kis keresgélés senkinek sem árt :)

alszakall 2010.05.01. 20:53:28

4. Bocs, pontatlan voltam: az eredeti szövegben állampapír szó nem szerepel, az összeg "a költségvetés adósságával kapcsolatos folyó kiadás".

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.05.01. 22:52:11

@alszakall: Kösz a pontokban említettek felvetését. Pár reakció:

A hiánygörbék 2006 kivételével rendesen ellaposodtak az év második felében, még a múlt évben is, pedig akkor aztán tényleg gazdasági világválság volt.

Adóbevétel elmaradást nehéz ütemezni, de a Fidesz egyébként is a kiadási oldalra koncetrált a választásokkor (miszerint kisebb-kevesebb önkormányzatok, hatékonyabb közigazgatás, minisztériumok számának csökkentése, stb.). Az adóbevételek elmaradása egyébként is többezer éves kifogás...

A költségvetés adósságával kapcsolatos folyó kiadás bármi lehet, akár egy rövidlejáratú kölcsön átütemezése is vagy annak nehezebbé válása mondjuk a görög válság miatt. Szerintem a Fidesz pontosabban is fogalmazhatna, már nem ellenzékben operálnak, ahol a kormánypárt minden lenyúlhat (micsoda lém indok volt ez is annakidején).

Árfolyamváltozásokban nem vagyok jó, a mostani változás normálisnak látszik. De nehéz is azt elhinni, hogy a magyar valuta értéke független a belső gazdasági mutatóktól. A kettő között pedig már régen nem látom a kapcsolatot (tudom, jegybank, devizahitelek, stb.).

Szerintem a lényegen, miszerint OV kijelentése két napon belül majdnem akkora "hiányt" okozott rövidtávon az országnak (s ebben benne van a hitelek ezéves visszafizetése is, amit nem forintban teszünk meg), mint a költségvetés hiánya lenne éves szinten, ez sajnos mit sem változtat.

alszakall 2010.05.02. 10:02:52

jó reggelt,
a görbe valóban laposodik többnyire év vége felé, kérdés talán a GDP csökkenés (2009-ben kb 6%) mértéke, .
Virtuálisan rövidtávon valóban nő az adósság, de ez szerintem nem érdekes mert
1 devizabevételeink is vannak. 2010-ben a tuti nettó EUs támogatás 2,5milliárd euro (PM), ez az ez évben lejáró deviza kölcsön 132%-a, feltéve hogy a devizaadósság aránya a most lejáró részletben is az egészhez hasonló arányt képvisel (nem találtam adatot). Ha nem, akkor az érv erre az évre nem érvényes, de a többire jobban.
2 Értéktelenedő valuta hajtja a gazdaságot, márpedig az adósságot hosszútávon ez határozza meg.
Kapcsolódó link: www.project-syndicate.org/commentary/feldstein16/English
A honlapot nemrég találtam, egy think-tank, jónak tűnik, 1 ujságíró/1 politikus, a többi expert, pl Stiglitz ő kapta 2001-ben az asszim információért a Nobel díjat.
Az összes adatom a Bajnai-kormánytól származik, mivel övék az utolsó update.
süti beállítások módosítása