HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Forint, euró, csodák

2010-máj-06 | 125. nap |  Énvezettem?

Gyengül a forint, napról napra veszített az értékéből, ahogy írja az index. Hétfő óta nagyjából 5%-kal ér kevesebbet, amit termelünk, ha valaki euróbal szeretné eladni, s mindez amellett, hogy az euró önmagában is vesztett az értékéből mondjuk a dollárhoz képest.

S időnként még az az érzésem is támad, hogy mindenki a csodát várja, hogy a forint egyszercsak erősebb lesz, meg azon csodálkozik, hogyan is lehetséges az, hogy ez nem történik meg.

Pedig hát egyszerű ez, kéremszépen.

A választási eredmények utáni eufóriát Orbán kegyetlenül kicsinálta a hiányra és annak mértékére vonatkozó nyiltakozatával. Ez keményen kibolyhozta a pénztárcáinkat, egy nap alatt majd egy éves költségvetésnyi hiánynak megfelelő összeggel.

Innentől kezdve pedig igazán semmi komoly, legalábbis pozitív komoly, nem történt gazdaságilag az új kormány részéről. Mint ahogy a Fideszfigyelő is megírta, a Fidesz csak riogat, mégpedig még nagyobb bajjal, még több hiánnyal.

Mintha nehéz lenne nekik felfogni, hogy ettől jobb nem lesz. Sem a hiány nem lesz kevesebb, sem a valutánk nem fog tőle többet érni, főleg egy mostani, görög-portugál-spanyolviasszal megáldott helyzetben. Mindenki azt figyeli, melyik állam lesz képes egyszerre úgy költségeket faragni, hogy a bevételi oldala se omoljon össze azonnyomban.

Erről szólna a görög program és pénzügyi segély is: drasztikusan kevesebb állami kiadás, az adófizetési hajlandóság növelése (akármibe is kerül), a szürke és feketegazdaság visszaszorítása, valamit ÁFA növelés, valamint a várható bevételek ideiglenes áthidalása.

Ugye ismerősen hangzik?

Ezt kellene most hallani a Fidesztől is, nem pedig azt, hogy a hiány mekkora lesz az áprilisi adatok szerint (ami még nem nyilvános a Pénzügyminisztérium szerint, de a Fidesz már tudja... ez is megérne egy misét, de hagyjuk).

Akkor talán a forint árfolyama is másként alakulna. 

Nekünk maradnak a csodák.

Címkék: gazdaság belföld adó forint

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr611979547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása