HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Egy tisztességes forradalmat kéne csinálni!

2011-ápr-28 | 117. nap |  Énvezettem?

A Fent és Lent blog szerint három nagy, alulról jövő forrdalamunk volt az elmúlt néhány évszázadban, a 48-as, a 18-as és az 56-os. Minhárom után bekövetkezett egy rövid, nemzeti konszenzuson alapuló társadalmi helyzet, amelynek hosszútávú hatása volt az egész országra. S az értékeket, amelyek ezek a forradalmak képviseltek, nem nagyon lehet eltörölni, annak ellenére, hogy mindhárom forradalmat országos méretű visszarendeződés követett.

Akár hogyan is nézzük, viszont, egyik forradalom sem érte el azt, amit szerettünk volna.

Több, mint ötven évvel a függetlenségért folytatott 48-as forradalom után még mindig nem voltunk önálló nemzet, mégha a kiegyezés valamennyire segített is a politikai helyzeten. A 18-as forradalom nagyrészt a felemelkedő munkásosztály létkörülményeire fókuszált, míg az 56-os forradalom egyik központi célja a szocialista gazdaság (beszolgáltatások) eltörlése, és a magántulajdon visszaállítása volt, de egyik sem érte el a célját. Igaz ugyan, hogy a munkásosztály körülményei valamelyest javultak a 20. század első felében, ez nagyrészt a hasonló nemzetközi légkörnek volt köszönhető. A szocialista gazdaság jótevényeit pedig 56 után még pár évtizetid élvezhettük.

Akár a forradalmakat leverő külső erők, a külpolitikai tényezők befolyását (és annak figyelmen kívül hagyását) nézzük, akár csak a három forradalom kimenetelét, nehéz elkerülni annak a következtetésnek a levonását, hogy bizony, forradalmat nem tudunk csinálni.

Legalábbis olyat nem, aminek azonnali és következetes hatása lenne az országra, és az emberekre. S mindez annak ellenére, hogy mind a három forradalom győzelmet aratott itthon, és viszonylag széles társadalmi bázissal rendelkezett.

De a régi mondás szerint forradalom csak az, ami sikerül, az összes többit zendülésnek nevezi a történelem. S ilyen szemszögből nézve ezidáig csak zendüléseink voltak.

Ami végkövetkeztetés önmagában a magyar forradalmakra nézve még nem lenne rossz, hiszen előbb vagy utóbb majd mindegyik elérte a célját (mégha csak több évtized eltelte után is). A társadalmi átrendeződést, Magyarország függetlenedését és felszabadulását nem lehetett megállítani, csak késleltetni.

A mostani helyzetünkben, Csörögpata határmezsgyéjén, talán a legnagyobb kérdés pont az, hogy a szokásos, függetlenségi harcunkban most éppen kinek a rabságából akarjunk megmenekülni.

Ahogyan én látom, a leginkább a saját, középeurópai, kicsit mindenfajta, sumákolós, problémákat évtizedekig a padló alá seprő életünkből kellene kiszabadulnunk.

Egy tisztességes forradalommal talán még sikerülne is.

Címkék: politika társadalom belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr792788222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása