HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kiút a diplomásadóból

2011-sze-09 | 251. nap |  Énvezettem?

A kormány azon gondolkozik, hogy extra adót vessenek ki a diplomásokra. Nem arról van szó, amit Hoffmann Rózsa vetett fel, miszerint a most képzésben részesülőkkel irassanak alá egy szerződést, hogy amennyiben elhagyják az országot a diplomaszerzés után, akkor fizessék vissza a képzésük árát. Hanem arról, hogy a diplomások, a már diplomával rendelkezők új adóformával támogassák a felsőoktatási képzést. Vagyis, hogy a diplomások egy különadó formájában finanszírozzák az oktatást.

Az ötlet több dolog miatt sem jó ötlet.

Először is a diplomások nagy átlagban már most is többet adóznak, mint a diplomával nem rendelkezők. Hiszen, megint átlagosan, magasabb fizetést kapnak, ami után még az egy kulcsos adóval is többet fognak adózni, mint a kevesebbet keresők.

Másodszor, ha a kormány több adóbevételre akar szert tenni, akkor nem a diplomásokat, mint réteget kellene keményebben adóztatni. Ezer és egy módja van annak, hogy adóbevételhez jusson egy kormány egy olyan országban, ahol az adókerülés nemzeti sportnak számít. Ahol az ÁFA befizetések és visszatérítések rendszere átláthatatlan, és egyébként is eredetileg csak arra volt kitalálva, hogy a központi költségvetés likviditását biztosítsa. Ahol bármilyen luxuscikket szemrebbenés és az adóhivatal kérdezősködése nélkül le lehet költségként írni. (Ugyan mondja már meg valaki, hogy miért van szüksége egy könyvelő cégnek vitorláshajókra ahhoz, hogy a munkájukat el tudják végezni?)

Harmadszor pedig, mert ezzel tudják a lehető legjobban felgyorsítani a diplomások kiáramlását. Hiszen hol nem kell majd azért még egy külön adót kifizetni azért, mert valakinek diplomája van? Na ugye.

Külföldön, és csakis ott lehet megmenekülni a kormány ilyen jellegű intézkedései elöl. Ha valaki tartósan külföldön tartózkodik, akkor választhat, hogy hol fizet adót. Ha külföldön, akkor mindenfajta adót majd ott fizet, és semmilyen adót nem fizet majd Magyarországon.

A kinti fizetések, elhelyezkedés, lehetőségek mellé a kormány letett mégegy érvet. Lehet, hogy az utolsó hiányzó érvet a még kételkedőknél.

Címkék: politika egyetem belföld adó · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr253214842

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: „Arra van szükség, hogy felrázzuk a diákságot” – Interjú Polgár Dórával 2011.10.09. 12:13:34

A múlt szombati D-Day óta egyre népszerűbb Hallgatói Hálózat egyik aktivistájával, az október elsején beszédet mondó Polgár Dórával beszélgettem felsőoktatásról, a hallgatóság helyzetéről és az általa a “hatalmába belebolondultnak” nevezett kormá...

Trackback: Nem értek egyet Réthelyivel 2011.09.11. 11:29:33

 Az ötletét ragyogónak tartom, hogy adóztassák meg a diplomásokat. Megérdemlik! Hisz némelyikük néha gondolkodásra vetemedik. Ez a fülkeforradalomban felér egy szabotázzsal! Örüljenek a diplomások, hogy ennyivel megússzák.Amiben nem értek egyet a ...

Trackback: Búcsú a modern felsőokatástól 2011.09.11. 01:55:52

Kevesebb hallgató, átláthatatlan szelekció, kézből etetés - támogatás a  "nemzeti középosztálynak", a többieknek munkanélküliség vagy emigráció. Ilyen brutális osztálypolitikát az ötvenes évek óta nem látott a felsőoktatás. Az elmúlt napokban sok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincsmit 2011.09.09. 23:57:40

És az utolsó pedig szépen leoltja a villanyt...

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2011.09.10. 02:29:20

@nincsmit: Azért szerencsére ennyire nem vészes a helyzet. De aki azon agyal, hogy menjen-e vagy se, szerintem most kapott még egy lökést a menés irányába. Hiszen ki akarna az mai mennyiség felett még több adót fizetni csak azért, mert van egy diplomája?

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.09.12. 13:37:25

Ez nem más, mint a sávos adózás és a tandíj egy másik, hatékonytalanabb formája.
Ugyebár az ötlet alapvetése az, hogy a diplomások jobban keresnek, ezért jogos az elvárás, hogy az átlagnál jobban járuljanak hozzá a közös terhekhez, illetve az oktatás költségeihez.

Ha plusz bevételekre van szüksége az államnak (amit a jelen gadzasági helyzetben nem kétlek), akkor azt simán megoldhatná sávos adózáson, ingatlanadón vagy tandíjon keresztül.
Csak sajnos pont ezek a politikusok voltak azok, akik a sima megoldásra nemet mondtak, és most nem mehetnek szembe az 1-2 évvel ezelőtti önmagukkal.
süti beállítások módosítása