HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A képzési díj visszatérítésének fonákja

2011-nov-08 | 311. nap |  Énvezettem?

Az felsőoktatási képzési díj visszatérítése először jó ötletnek tűnt sokak számára. Arról van szó, hogy az egyetemi, főiskolai évek után, ha valaki a tanulmányai után külföldön vállal állást, térítse vissza az oktatásának költségeit. Hiszen, ahogy az okoskodás szól, nem itthon, hanem külföldön kamatoztatja a tudását, s ezzel nem a magyar államot, nemzetet, közösséget (mindenkinek ízlése szerint) gazdagítja tevékenységével.

Csakhogy a képzési díj visszafizettetésével pont az ellenkezőjét fogják elérni annak, amit eredetileg szerettek volna. Vagyis nem fogják a hallgatókat rábírni arra, hogy maradjanak. Viszont az intézményeket és a minisztériumot érdekeltté teszik abban, hogy a hallgatók külföldre távozzanak. Vagyis ez a Hoffmann Rózsai ötlet visszájára fordítja a felsőoktatást.

Jelenleg egy felsőoktatási intézmény (vagy az oktatási minisztérium) csak költséget termel. Vagyis hosszútávon befektet saját hozam nélkül. Pénzt (energiát, időt és anyagiakat) öl abba, hogy a következő nemzedék értelmiségét kinevelje anélkül, hogy rá nézve rövid- és középtávon ennek akármilyen következménye is lenne. Ha a képzés sikerült, ha nem, nem lát belőle vissza semmi pénzt. Más szóval jelenleg nincs visszacsatolás egy felsőoktatási intézmény vagy a minisztérium és az általa képzett hallgatók teljesítménye között.

Ami persze baj, és ezen változtatni is kellene. Teszi ezt a Hoffmanni ötlet is, csak ördögien: pozitív visszacsatolás helyett dupla negatívval.

Az új törvény(javaslat) szerint egy intézmény, a minisztérium vagy az állam csa akkor lát majd pénzt vissza, ha a hallgató külföldre távozik munkát vállalni. Vagyis a felsőoktatás jelenlegi súlyosan negatív, csak költséget teremtő állapota mellett mostantól fennáll a lehetőség arra, hogy az állam, a minisztérium, az intézmény 'visszanyerje' a költségeit, vagy legalábbis annak egy részét, de csak akkor, ha a végzős diák megy.

Vagyis az állam, a minisztérium, az intézmény érdekeltté válik abban, hogy minél több olyan diákot termeljen ki, amelyek azután elhagyják az országot, és a jelenlegi helyzet szerint visszafizetik a képzési díjat. S ilyen szempontból egyáltalán nem válik érdekeltté abban, hogy olyan végzős diákokat eresszen szélnek, amelyek az országban maradnak. Hiszen azok, akik maradnak, 100%-os költségtényezővé válnak, míg azok, akik mennek, visszatérítenek, s ezzel sokkal kevesebbe kerülnek az államnak.

Hosszútávon tehát nem 'éri majd meg' olyan diplomásokat kitaníttatni, akik maradnak, mert ezek minisztériumi szinten csak költséget jelentenek. Olyan diákokat akar majd a minisztérium és az állam, akik mennek, és visszafizetik amibe kerültek.

Ami, akár mennyire meghökkentő is, talán a lehető legjobb, ami történhet. Hiszen ez majd arra kényszeríti az egyetemeket és főiskolákat, hogy olyan szakágakban képezzenek, amelyre nemzetközi kereslet van, és olyan színvonalon, hogy az a nemzetközi munkapiacon meg is állja a helyét.

Csak a szegény, nagyköltséges itthonmaradottakkal kell majd mit kezdeni. Ha még lesznek majd, úgy tíz év múlva...

Címkék: politika egyetem belföld közigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr143362776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.11.08. 15:13:20

Azért ez nem annyira rossz jövő.
Szerintem eleve nem a hazai nívót, hanem a nemzetközit kellene mércének tekinteni. Exportból élünk. Olyan szakemberekre és vállalkozásra van szükség, akik megállják a helyüket a német, angol, francia, stb mérnökökkel szemben is megállják a helyüket.

De azért jó lenne, ha ezek a nemzetközileg képzett, magyar mérnökök haza is jönnének.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.11. 18:59:49

Khm, ha el akar valaki menni külföldre tanulni, akkor megnézi, mibe kerül kint egy albérlet/kollégium, meg a tandíj, aztán lehet inkább itthon marad.
Ettől még teljesen jogos a felvetés; szerintem sem jó a koncepció.
Én úgy csinálnám, hogy 1. a hallgató nyilatkozhasson, 2. aki amúgy is tandíjas, az végzés után oda megy, ahova akar.
Aki államilag finanszírozott képzésen van, és tényleg szegény, az örül, ha bekerült a rendszerbe, mert így sem olcsó kifizetni.
Másrészt, tanulmányi eredményhez kötni sok mindent - mennyi újgazdag van, aki csak levet hűt az egyetemeken...
süti beállítások módosítása