HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A saját Amundsen-ünk

2011-nov-16 | 319. nap |  Énvezettem?

Olvasom a NewScientist oldalán, hogy a déli sarki nagy versenygésben, ami Scott és Amundsen között folyt azért, hogy ki is éri el a sarkot elsőnek 1911-ben, Scott eleve hátrányból indult, és ezért is vesztett. S az okokat új szemszögből feltáró Roland Huntford szerint Scott (aki ugyan elérte a Déli sarkot, de csak Amudsen után, és a visszafele vezető úton meghalt) főleg a hozzáállása miatt veszített: morbidan romantikus volt, aki hősi halál tradiciójának áldozatává tette önmagát.

Huntford szerint a két egymással versengő sark-kutató naplója nagyon sokat elárul arról, hogyan álltak hozzá a Déli sark meghódításához. Scott, a romantika fogságában azt várta, hogy az út nehéz, emberfeletti erőfeszítést igénylő próba lesz, amelyet a hős (ő maga) majd csak élete kockáztatásával tud befejezni. Ezzel szemben Amundsen gyakorlatiasan állt a dologhoz. Tudta, hogy nehéz feladat előtt áll, így összpontosított és felkészült. Tudott síelni, a csapatát is e képesség alapján válogatta, és az út tervezésében nagy ráhagyással dolgozott.

A kettejük naplójában leírtak egymásnak gyökeres ellentétei. Scott-ot mintha még az ág is húzná, az ő naplója szerint az időjárás mintha az ellensége lenne. Ami azért is érdekes, mert Amundsen nem messze tőle mintha más földrészen lett volna ugyanabban a pillanatban, s az ő leírásaiban az időjárás nem ellenség vagy rosszakaró, hanem egyszerűen van, és sokszor még segíti is őket. 

A kettőjük hozzáállását, hangulatát talán ez tükrözi a legjobban: Scott folyamatos harcban áll az elemekkel, a helyzettel, a kihívással, míg Amundsen — és a norvégok — szerint nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő ruházat. Vagyis, ha a ruhád rendben van (amit Scott-ék szőtt ruháival ellentétben Amudsenék szőrmékkel oldottak meg nagyon okosan, az Északi sarki eszkimók példáját követve), és sítalp van a lábad alatt, akkor Amundsen szerint még az Isten is megsegít.

Nem bírom megállni, hogy ne vonjak párhuzamot a kettejük hozzáállása közötti különbség és a mai politikai helyzet között. Magyarországnak most van egy Scott-ja, aki kiáll, és hősiesen harcol az elemekkel, a bel- és külföldi helyzettel, Európával, a bankokkal, és bárkivel, akivel harcolni lehet. Romantikusan, hősi küzdelemre elszántan, összeszorított fogakkal és hősi pátosszal nyakonöntve.

Csakhogy a mellkas kidüllesztő szónoklatok helyett lehet, hogy szőrmeruhára és sítalpakra volna szükségünk a mostani gazdasági hóviharban. Valaki olyanra, aki ahelyett, hogy a hőst alakítaná nap mint nap, tudja, hogy merre kell menni, mit kell csinálni, és közben nem tesz úgy, mintha a világot mentené meg. Hiszen elvégre ez is csak válság, volt is ilyen már, és lesz is ilyen még, ha nem szedjük össze magunkat. S a világon nem egy olyan kormány és miniszterelnök van, aki a Scott féle romantikus küzdelem (vagy annak illúziója) helyett, Amundsen módjára teszi a dolgát, és nem csinál nagy ügyet belőle. Mert tudja, hogy a dolga nem a küzdelem maga, hanem a helyzet megoldása. Szakértelemmel, alázattal, a közösségért.

Hol vagy, magyar Amundsen?

Címkék: vélemény politika belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr383388131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2011.11.17. 10:12:59

Itt csak Amundcsány van, a Szemlőhegyen és a Margitszigeten (Angyalföldön) készül, bár szerintem alkatilag olyan, hogy már ebben a késő őszi deres-ködös időben is belefagy a sz...usz. Ergo nemhogy expedíció nem lesz ebből, hanem inkább zárt helyi foglalkozás javallott...

jenőke 2011.11.17. 12:56:44

Nagyon jó analógia!
Tréfás kedvemben csak annyit írtam volna, hogy itt vagyok - de sajnos itt van (még!) a magyar Scott.
Amundsenre várni kell, és remélni, hogy nem Godot jön.

rubberbandman 2011.12.12. 09:48:35

Huntford könyve nagyszerű, most olvasom ismét. A fő probléma szerintem az, hogy sokan még ma sem tudnak szembenézni a tényekkel, és elismerni a hibákat, tanulni belőle. Scott előtt Shackleton lefektette az utat, és ez előbbi gyakorlatilag semmi korrekciót nem vitt a saját tervébe. Shackletonék majdnem odavesztek, the a Boss volt elég bölcs, hogy visszaforduljon. Scott nem.
Amundsen számos kockázatot vállalt az új útvonallal, de túltervezte annyira, hogy biztos lehessen a győzelme.
Örülök, hogy mások számára is van 100 év után üzenete a történetnek.

christvhu 2011.12.26. 12:58:36

Hol vagy, magyar Amundsen?> Bajnai volt az. De hogy ki volna a jovo Amudsenje?
süti beállítások módosítása