HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kinek az érdeke Schmitt Pál eltávolítása?

2012-jan-15 | 14. nap |  Énvezettem?

A hvg szerint Schmitt Pál plagizálta a doktoriját (Schmitt Pál szerint nem). S akár csalással is lehetne vádolni, ha az egész ügy nem lenne elévülve. Persze, az egyetem elveheti a doktori fokozatát, és lenne mit magyarázkodni belföldön és külföldön, de ettől még, jogi szempontból, Schmitt Pál maradhatna a helyén. Erkölcsileg nézve persze más a helyzet, hiszen ennél kevesebbért is le szoktak mondani Európa nyugati felén.

Én azon csodálkoztam már az elejétől fogva, hogy honnan tudta a hvg ennyire pontosan, hogy mit és hol kell keresni, és olvasni, és hogy ki ismeri a bolgár születésű és francia nyelven publikáló emberek munkásságát ennyire mélyrehatóan? Schmitt Pál kredibilitását két éve kutatja az ellenzék, a magyar közélet, de miért éppen most került a doktorija nagyító alá?

A nagy kérdés tehát az, hogy kinek érdeke, hogy Schmitt eltávozzon hivatalából? Az magától értetődő válasz erre persze az ellenzék, s talán Magyarország is, de a jelenlegi politikai helyzetben sem az nem számít, hogy az ellenzék mit gondol vagy mond, sem az, hogy Magyarország hosszútávú érdeke mi. De a helyes válasz, szerintem, ennél meghökkentőbb. 

Schmitt Pál távozása legfőképp a Fidesz érdeke.

Nem azért, mert elégedetlenek a munkájával, hiszen aláírni még tud, és gondolkodás nélkül teszi is, vagy mert az elmúlt majd két évben nem tette vagy mondta akkor és azt, amit a Fidesz érdekei diktáltak.

Hanem azért, mert Schmitt Pál eltávolítása, vagy legalábbis annak a lehetőségnek a megvillantása, hogy eltávolítható a hivatalából a Fidesz égető szüksége ahhoz, hogy Orbánt és a kabinet tagjait a Fidesz második sora szorosabb gyeplőre tudja fogni.

A Fidesz az elmúlt két évben egy forgatókönyvet követ: csak párthű embereket jelöl és nevez ki fontosabb posztok betöltésére, s csak olyanokat, akikről teljeskörű belső információjuk van. Hozzáértés, rátermettség nem számít.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy amikor Schmidt neve az asztalra került a többi köztársasági jelölttel együtt, pont azért választották őt, mert őt lehetett a legjobban kordában tartani egy vagy több, csak a Fidesz belső köre által ismert dossziébejegyzéssel.

Nagyon valószínű, hogy az elmúlt néhány hónap alatt Schmitt fokozatosan eltávolodott a Fidesz irányvonalától. Több nyelven beszél, tehát több nyelven hallhatta külföldről, hogy a jelenlegi politikai vonal lehet, hogy igaz, de egyáltalán nem helyes az, hogy most és itt és ilyen körülmények között próbálunk meg ennek az igaznak érvényt szerezni.

Vagyis el tudom képzelni, hogy egy adott pillanatban Schmitt már nem akart, vagy nem olyan gördülékenyen akart már aláírni, mint előtte.

Ilyenkor kerülnek elő a dossziék mélyéről a Fidesz apparátusban a rejtett információk. Csak így tudom elképzelni, hogy a hvg ennyire pontos, ennyire tényrelátó cikket közöl első kézből, persze forrásai megemlítése nélkül.

S pont ezért ennyire érdekes az egész. Ha tényleg a Fidesz háttere dolgozik azon, hogy Schmitt Pált legalábbis megingassák, akkor ez azt jelenti, hogy a párton belül megjelentek, aktivizálódtak azon erők, akiknek érdeke, lehetősége van arra, hogy Orbánt és a kabinetet legalábbis egy kicsit fékentartsák. Attól gondolom még fényévekre vagyunk, hogy egy belső puccsot, egy kormányváltást is lebonyolítsanak, de az erőviszonyok kezdenek átalakulni, abban biztos vagyok.

Kíváncsian várom a fejleményeket.

Ez a poszt egy előző újraposztolása. Valami oknál fogva a blogmotor úgy döntött, hogy megszakítja a trackback és főoldali linkeket. Egyszerűbb volt újra kitenni, mint a rendszert jobb belátásra kényszeríteni.

Címkék: politika fidesz közigazgatás · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr83548918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt utóda 2012.01.31. 15:27:21

   Schmitt utóda 2012. január 30. A találgatások helyett most a cselekvés ideje van. Az alábbi blogon megjelent írás Solymosi Frigyes szegedi akadémikus köztársasági elnökké választását és egyben a köztársasági elnöki szerep aktuálpoli...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radix 2012.01.15. 21:49:26

> Vagyis el tudom képzelni, hogy egy adott pillanatban Schmitt már nem akart,
> vagy nem olyan gördülékenyen akart már aláírni, mint előtte.

Ez masszív spekuláció minden megalapozottság nélkül. Schmitt mindent aláírt szilveszterig, mint a kisangyal, azóta pedig nem volt parlamenti ülésnap sem.

Ha valaki, akkor Járai az, aki látványosan eltávolodott a Fidesz-vonaltól: lemondott, és kritikusan nyilatkozott a gazdaságpolitikáról, tulajdonképpen kimondta, hogy Matolcsinak mennie kell. A te logikád szerint róla kellett volna kiderülnie valaminek hirtelen (pl. a CIG Pannónia érdekes tőkeemelései kapcsán).

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2012.01.16. 07:31:09

@radix: Igen, csak ha Járait akolbólítják ki, attól Orbán még nem kezd el gondolkozni, de ha Schmittet (főleg, ha ok nélkül, ahogy te írod), attól már lehet, hogy igen. Főleg, ha ez a sérthetetlenség ellenére történik...

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2012.01.16. 11:15:01

állítólag a hvg egyik gyakori fórumozója mérgében állt rá a projektre még 2011 áprilisában. el tudok képzelni olyat, hogy valaki annnyira ráér és annyira utálja a Fideszt vagy Scmitt Pált, hogy hónapokig utánamegy ilyesminek, pláne, ha a HVG fizeti a bolgár utazásait egy ennyire exkluzív és "zaftos" sztoriért (a HVG nem túl kormányközeli, a tulajok biztos szívesen nyúltak a zsebükbe). de tény, hogy láttunk már olyat, amikor maga a Fidesz kamarilla hurcolt meg saját embereket "fegyelmezési" céllal...
süti beállítások módosítása