HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Corporate confidential: Vállalati titok

2008-dec-06 | 340. nap |  Énvezettem?

Majd együltő helyemben olvastam ki a Cynthia Shapiro Corporate confidential (Vállalati titok) című könyvét. Mindenkinek ajánlom, aki nemzetközi vállalatnál dolgozik, és szeretne egyszerűen előbbre jutni. Ötven titkot tárgyal ki a könyv részletesen, de mégis a lényegnél maradva.

Egy-kettő kinyitotta a szemem, így, egy nyugati multinál dolgozva majd egy évtizede.

Majd együltő helyemben olvastam ki a Cynthia Shapiro Corporate confidential (Vállalati titok) című könyvét. Mindenkinek ajánlom, aki nemzetközi vállalatnál dolgozik, és szeretne egyszerűen előbbre jutni. Ötven titkot tárgyal ki a könyv részletesen, de mégis a lényegnél maradva.

Egy-kettő kinyitotta a szemem, így, egy nyugati multinál dolgozva majd egy évtizede.

A munkahelyen nincs szólásszabadság. Vagyis, nem a parlamentben ülsz, hanem egy olyan helyen, ahol megfizetnek azért a munkáért, amit el kell végezni. Ha tényleg a véleményedre lennének kiváncsiak, akkor konzultánsként lennél szerződtetve, de még így sem biztos, hogy tényleg érdekelné őket, hogy mit mondasz.

Korhoz kötött diszkrimináció igenis létezik. Csak nem úgy, ahogyan sokan képzelik. Vagyis ha túl fiatalnak látszol, vagy úgy viselkedsz, akkor veszélyes vagy. Ha túl öregnek látszol, vagy úgy viselkedsz ("én már nem értek ehhez, ez túlságosan bonyolult nekem"), akkor meg miért alkalmazzanak?

Láthatóan okosnak lenni nem okos dolog. Vagyis, ha nem kérik ki a véleményed, akkor ne osztd meg, ha meg a véleményedet kérik ki, akkor sem biztos, hogy arra kiváncsiak.

A Humán Erőforrás osztály azért létezik, hogy a vállalatokat megvédje a dolgozóktól. A legrosszabb dolog, ami a karriered során történhet, hogy valami igazán fontos, az előrehaladásodban meghatározó, dolog miatt hozzájuk kell fordulnod. Hiszen még ha "bizalmasan" is kezelnének valamit, végső soron kinek az alkalmazásában állnak?

Az értékeid az asztalodon fekszenek. Ahogy az asztalod (ruhád, frizurád, arcod, kezed) kinéz, úgy néz ki az agyad (gondolataid, terveid) is. Lehet kezdeni rendet rakni...

A vállalatok könnyen felejtenek. Ez jó is, meg nem is. Vagyis, hogy a hibáid is könnyen elhalványulnak majd a vállalati emlékezetben, de a sikereid is. Szerencsére, ha a hiba őszinte volt, és nem utólag derült rá fény, akkor csak mint anekdota fog fennmaradni, és nem mint csontváz a szekrényben.

És a legfontosabb: Tudás és képzettség nem számít. Ami viszont igen: flexibilitás (ideteszem-odateszem-mégis-működik), valamiféle kapcsolat az eladási részleggel (ki hozza a pénzt?), publikus eladhatóság (ki tartja meg a beszédet?), és a kimagasló célelérés képessége (eredmények, eredmények, eredmények, már Lenin apánk is megmondta).

Aki esélye van rá, olvassa el. Nem tudom, hogy magyarul megjelent-e már...

Címkék: könyv vállalat

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr421926077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102125 2008.12.15. 14:33:28

Jah, alapvetően két dolgon lepődnek meg egy multinál az emberek: 1) Eredményekre, és nem okoskodásra van szükség. Szóval ne okoskodj, ne szólj bele, csak végezd a munkát. Ebben az értelemben a multi nem demokrácia hanem diktatúra, pont úgy mint a hadsereg vagy a rendőrség. 2) Tudás és képzettség (hard skills) mellett szükség van soft skillekre is. Sőt időnként úgy tűnhet, a soft skillek fontosabbak, de ez nem igaz. Inkább az az igaz, hogy soft skillek nélkül megbuksz, de a sikerhez kell mindkettő. Legalábbis egy bizonyos szint felett (ha nem droid vagy). (btw, sok a magát okosnak gondol ember, de nagyon kevés az aki tényleg okos és tényleg érdemes lenne odafigyelni rá) +1) Ahhoz hogy beleszólhass dolgokba és odafigyeljenek rád, előbb le kell tenni valamit az asztalra.

Ismeretlen_87799 2008.12.17. 23:20:10

Pontosan így van, saját tapasztalatból tudom. Az eredmények arra jók, hogy mások figyelmét felkeltse vele az ember. De innentől kezdve tényleg az számít, hogy akkor éppen tudsz-e olyat mondani, amire érdemes odafigyelni. Ha nem, akkor vissza a C mezőre, és indul a játék elölről. A második visszalépés után valószínűleg elkönyvelnek a negatív kategóriában. Szóval érdemes meggondolni, hogy mikor szól az ember és miért.
süti beállítások módosítása