HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Belső gazdasági átalakulás

2008-dec-22 | 356. nap |  Énvezettem?

Nagy kanyarral kezdi, de aztán a lényegre tapint Csizmadia Ervin hvg-s cikke. Az írás a demokrácia (értsd tömeghatalom ebben a kontexusban) hiányosságait mutatja be gazdasági vonatkozásban. Csizmadia szerint a 29-33-as nagy gazdasági világválság egyik jelentős eleme volt a hirtelen kiterjesztett választójog, és az ezzel járó drasztikus változás a hatalmi-irányítási rendszerben.

A részletekért érdemes elolvasni a cikket. Ami engem igazán érdekelt, és kishazánkat is értinti, az a széles választójog, az ebből adódó kilátástalanság és az igazgatás kapcsolata.

Nagy kanyarral kezdi, de aztán a lényegre tapint Csizmadia Ervin hvg-s cikke. Az írás a demokrácia (értsd tömeghatalom ebben a kontexusban) hiányosságait mutatja be gazdasági vonatkozásban. Csizmadia szerint a 29-33-as nagy gazdasági világválság egyik jelentős eleme volt a hirtelen kiterjesztett választójog, és az ezzel járó drasztikus változás a hatalmi-irányítási rendszerben.

A részletekért érdemes elolvasni a cikket. Ami engem igazán érdekelt, és kishazánkat is értinti, az a széles választójog, az ebből adódó kilátástalanság és az igazgatás kapcsolata. Ebben is csak igazat tudok neki adni. A 89-es átalakulásban nálunk csak az ambíció változott, miszerint kapitalista alapokon működő gazdaságot akarunk, de a rendszer nem alakult át, hogy ezt támogatni tudja. A belső irányítási rendszer csak kismértékben, és a lényeget sajnos nem érintően alakult át.

Vagyis nagyrészt minden maradt a régiben. Ez a disszonancia az alapja a mostani kétségbeesésnek is, és ez az, ami a magyar gazdaságot már több mint egy évtizede sújtja. A belső rendszer, a szabályozás, és a szabályozók maguk nincsenek szinkronban a mostani világban. 

Másképp mondva, a mostani magyar közigazgatás szeretne kapitalista alapokon működő országot irányítani, csak nem hajlandó saját magát ugyanilyen alapokon működővé tenni. Egy közel harmincéves, szocialista időkben megálmodott belső strukturán alapszik még most is.

Elévült, mint a mögötte álló gondolat, hogy így lehet országot kormányozni.

Mint azt írtam már korábban is, mielőtt a mostani vagy a következő kormány bármit is el kezd az adókon, az újraelosztási rendszeren megváltoztatni, először a saját felépítését, a saját túlköltekezését kell először orvosolnia. A többi majd jön magától is, és a legjobb reklám erre maga a kormány és a közigazgatás lehetne.

Címkék: politika gazdaság társadalom belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr961926089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása