HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

A Toyota módszert a közhivatalokba

2009-jan-11 | 10. nap |  Énvezettem?

Papp József Magyar csoda című írása indította meg bennem azt a gondolat lavinát, aminek hatására rádöbbentem, hogy a Toyota módszerre lenne szüksége a magyar államigazgatásnak.

Hiszen hiába írja Papp József, hogy az adókat így és úgy kellene csökkenteni, amíg a kiadási oldal nem csökken, addig az adócsökkentést minimális fáradsággal söpri majd le a mostani vagy a következő miniszterelnök a tárgyalóasztalról, mondván, hogyan csökkentsük adót ennyi kiadás mellett?

Ebben jöhet a Toyota model a segítségünkre.

Vagyis abban, hogyan oldjuk meg a túlméretezett, agyonszabályozott, korrupcióra hajlamos magyar közigazgatás kérdését? Pontosan ugyanúgy, ahogyan annakidején Toyota is megoldotta a gyártószalagokon dolgozó emberek optimális számát.

Legyen mondjuk a kezdeti állapotban ötven munkás a szalag egyik részén egy adott termelés mellett. Toyota minden héten eltávolította 2 munkást, és a kettőből az egyik fizetését kiosztotta a maradék között. Ezt mind addig folytatta, amíg a szalag beállt, vagyis már nem bírta a csökkentett munkaerővel teljesíteni a napi tervet. A két eltávolítottan kivül mindenki jól járt, kevesebb bért kellett kifizetni, mégis minden szalagon dolgozó többet keresett. Igaz ugyan, hogy többet is kellett ezért dolgozni, de hát valamit valamiért.

Ugyanezt a módszert kellene használni minden polgármesteri hivatallal, minden minisztériummal, ügyintézéssel.

A létszámcsökkentésnek valószínűleg meg lenne az a pozitív hasáta is, hogy az adórendszerünk, a hivatali gépezet is egyszerűsödne, hiszen csak így bírná a csökkentett létszámú gárda a feladatokat ellátni.

Az ország duplán jól jár, egyszerűbb hivatali ügyintézés, és mindez olcsóbban. Ha ez megindul, akkor már majd lehet azon gondolkozni, hogy mekkora is legyen az egykulcsos adó mértéke.

Címkék: politika társadalom belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr11926107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102125 2009.01.13. 15:12:41

Igazad van a célkitűzésben, azaz az államigazgatás csökkentésében. A módszer viszont szerintem nem működne. Alapvetően két okból: 1) A kisebb állam kevesebb ellopható pénzt jelent, amiben a politikusok nem érdekeltek. A politikusnak az ellopható pénz JÁR. Még ha települése, országba csődbe is megy. 2) Az államigazgatás nem gyártószalaghoz, hanem egy önálló élőlényhez hasonlítható. Mindenki jó mélyen bebetonozódott, senki sem lecserélhető. Ha valaki mégiscsak megpróbálna kemény kézzel hozzányúlni a hivatalhoz, akkor a hivatal egyszerűen ellehetetleníti azt az embert. pl. képzeld el, hogy az iktatóban 3 ember dolgozik. Kirúgod az egyiket. Erre a másik 2 megsértődik, és a leveleidet többé nem kapod meg. Ha jól emlékszek, volt már politikus aki a teljesítmény mérését tűzte zászljaára, volt szó államigazgatási reformról, nyugati módszerek bevezetéséről, és minden másról. Ami történt: a hivatal nem lecserélhető, a hivatal vezetője igen. Nagyjából a MÁV-nál is ugyanez zajlik. Sajnos ami a 2-es problémát megoldja, azt az 1-es miatt nem lehet alkalmazni, ami viszont az 1-est megoldja azt a 2-es miatt nem lehet.

Ismeretlen_87799 2009.01.18. 12:26:23

Abban szerintem nincs igazad, hogy az államhivatalok nagyrésze nem gyártószalag. Pedig az, annak ellenére, hogy új értéket nem igen termel: előre meghatározott munkaelemek sorozatából álló tevékenységet folytat az ott dolgozók több mint 90%-a (a ritmikus kávéfőzési és fogyasztási ingert beleértve). Mi ez, ha nem gyártósor? Viszonylag alacsonyan, de szakképzett emberek végeznek rutinmunkát. Az eltávolításoakt pedig pontosan ugyanazzal a módszerrel lehetne megoldani, min annak idején tették ezt az egyetemekkel. Minden évben, ha mondjuk 10%-os termelékenységi növekedést írunk elő, akkor ennyire csökkenteni az intézmények költségvetését. Két-három éven belül elintézik a bennülők a dolgot. Ha a termelékenység a mai szint alá csökken (várakozási, átfutási idő növekszik), akkor az én rendszeremben mennének a felsővezetők is minden hivatalban. Ez nagyjából megoldaná a kontraszelekció problémáját is. Csak el kellene már kezdeni. Az államigazgatásnak fejlődnie kell, többet, gyorsabban de olcsóbban kell nyújtania.
süti beállítások módosítása