HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Bokros csomag, bokros teendők

2009-jan-28 | 27. nap |  Énvezettem?

Ha már az ország kiadásain elgondolkozott az ember egyszer, nehéz szó nélkül hagyni a legújabb "Bokros-csomag"-ot. A listát az ÉS-es megjelenés előtt a nol.hu tette közzé itt. A megjelenése óta nem sikerült lecsúsznia a legolvasottab lapok listájáról...

Rengeteg olyan dolog van benne, amit szívesen látok, de az alaphangulata mégsem tetszik. De erről majd a végén.

Megpróbáltam egy általam értelmesnek talált rendszer szerint csoportosítani a pontokat. Az egyik közös téma, amely majdnem minden csoportban megjelenik majd a kibúvók megszüntetése, vagyis az, hogy mindenki ugyanolyan mértékben legyen felelős a befizetésekért, ne legyenek kiskapuk a társadalom egyik vagy másik rétege számára.

Ha már az ország kiadásain elgondolkozott az ember egyszer, nehéz szó nélkül hagyni a legújabb "Bokros-csomag"-ot. A listát az ÉS-es megjelenés előtt a nol.hu tette közzé itt. A megjelenése óta nem sikerült lecsúsznia a legolvasottab lapok listájáról...

Rengeteg olyan dolog van benne, amit szívesen látok, de az alaphangulata mégsem tetszik. De erről majd a végén.

Megpróbáltam egy általam értelmesnek talált rendszer szerint csoportosítani a pontokat. Az egyik közös téma, amely majdnem minden csoportban megjelenik majd a kibúvók megszüntetése, vagyis az, hogy mindenki ugyanolyan mértékben legyen felelős a befizetésekért, ne legyenek kiskapuk a társadalom egyik vagy másik rétege számára.

Kezdjünk neki. Az első csoport az egészségügy megreformálását segítené (ha a következő népszavazás majd ezt hagyja).

  • Kötelező magánbiztosítást az egészségügyben
  • Versenyt az egészségügyi intézmények között
  • Egészségbiztosítási járulék kötelező megfizetése minden 18 év feletti állampolgárnak – diáknak és nyugdíjasnak egyaránt

Számomra mindig kedves indítvány az, hogy a járulékos költségek legalább egy részét az állampolgár a saját zsebéből fizesse ki. Ez fogja majd az átalakulást segíteni, az az érzés, hogy mi fizetünk az ellátásért, nem a központi költségvetés. Az egészségügyi intézmények közötti versenyt a magánbiztosítók bevezetésével lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban elindítani, bár nem tudom, hogy Bokros ezt szeretné, amikor erről beszél. Az pedig, hogy mindeki fizessen az egészségbiztosításért, az megint közel áll a szívemhez. 

  • Nyugdíjreform bevezetése: virtuális egyéni számlán alapuló rendszer (a nyugdíjstruktúra pénzügyi stabilitásának megőrzése fontosabb a reálérték megtartásánál)
  • A 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetés eltörlése

Bokros itt is a magánszemélyek költségvállalását szorgalmazza. A 13. havi állami nyugdíjat mindenképp eltörölném, a 13. havi fizetést is az állami alkalmazottaknál. A versenyszférában viszont ennek eltörlését vagy megtartását a munkáltatóra bíznám. 

  • Kevesebb, de nagyobb iskolákat – a parányi iskolák nem adnak színvonalas oktatást, össze kell vonni az iskolahálózatot
  • A 77 akkreditált egyetem és főiskola közül elég lenne 20-25 intézményt megtartani – a többit bezárni
  • A felsőoktatási intézményeket fenntartói tanács irányítása alá helyezni, külső tagokkal
  • Versenyt már a középiskolák között is

Hát igen, megint telitalálat. A közoktatási rendszer elaprózott, annak ellenére, hogy az évezredforduló előtt már volt egy nagyszabású felsőoktatási átrendezés. Most ezt az átrendezést kellene végigvezetni a közép, és ha futja, az alapszintű oktatásban is. A középiskolák közötti versenyt nem tudom, hogyan gondolja pontosan, mert amíg nincs igazi verseny az egyetemek között, a legnagyobb különbség - hogy hányan és milyen sikerrel jutnak a középiskolákból az egyetemekre - nehezen lesz mérhető.

  • Járási szintű önkormányzatoka a települési szint helyett

Ez talán az egyetlen pont, ahol Bokros a mostani hydrafejű államapparátus (vissza)fejlesztését veszi célba, pedig szerintem itt kellene kezdenie, és az egészet szisztematikusan az egész közigaztatáson végigvezetni. Bár lehet, hogy ehhez több Bokrosnyi csomagra lenne szükség.

  • Az adózók körének kiszélesítése
  • A minimálbér adómentességének eltörlése – jelképes tíz százalékkal való megadóztatása
  • A mentességek felszámolása, a potyautasok kiszűrése és kizárása a rendszerből

Ez mind úgy hangzik, mintha a gyevi bírót náspágolnák el. Vagyis nincsenek kivételek az adózásban. A minimálbér adómentessége eltörlésének legnagyobb hatása a minimálbérek bejelentett néptömegek (és a minimálbérhez köthető járulékos adókerülés) csökkentése lenne. Ami már nagyon is ráférne erre az országra.

  • Értékalapú ingatlanadózást

Hát igen, ez megint a "senki sem kivétel" kategóriájába esik. Gondolom a képviselők úgy fogják megszavazni, mint ahogy tűzbe tennék saját kezüket ezért az országért. 

  • Megszüntetni az egyszerűsített vállalkozási adót (eva)
  • Szűkíteni a fantomcégek költségleírásainak lehetőségeit
  • A kisvállalkozások adómentességének megszüntetése
  • Az osztalékadó felemelése az szja határkulcsának szintjére
  • Az iparűzési adó eltörlése

Nagyon szép egyveleg megint az gazdasági tehervállalásbani egyelősdire. Vagyis ugyanazon adótörvények vonatkoznak mindenkire (eva kiszáll, és a kisvállalkozások adómentessége), az osztalékadó nem lenne kiskapu (mint ahogy most az) a nyereség kimenekítésére. Az iparűzési adó eltörlésével meg gondolom egy hosszú évszázados teljesen feleslegessé vált hagyományt akar megszüntetni Bokros.

Összefoglalva: nagyon szép és jó, gondolom mindenki kiabál majd ahogy csak a csövön kifér. Legfőképpen azért, mert a kivételezést próbálja Bokros megszüntetni, mégpedig legalább három fronton: a társadalombiztosításban, a közoktatásban és legfőképpen az adózásban. Ami nagyon helyes, és nagyon ráférne már erre az országra.

A legnagyobb bánatom még mindig az, hogy egyrészt a TB és nyugdíjköltségeket nem próbálja meg főképp személyi alapú finanszírozásra alapozni, másrészt meg hogy az államapparátust nem akarja igazán megszorongatni Bokros, pedig hát nagyon szükség lenne már mindkettőre.

Kiváncsi vagyok, mi lesz a holnapi ÉS honlapján végre megjelenő cikkben. 

Címkék: gazdaság belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr501926123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása