HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Kontraszelektív különbségtétel

2009-feb-16 | 46. nap |  Énvezettem?

Szeretnék hinni Hell István nol.hu-s cikkében megjelent ötleteiben, amelyekkel a "cigánybűnözést" (ahogyan ő írja) szeretné megoldani. Szeretnék hinni abban, hogy iskoláztatással, megfelelő példamutatással, a gettó falvakbeli (megint csak idézés) munkahely teremtéssel, olcsó szociális lakásokkal a helyzet megoldható.

De nem megy. 

Nem csak azért, mert nincs értelme, hiszen kontraszelektív megoldás, és a helyzet előre mozdítása helyett csak bebetonozná a rászorultságot.

Hanem azért is, mert jónéhányszor...

Szeretnék hinni Hell István nol.hu-s cikkében megjelent ötleteiben, amelyekkel a "cigánybűnözést" (ahogyan ő írja) szeretné megoldani. Szeretnék hinni abban, hogy iskoláztatással, megfelelő példamutatással, a gettó falvakbeli (megint csak idézés) munkahely teremtéssel, olcsó szociális lakásokkal a helyzet megoldható.

De nem megy. 

Nem csak azért, mert nincs értelme, hiszen kontraszelektív megoldás, és a helyzet előre mozdítása helyett csak bebetonozná a rászorultságot.

Hanem azért is, mert jónéhányszor nem értem, hogy miről is akar írni Hell István. Azt írja, hogy a "Jobbik felforgató tevékenységét egykedvűen bámulja az ügyészség". Pedig a Jobbik pont egy olyan reakció, amely egyik legfontosabb hajtóereje a tömegek azon benyomása, hogy a pitiáner bűnözést is tétlenül bámulja az ügyészség.

Szerinte "sok roma közösségben nem tapasztalták még meg a tanulás hasznát". Pontosan így van, hiszen pont az ellenkezőjét látják nagyon sokan, vagyis, hogy nem a tanulással, hanem 'alternatív' megélheti módokkal sokkal többre lehet vinni sokkal gyorsabban.

Vagy azt írja, hogy "állampolgári joggá kell tenni a lakhatást". Pedig az. Benne van az alkotmányban, nem csak a mienkben, hanem átlalánosan minden európai országéban (right to shelter). Attól pedig, hogy törvényben mondjuk ki, hogy egy bizonyos szegénység alatt az állami lakás garantált, attól nem csak a szegénységet betonozzuk be megint, de egy igencsak hatékony kontraszelektív példát is állítunk a többség elé.

Vagy a következő: "a gyanúja se merülhessen fel annak, hogy parancsnoki állományban lévő rendőrtisztek ... különbséget tesznek roma és nem roma bűnözők között". Van egy lassan formát öntő réteg most Magyarországon, amely szentül hiszi, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Vagyis pozitív diszkrimináció folyik, nem lehet nevén nevezni a dolgokat, hiszen ha a vétkes fél rasszizmussal kezd példálózni, akkor mindenki inkább visszavonulót fúj.

Pedig a lényeg pont ez lenne, hogy ne tegyünk különbséget. A célzott munkahelyteremtés, az ingyenlakás, a továbbképzés erőltetése pedig pont ez. Célzott különbségtétel.

Ha valaki az ilyesfajta besorolások ellen akar tenni, akkor pont ezt a megkülönböztetést kell célba vennie. Nem pedig kontraszelektíven támogatnia.

Címkék: politika gazdaság belföld

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr351926135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_102125 2009.02.17. 11:46:15

Nagyon egyszerű példát mondok: a koldusok. Amíg megszánjuk a lámpánál kéregető szegény embert, és adunk neki, addig nem fog elmenni dolgozni. Addig neki jobban megéri kéregetni. Ha sajnáljuk a koldust és segíteni akarunk neki, akkor egyet tegyünk: ne adjunk neki adományt. Más országokban ez igen jól működik.

Ismeretlen_102125 2009.02.17. 11:48:08

Lemaradt egy mondat: Külföldön láttam már "Ne adj pénzt a koldusoknak!" feliratú táblákat... és jé, nem is volt koldus a környéken.
süti beállítások módosítása