HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Az adófizetés fegyelme

2009-júl-08 | 188. nap |  Énvezettem?

Egy nolblog-os írás nyomán elgondolkoztam azon, hogyan is lehetne az adófizetési fegyelmet növelni. Az írásban egyébként az a megnyerő, hogy azért kiabál, hogy miért is nem költik a befizetett pénzt jobban, hatékonyabban valami olyasmire, amiben az adóbefizetőnek is haszna van. Nos, vannak már ilyen emberek itthon, és ezt jó látni.

A mondanivalómra visszatérve, a mostani adórendszerrel nem csak az a baj, hogy adófizetőket (már akik nem adókerüléssel keresik a kenyerüket) aránytalanul terheli, és nem csak az, hogy az adókerülőket valahogy nem igazán kergeti meg, vagy próbálja az adókerülésről leszoktatni, hanem az is, hogy az adóbefizetést nem "jutalmazza". Igazán jutalmazásról akkor nem is igen lehet beszélni, amikor kötelező befizetésről, és azt megtenni szándékozókról beszélünk, mégis, valahogy az hiányzik, hogy azok, akik az adót rendesen és a törvényeknek megfelelően befizetik, azok az év végén valahogy mégis azt érezzék, hogy igen, megérte.

Pedig a megoldás egyszerű lehetne.

Az én ideális világomban az adókerülők, az adót nem befizetők büntetése kettős lenne. Egyrészt, ha az adóhivatal rajtakapja őket ezen, akkor ki kellene fizetniük a be nem fizetett adót, és az törvényszegés miatt kiszabott büntetést. Másrészt viszont az így befizetett összeget és mégegyszer kifizettetném velük.

Hogy mire is használnám az így befolyt extra összeget? Nos, az év végén az így összegyűlt pénzeket adóvisszafizetésre használnám. Vagyis ezt az összeget a befizetett adók arányában visszautalnám azoknak, akik adót fizettek abban az évben.

Így azok, akik a törvények szerint a dolgukat tették, az év végén mindig számíthanának arra, hogy az általuk befizetett összeg legalább egy kis része visszajut hozzájuk.

Az állam jól járna, hiszen az elmaradt adó így is, úgy is befizettetődnék. Az adófizetők is jól járnának minden egyes adókerülő vagy adócsaló törvény elé kerülésével, hiszen az általuk befizetett adó mértéke csökkene. És a társadalom is jól járna, hiszen így az adókerülés és az adócsalás tényleg nagy nem jövedelmező tevékenységgé alakulna át, ahol egyrészt a büntetés nagysága lenne kellően ijesztő, másrészt, az adófizetőknek érdekében állna, hogy kiderítsék, ki nem teszi azt, és akkor, ha ennek felderítésében segítkeznének, még anyagilag is jól járnának.

Vagyis mindenki nyerne, csak az adókerülők és adócsalók nem. Miért is nincs így?

Címkék: gazdaság gondolat belföld adó

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr211926207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása