HTML

Énvezettem?

Minden amitől két másodperc alatt 300 atmoszférára felmegy az agyvizem a Macskafogó "Én vezettem??" szemszögéből nézve...

Friss topikok

  • nu pagagyí: Ostoba gondolat. A parlament bojkottja is eszköz lehet egy képviselő kezében. Különben is, választ... (2018.12.30. 15:54) Igazolatlan hiányzást a parlamentbe!
  • Online Távmunkás: Nincs kognitív disszonancia, a fideszes nyugdíjasok unokáit elrabolta a gonosz Brüsszel... (2018.03.31. 17:24) Erzsébet utalvány vagy unoka
  • maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A magyar ellentét más. 2 fő tengely van: - nemzeti vagy idegen, - kapitalizmus vagy harmadik út.... (2017.12.18. 14:35) A Fidesz hármas ellenállása
  • É2I: Mondjuk ennyi. Csak ezt ugye nem hangoztatják ebben a fene nagy felbuzdulásban. Se gyártói kapaci... (2017.09.11. 12:40) Megújuló erőforrás, ugyanaz a hiba
  • fehérfarkas: Sem a kereszténység, sem az Iszlám vallás nem másik kírtásáról, legyilkolásáról szólnak, hanem eze... (2014.10.04. 22:51) A vallás vége

Egyenlőtlenség, mint alapszabály

2009-aug-05 | 216. nap |  Énvezettem?

Tótawé megint alkotott egy szépet, és nagyon fején találta vele a szöget. Csakúgy, mint az istenről való vitatkozásnál felhasznált "először isten létét kell bizonyítani" kiindulópontot, ezt is be kell vésni a nemzeti tudatalattiba: nem azt kell állandóan figyelni, hogy mekkor a relatív különbség a jövedelmek között, hanem azt, hogy mekkora réteg engedhet meg magának bizonyos életszínvonalat. És ebből a szempontból nagyon szépen fejlődik Magyarország.

Viszont a hozzászólók elég gyakran visszatérnek két alapgondolathoz: az egyenlőség és az esélyegyenlőség kérdéséhez. A legtöbben nagyon fájlalják a második alapvető hiányát most Magyarországon.

Nooooooooormális?

Mikor volt valaha akárhol is esélyegyenlőség? Egyetlen egy példát sem lehet erre hozni, hiszen lehetetlen egyszerre mindenkinek azonos képzettséggel, azonos tudással, azonos élményösszességgel egyszerre egy helyen lenni, hogy az éppen ott kínálkozó esélyt egyenlően tudják megragadni.

Aki fizikában egy kicsit járatos, az tudja, hogy ez már az elektronok szintjén sem tud megvalósulni, hiszen bármilyen anyagről is van szó, nincs benne két olyan elektron, amely pontosan ugyanolyan energiaszinten legyen, azonos helyen és időben. Ez egyszerűen lehetetlen. Innentől kezdve, ha már az elektronokra sem igaz ez (és nekik még elég könnyű is lenne ezt megvalósítaniuk, hiszen csak nagyon kevés állapotot meghatározó, és teljességgel leíró változójuk van), hogyan is lehetne ezt megtenni emberekkel?

Azt kellene már megérteni, hogy a rendszerben pont az a szép, hogy megadja a lehetőséget a másságra, arra, hogy más életpályát, más az életpályát alapvetően meghatározó választásokat, más lehetőségeket kínál mindenkinek. Ezt pedig esélyegyenlőséggel nem lehetne megcsinálni, hiszen akkor mindenki előtt ugyanazok a döntések, és ugyanazon életpályák kellenének állani. Dögunalom lenne az egész.

Az pedig, hogy a megszámlálhatatlan fennálló lehetőségekből mit is valósít meg az illető, az megint más kérdés. Hiszen igaza van annak a hozzászólónak Tótawé blogjában, hogy közalkalmazottként ki lehet menni az igazi verseny által vezérelt munkaerőpiacra, és ott szerencsét próbálni. Több lehet a fizetés, de nagyon valószínűleg többet is kell majd érte dolgozni. Az esélyegyenlőségért való kiabálás helyett egyszerűen meg kell próbálni.

Kiabálni persze egyszerűbb. Szépen, egyenlően...

Címkék: politika gondolat társadalom jegyzet belföld fizika

A bejegyzés trackback címe:

https://envezettem.blog.hu/api/trackback/id/tr381926215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_16561 2009.08.07. 09:22:29

Igazad van, de. Kiabálni egyszerűbb, mint változni. És ha szerzek még egy nagy rakás lusta kiabálót, akkor még akár kormányra is kerülhetek... mert megválasztanak a lusta, kiabálós népek.

Ismeretlen_87799 2009.08.07. 12:22:47

Pontosan erről van szó. Ideje lenne már leszokni Magyarországon is a máséval való csalánverésről, és belátni, hogy 1. ha nincsenek adóbevételek, akkor nincs központi kiadás se (értsd segély, nyugdíj, autópálya, tömegközlekedés, kórházak, stb.), 2. ha jogszerűtlenséget lát a "nép" a vezetőktől, akkor jogszerűtlenül áll a közigazgatáshoz és adófizetéshez, 3. szarból nehéz kolbászt gyártani akármennyire is akarjuk, vagyis önképzés nélkül lemaradunk a nemzetközi versenyben.
süti beállítások módosítása